Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul depreminin zamanına işaret etti: Zemini sağlam olan ilçeyi açıkladı
Olası büyük İstanbul depremine ilişkin yer bilimcilerden peşi sıra uyarılar gelmeye devam ediyor. Deprem uzmanları megakentte 7 ve üzeri büyüklüğünde deprem beklerken İstanbul'un güvenli ve riskli ilçeleri de merak ediliyor. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Fayı'nı işaret ederek deprem üretme periyodunun dolduğuna işaret etti. Söz konusu fay hattının kırılması gerektiğini belirten Görür, İstanbul'u depreme hazırlama çağrısında bulundu. Görür, İstanbul'daki depremde Çekmeköy'ün zemininin kuvvetli olduğunu belirtti.
Yer bilimciler olası İstanbul depremine ilişkin uyarılarını sürdürüyor. Türkiye'deki deprem risk haritasıyla ilgili peşi sıra açıklamalar gelirken 7 ve üzeri deprem beklenen İstanbul'a Prof. Dr. Naci Görür'den yeni uyarılar geldi. Geçmişteki depremleri hatırlatarak fay hatlarına dikkat çeken Görür, "Fayın deprem üretme, tekerrür etme zamanı da dolmuş. Muhakkak kırılması gerekir, Bu durumda İstanbul'u depreme hazırlamak lazım" uyarısında bulundu.
Görür, Çekmeköy'ün zemin yapısının İstanbul'da diğer ilçelere göre daha güvenli olduğunu vurgulayarak, bölgenin depremden etkilenme riskinin daha düşük olduğunu belirtti. Çekmeköy'ün zemin yapısının, depremler sırasında yapısal hasarı azaltacak nitelikte olduğunu ifade eden Görür, bu durumun ilçenin deprem güvenliği açısından önemli bir avantaj sağladığını söyledi.
Prof. Dr. Görür ayrıca, muhtemel bir İstanbul Depremi öncesinde hem belediyelerin hem de devletin gerçekleştirmesi gereken hazırlıkların önemine dikkat çekti. Görür, yerel yönetimlerin ve ilgili kurumların deprem öncesinde hazırlıklarını güçlendirmesi gerektiğini belirterek, deprem güvenliğini artırmak için alınması gereken tedbirler hakkında bilgiler verdi. Altyapı sorunları, ulaşım zorlukları ve ekonomik sıkıntılar gibi konulara da değinen Görür, bu tür sorunların etkilerini en aza indirmek için önceden planlama ve hazırlık yapılmasının şart olduğunu ifade etti.
"Büyük bir yıkım yaşadık"
Prof. Dr. Naci Görür, “6 Şubat depremlerinde büyük bir felaket yaşadığımız doğru ama asrın felaketi olduğuna ben katılmıyorum. Bundan daha büyük depremler oldu. 9 şiddetinde hatta 9 şiddetinin üzerinde depremler oldu. Bizim depreminiz 7.8 seviyesinde oldu. Dolayısıyla büyük bir deprem geçirdik. Bu depreme karşı hazırlıksız olduğumuz için çok insan kaybımız oldu, büyük bir yıkım yaşadık” dedi.
Fayın deprem üretme zamanı dolmuş
Prof. Dr. Naci Görür, “Şimdi İstanbul deprem bekliyor bunu biz 1999 depreminden sonra hemen ilan ettik. Aradan 25 sene geçti, siz bana bir bilim adamı olarak sorsanız İstanbul depreme hazır mı? Cevap hayır ama İstanbul'da bir çalışma yapılmadı mı? Çok şey yapıldı ama yapılanlar yapılması gerekenlerin yanında yetersiz dolayısıyla İstanbul bu depreme hazır değil. İstanbul'da bu deprem Marmara denizinin içerisinde olacak bu deprem muhakkak olacak sebebi şu 1912 yılında Marmara'nın batısında Tekirdağ Şarköy'de deprem oldu. 1999 yılında da Kocaeli Değirmendere depremi var. İkisinin arası 160 km de 1766 yılında beri deprem yok. Denizin içerisindeki fay biz ona kabaca Marmara Fayı desek Marmara Fayı normal deprem üretme periyodu tekerrürü 250 sene, 1766'nın üzerine 250 sene koyduğumuzda 2016 yapar. Fayın deprem üretme, tekerrür etme zamanı da dolmuş. Bir de burası sismik boşluk batısında 1912 de deprem olmuş. Doğusunda deprem olmuş Kocaeli depremi 1999 yılında ikisinin arası boşluk. Muhakkak kırılması gerekir, Bu durumda İstanbul'u depreme hazırlamak lazım. İstanbul'u depreme hazırlamak kavgayla gürültüyle olmaz. Vatandaşın can güvenliği, çoluğu, çocuğu buna hiçbir zaman da cevaz vermez. Büyük zayiat vermememiz için hükümetiyle, muhalefetiyle, halkıyla kol kola gitmemiz gerekiyor. Bunu yaparsak İstanbul'u depreme hazırlarız. Bunu yapmazsak da emin olun işi beceremeyiz” diye konuştu.