Poşette beyan tartışması

TESK Başkanı Palandöken, plastik poşet beyan zorunluluğu için "İşletmelerin plastik poşet satışından herhangi bir kârı olmayacak" derken, TÜRMOB Başkanı Yontan ise, poşet beyannamesinin satış noktasında değil üretici tarafından verilmesi gerektiğini savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Plastik poşet satan işletmelere çevrimiçi sistem ile satışlarını beyan etme zorunluluğu getirildiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Plastik poşetlerin ücretli olması ile birlikte artık plastik poşet üreticileri ve satış noktaları, e-devlet üzerinden ya da interaktif vergi dairesi aracılığıyla satışlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na beyan edecek. İşletmelerin poşet satışından elde ettiği kâr, geri kazanım katılım payı ile birlikte Bakanlığın hesabına aktarılacak" dedi.

"Zorunlu giderler hariç tüm kâr bakanlığa aktarılacak"

İşletmelerin beyanlarına göre ödenecek geri kazanım katılım payı tutarının bilgi sisteminde hesaplanacağını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Ücretlendirmeye tabii plastik poşetlere ilişkin beyanlar üreticiler ve satış noktaları tarafından bir sonraki ayın 15'ine kadar sisteme bildirilmek zorunda. Satış noktaları tarafından yapılacak beyanlarda plastik poşetin temin edildiği firma bilgisi, poşetin maliyeti, satılan plastik poşet adedi ve birim fiyatı yer alacak. Satılan her plastik poşet için maliyet, vergi gibi zorunlu giderler düşülerek 15 kuruşluk geri kazanım katılım payı ile birlikte elde edilen kâr da bakanlık hesabına aktarılacak. Yani işletmelerin plastik poşet satışından herhangi bir kârı olmayacak" diye konuştu.

"Poşet beyanı üretici tarafından verilmeli"

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Masis Yontan ise, poşet beyannamesinin satış noktasında değil üretici tarafından verilmesi gerektiğini savunarak, "İşletmelere getirilen beyan zorunluluğu, sürenin erken olması ve cezai yaptırımların yüksek olması nedeniyle işletmeleri zor durumda bırakıyor." ifadesini kullandı.

Poşet beyan sisteminde yaşanan sıkıntı ve sorunlara dikkati çeken Yontan, plastik kullanımının azaltılması, çevre için önemli bir karar olmasına karşın, beyan ve bildirimlerin uygulamada önemli sorunlara neden olduğunu ileri sürdü.

Yontan, işletmelere getirilen beyan zorunluluğunun, sürenin erken olması ve cezai yaptırımlar nedeniyle işletmeleri zor durumda bıraktığını ileri sürerek, "İşletme sahipleri yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde yüksek para cezalarının yanı sıra hapis cezaları ile karşı karşıya kalabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Poşet beyannamesinin satış noktasında değil üretici tarafından verilmesi gerektiğini savunan Yontan, şunları kaydetti:

"Nihai tüketiciye satışı aynı şekilde devam etmeli ve poşet tüketimi bu yolla azaltılmalı. Söz konusu kanunun yasalaşma süreci ve uygulaması çok hızlı geliştiğinden işletmeler yeterince bilgilendirilmemiştir. Bu sebeple uygulamanın ertelenmesi ve bu süre içinde beyan sisteminin iyileştirmesi ile işletmelerin bilgilendirilmesi gerekmekte. Beyan yükümlülüğü üretici-ithalatçı ve satış noktalarına verilmiş. Dolayısıyla beyan işletmelerce yapılacak olup, sorumluluğu da onlara ait olacak. Ancak bu beyanların doğruluğunun incelenmesinin ve güvenceye alınmasının gerektiği de kuşkusuzdur. Mali müşavirler bu aşamada devreye girmeli ve yapılan beyan hakkında bir 'beyan güvencesi' vermeli. TÜRMOB, bu kapsamda yapılacak incelemenin esaslarını belirlemeye hazırdır."

Yontan, çevre duyarlılığından taviz vermeden, uygulamada ortaya çıkan sorunların çözümü için uygulamanın ertelenmesi, aksayan yönlerinin giderilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir