PTT çalışanları, iş yavaşlatma eylemi yapacak

Haber-Sen, çalışma şartları iyileştirilmezse greve gidecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Haber-Sen Genel Başkanı Ali Yılbaşı, PTT çalışanlarının 30 Temmuzda iş yavaşlatma eylemi yapacağını belirterek, "Çalışma şartlarını iyileştirecek gerekli önlemler alınmazsa, PTT iş yerlerinde grev örgütleyeceğiz" dedi.

Yılbaşı, sendikanın genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, PTT'nin 140 kurum ve şirketle imzaladığı 175 sözleşmeyle gişelerde 200 çeşit hizmet verdiğini söyledi.

Çalışanların iş yoğunluğu nedeniyle insani ihtiyaçlarını bile karşılayamadığını ifade eden Yılbaşı, "PTT gişelerinde ödeme ve tahsilat işlemlerinin yoğun olduğu ayın 15 ile 30'u arasında bir memur günde ortalama 250-400 işlem yapıyor. Bazı iş yerlerinde bu sayı 800'e kadar çıkıyor" diye konuştu.

PTT iş yerlerinde günlük çalışma sürelerinin yasalara aykırı olarak 10-12 saate kadar çıktığını savunan Ali Yılbaşı, şunları kaydetti:

"PTT Genel Müdürlüğünün hizmet standartları çizelgesinde fatura tahsilatı süresi 30 saniye, emekli maaşı ödeme, prim tahsilatı gibi işlemlerin süresi ise 3 dakika olarak belirlenmiş. Yasaya göre günde 8 saat çalışması gereken bir gişe memurunun 400 işlem yapabilmesi için insani ihtiyaçlarını karşılayacak kadar bile ara vermemesi gerekiyor. PTT çalışanlarının bu koşullara dayanacak gücü kalmadı. Personelin iş yükünün azalması ve PTT'nin verdiği hizmetlerin kalitesinin yükselmesi için kadrolu personel istihdamının artmasını talep ediyoruz."

PTT çalışanlarının sorunlarına dikkat çekmek için 30 Temmuz Cuma günü iş yavaşlatma eylemi yapacağını belirten Yılbaşı, çalışma şartlarının iyileştirilmemesi halinde PTT iş yerlerinde grev örgütleyeceklerini kaydetti.

Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklar

Ali Yılbaşı, "PTT'yi serbest piyasaya açmayı düzenleyen" Posta Hizmetleri Kanun Tasarısı'nın Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını belirterek, PTT'yi KİT statüsünden çıkarıp anonim şirketine dönüştürecek tasarının geri çekilmesini istediklerini söyledi.

Tasarının çalışanlar için yeni bir istihdam modeli öngördüğünü, çalışma hayatında yasaların dışında düzenlemeler yapılacağını savunan Yılbaşı, tasarının geri çekilmemesi halinde Anayasa Mahkemesine iptal başvurusu yapacaklarını ve tüm demokratik haklarını kullanacaklarını belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir