Potansiyel Türkiye'de yatırımlar Brezilya'da
Türkiye'de gündem yerli otomobil üretimine kilitlenmişken, Latin Amerika'nın yıldızı Brezilya bir hafta içinde üç yeni yatırımı ülkesine çekmeyi başardı. Türkiye'de potansiyel gören Renault-Nissan Başkanı Carlos Ghosn ve BMW Başkanı Reithofer, ilk tercihl
Gültekin KARA
İSTANBUL - Türkiye yaklaşık 18 aydır otomotiv strateji belgesi ve 6 aydır da yerli otomobil üzerine tartışırken, otomotiv firmaları yatırımlarına Türkiye dışındaki ülkelerde ara vermeden devam ediyor. Son olarak, geçtiğimiz hafta yapılan açıklamalar doğrultusunda üç büyük üretici yeni yatırımları için sambacıların diyarını seçti.
Renault-Nissan Başkanı Carlos Ghosn, Nissan'ın 1.42 milyar, Renault'nun ise mevcut fabrikasına 280 milyon euroluk yatırım yapacağını açıkladı. Premium segmentte dünyanın en önemli üç markasından bir tanesi olan BMW'nin de Latin Amerika kıtasındaki ilk fabrikasını Brezilya'nın Sao Paolo kentinde kurmaya hazırlandığı belirtildi.
Halen Curitiba fabrikasında üretim yapan Renault'nun bu kararının ardından 2013 yılından itibaren yaklaşık 100 bin adet daha fazla araç satmak hedefinin yattığını belirten Ghosn, "Söz konusu yatırımla birlikte bin kişilik istihdam yaratacağız" dedi.
Brezilya'nın yakın gelecekte kendileri açısından ikinci önemli pazar olacağını söyleyen Carlos Ghosn, önümüzdeki yıllarda Renault'nun satışlarının yaklaşık dörtte birinin Brezilya'da gerçekleştirileceğini ifade etti.
OYAK çağırdı Sambacılar kaptı
Carlos Ghosn'un açıkladığı bir diğer yatırım ise Nissan adına oldu. Franko-Japon üretici, 1.42 milyar euroluk yatırım yaparak Brezilya'da sıfırdan yeni bir üretim tesisi kurmaya hazırlanıyor. 2014 yılında üretime başlaması hedeflenen söz konusu fabrikanın 2 bin kişiye istihdam sağlayacağını ifade eden Carlo Ghosn, Nissan olarak hedeflerinin 2016'ya kadar olan süreçte mevcut Pazar paylarını üçe katlamak olduğunu açıkladı.
Ghosn'un bu açıklamaları akıllara Oyak'ın çağrısını getirdi. Carlos Ghosn'un "Türkiye'de büyümek için fabrika kurmalıyız" açıklamasının ardından Oyak Grubu, Renault'daki ortaklarına "Gelin birlikte üretelim" çağrısı yapmıştı.
Hatta Carlos Ghosn'un yatırımı konuşmak için ülkemize geleceği ifade edilmiş fakat Ghosn Türkiye'ye geldiğinde Oyak yetkilileri ile görüşmemişti.
BMW de gidiyor
Premium otomobil denince akla ilk gelen markalardan olan BMW'nin Sao Paolo kentine yapacağı ifade edilen yatırım Alman üretici tarafından henüz doğrulanmadı. Fakat, BMV'nin büyüme konusunda çok ısrarlı olduğunu ifade eden BMW Grubu Başkanı Norbert Reithofer, yaptığı değerlendirme toplantısında Brezilya, Hindistan, Rusya, Çin ve Türkiye'de büyümek istediklerini vurgulamış, hatta geleceğin gözde pazarları olarak gösterilen BRIC ülkelerine Türkiye'yi de ekleyerek BRICT benzetmesini yapmıştı.
Bu benzetmenin ardından Borusan Holding aracılığıyla BMW Grubu'nun kapısını çalan Yatırım Ajansı yetkilileri, Bavyeralı üreticiden olumlu bir yanıt alamamıştı.
MERCOSUR, koruma ve teşvik
Geçtiğimiz yüzyılın son günlerinde tarihinin en büyük krizlerinden bir tanesini yaşayan ve IMF kaynakları sayesinde ayakta kalabilen Brezilya, bugün borç veren bir ülke konumunda. 190 milyon kişilik nüfusu ve başta petrol olmak üzere zengin doğal kaynaklarıyla Latin Amerika'nın en büyük ülkesi olan Brezilya, tüm otomotivcilerin ağızını sulandırıyor.
Latin Amerika, gümrük birliği olarak tanımlanabilen MERCOSUR'un sunduğu ortak Pazar avantajını iyi kullanan Brezilya, ülkeye yapılan ithalat konusunda da bazı kısıtlamalar getiriyor.
İthalata yüzde 20'ye varan vergiler koyan Brezilya'da, en büyük sanayi kollarını oluşturan ayakkabı, otomobil ve tüketici elektroniğinde bu oran daha da yukarı çıkabiliyor.
Buna paralel, sambacıların bu alanlarda gerçekleştirilen yerli üretimlere verdikleri destekler de her geçen gün yeni yatırımcıların gelmesine kapı açıyor.
En büyük Volkswagen
Geçtiğimiz yıl 2.8 milyonu binek, 800 bini de ticari olmak üzere yaklaşık 3.6 milyon taşıt aracı üretilen Brezilya'daki en büyük otomotiv imalatçısı Alman Volkswagen. VW'nin Brezilya'daki üretimi yaklaşık 800 bin adet. VW'yi 765 bin ile Fiat izlerken, bu iki Avrupalı markanın ardından GM ve Ford geliyor. 190 milyon kişinin yaşadığı ülkede bin kişiye düşen motorlu araç sayısı 198 düzeyinde. Türkiye'de bu rakam 138.