PTT Pul Müzesi açıldı
ANKARA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, her pulun bir hikayesi olduğunu belirterek, "Bugüne kadar PTT, özel günlere ait 4 bin 404 pul bastı" dedi.
PTT Pul Müzesinin açılış törenine katılan Yıldırım, PTT'nin 173. yıldönümünü kutladığını anımsatarak, "1,5 asırdan fazla. Bu kadar sürede insanların mutluluklarını, üzüntülerini, taşıdığı mektuplarla paylaşmanın ötesinde başka şeyler de yapıyor. Yaptığı şey nedir? 173 yıllık tarihi yaşatmak" diye konuştu.
Her pulun bir hikayesi olduğunu ifade eden Yıldırım, bugüne kadar PTT'nin özel günlere ait 4 bin 404 pul bastığını söyledi. Dünyada ilk pulun 1840 yılında basıldığını, Osmanlı İmparatorluğu'nda ise 1863'te kullanılmaya başlandığını ifade eden Yıldırım, pulun nasıl ortaya çıktığını da anlattı.
PTTBank için yapılan müracaatın reddedilmesinin karikatüre konu olduğunu belirten Yıldırım, şunları kaydetti:
"PTTBank için hazırlığı yapmışız, tabelaları açmışız, mosmor olduk. Bir gün sonra gazetenin birinde bir karikatür. Bizim bu binayı koymuş altına da bank resmi koymuş, 'PTTBank kuruldu' diye bizle dalga geçiyor. Biz de aynı gün oluru çıkardık ve bu hizmeti başlattık. İyi ki de başlattık. O günlerde PTT'nin hali ne olacak, kapansın mı, satılsın mı, zarar ediyor diye tartışılırken, bugün ne hale geldi. Bugün geldiği nokta çok dikkat çekici. 225 kurum ile iş yapıyor. 311 kalem değişik işlem yapıyor ve 4 bin 516 noktada da vatandaşa hizmet ediyor. Bu işi yapan başka kuruluşlarda var, onlar da yapıyor. PTT'nin yeni yapısı da buna uygun hale getirildi. Daha bağımsız kararlarını alabilecek."
Yıldırım, PTT'nin AŞ olmasıyla gerçek rekabet şartlarını yaşayacağını dile getirerek, PTT'nin yaptığı faaliyetler itibariyle 10 ilden para kazandığını, geriye kalan 71 ilde ise para kazanmadığı halde hizmet verdiğini söyledi.
"Çarpık yapıyı ortadan kaldırdık"
Özel sektörün para kazandıkları yerde çalıştıklarını, zarar ettikleri yerde ise PTT aracılığıyla hizmet verdiklerine dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu:
"Bu çarpık yapıyı ortadan kaldırdık. Yeni yapılanmayla PTT'deki şirketlerin hepsi aynı şekilde çalışacak. Zarar eden yerler Hakkari, Iğdır, Batman, Erzincan, buralara götürülen hizmetten doğan zararı evrensel hizmet fonundan karşılayacağız. Yani daha önce Telekom sektöründe yaptığımız sistemi buraya da getirdik. BTK bünyesinde PTT düzenleme birimini dahil ettik, yasal yapıyı buna göre değiştirdik. PTT eğer bir kamu hizmeti yapacaksa bunun karşılığını mutlaka evrensel hizmet fonundan almış olacak. Başka kuruluş yapacaksa orada da yarışma yapılacak. Kim en iyi şartları veriyorsa ona o hizmeti yaptıracağız ve hizmetin açığını aradaki farkı o kuruluşa vermiş olacağız. Böylece hizmette zafiyet olmayacak, kalitede sıkıntı yaşanmayacak. Aynı zamanda da bütün piyasada bu hizmeti gören kuruluşlar aynı şartları taşımış olacak. Bu yüzden PTT'yi AŞ yaptık."
"Belki 4 bine yakın eleman alacak"
PTT'nin AŞ olma sürecinde çok fazla eleştiri geldiğini anımsatan Yıldırım, "Bunların hepsinin böyle olmadığını kanun görüşmelerinde de dile getirdik. Bugün de böyle olmadığı çok iyi anlaşılıyor. Bugün PTT belki 4 bine yakın yeni eleman alacak. Yeni istihdam alanı oluşturacak ve faaliyetlerini güçlendirerek devam edecek" dedi.
"Değişen dünyayı okuyabilen ve kendini de ona göre güncelleştiren kurum olamazsanız yaşama şansınız olamaz" diyen Yıldırım, son 10 yıldır PTT'nin sürekli geliştiğini ve değiştiğini, 2 bin 400 işlem yapan PTT'nin bugün 27 milyon işlem yapar hale geldiğini anlattı.
"İstanbul'un tarihi yeniden yazıldı"
Marmaray Projesi hakkında da bilgi veren Yıldırım, projenin 29 Ekim'de hayata geçirilmesiyle İstanbul'un toplu ulaşımına ciddi rahatlama getireceğini söyledi. İki kıtayı denizin 60 metre altından birleştirecek dünyadaki tek proje olduğunu dile getiren Yıldırım, "Bir mühendislik harikası. Bu milletin 150 yıllık hayalidir. Sultan Abdülmecid'den günümüze kadar hayal edilmiş projedir. Hayalleri gerçek eden AK Parti iktidarı, bu hayali de gerçeğe dönüştürüyor" dedi.
Marmaray çalışmalarında yapılan arkeolojik kazılarda 35 bin tarihi eser ile 13 batık geminin çıktığını dile getiren Yıldırım, bu tarihi eserlerin gençlere geçmişi göstermek için sergileneceğini kaydetti.
Depolardan müzeye
PTT Genel Müdürü Osman Tural da 1863 yılından beri basılan pulların depolarda durduğunu belirterek, "Bakanımıza bu konuyu arz ettiğimizde pulların sergilenmesi için düzgün bir mekanda pul müzesi oluşturulması talimatı verdi. 3 yıl önce bu binayı Ziraat Bankasından satın aldık. Sizin gösterdiğiniz çerçeve içinde modern ve tarihi yansıtan müze haline getirdik" diye konuştu.