Pozitif büyüme mesajı

Türkiye ihracat rakamları ve üretim göstergelerine göre 4. çeyrekten itibaren ekonomik toparlanma yaşıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ''2009'un son çeyreğinde, artık pozitif büyümeye başladığımızı tahmin ediyoruz'' dedi.

Babacan, 2009'un son çeyreğine ilişkin ihracat rakamları, üretim göstergeleri, kapasite kullanım rakamlarına bakıldığında, 4. çeyreğin Türkiye'de artık toparlanmanın sinyallerinin güçlü bir şekilde alınmaya başlandığı bir dönem olduğunu söyledi.

Büyüme rakamlarının 31 Mart'ta açıklanacağını belirten Bakan, reel sektörde de toparlanmanın sinyallerini istatistiklerden anladıklarını kaydetti.

Babacan, "Sürekli takip ettiğim bir oran var; her gece Merkez Bankasında takas işlemi olur, piyasadaki çekler takasa girer. Eğer takas yoluyla tahsil ediliyorsa, ki ağırlıklı Türkiye'de çekler takasla tahsil ediliyor, bu takasa giren çeklerde geçen sene Mart'ta geri dönen oran yüzde 10,2'e kadar çıkmıştı. Kasımdan bu yana artık biz bu oranı yüzde 5'ler civarında görüyoruz" dedi.

Türkiye'nin 2000-2001 yılında yaşadığı krize de değinen Babacan, aradan sekiz yıl geçmiş olmasına rağmen hala bu krizin bedelinin ödendiğini kaydetti.

Bankacılık sektörünü çok ciddi reformdan geçirdiklerini, Türkiye'nin en hızlı büyüme yaşadığı yıllarda bankacılıkla ilgili en sert tedbirleri aldıklarını hatırlatan Bakan, sağlam bir bankacılık sisteminin ve kontrol altındaki kamu hesaplarının Türkiye'yi bu krizden koruyan en önemli iki faktör olduğuna dikkati çekti.

Kriz döneminde Türkiye'yi ihracattaki düşüşün olumsuz etkilediğini belirten Babacan, "Fransa problemli, İngiltere problemli. Bizim bütün temel ihraç pazarlarımızda ciddi sıkıntı yaşanınca, oralarda iç tüketim düşünce ihracatımız düştü" diye konuştu.

Bakan Babacan, 2010 yılında bizim bulunduğumuz bölgede, Avrupa'da en hızlı büyüyecek ekonominin Türkiye olarak gösterildiğine de dikkat çekerek, Türkiye'nin göreceli olarak pek çok ülkeye göre daha güvenilir, daha istikrarlı, daha sağlam ve önü daha açık bir ülke olarak tescil edildiğini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir