'Piyasaya 11 milyar lira para girişi olacak'
460 bin işletmeye 50 bin liralık sıfır faizli KOBİ kredisi verilmeye başlandığını belirten Bakan Özlü "Önümüzdeki 15-20 gün içerisinde piyasaya 11 milyar liraya yakın bir sıcak para girişi olacak" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, KOSGEB'in 50 bin liralık sıfır faizli KOBİ kredisinin verilmeye başlandığını belirterek, "Önümüzdeki 15-20 gün içerisinde piyasaya 11 milyar liraya yakın bir sıcak para girişi olacak" dedi.
AA Editör Masası'na konuk olan Bakan Özlü, geçen yıl ve bu sene başvuru sayısının toplam 770 bin 976 olduğunu açıkladı.
Özlü, söz konusu 770 bin kişiden 114 bin 302'sinin, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından hiçbir mali verisi olmayan işletmeler, pasif ya da yeni kurulmuş bazı naylon şirketler olduğunu, bunları düştüklerini kaydetti.
529 bin işletme dikkate alındı
Güvenlik soruşturmasına takılan şirketler ile mükerrer başvuruları da elediklerini anlatan Özlü, daha önce esnaf ve sanatkar kooperatiflerinin 30 bin sıfır faizli kredisinden istifade edenleri de çıkardıktan sonra geriye kalan sayının 529 bin olduğunu bildirdi.
Söz konusu 529 bin şirketten özellikle mikro işletmeleri, ihtiyaç sahibi küçük işletmeleri tercih ettiklerini vurgulayan Özlü, şöyle devam etti:
"Bunları da cirosu 1 milyon liranın altında olan, şirketin büyüklüğüne göre... Diyelim ki tek kişinin çalıştığı, yıllık cirosu 100 bin lira veya 250 bin liraya kadar olan şirket, bunlara 20 bin lira, yıllık cirosu 250 binden 500 bin liraya kadar olanlara 30 bin lira kredi veriliyor. İhtiyaç miktarına göre 1 milyon lira ciroya kadar kademelendirme yaptık. Biraz bunu artırdık. 1 milyon 350 bin liraya kadar, çalışan sayısı 1-9 olan mikro işletmeleri hesapladık. Bunlar 460 bin 167 şirket çıktı. Yaklaşık 11 milyar lira tutuyor vereceğimiz kredi miktarı. Alımlar başladı, şu anda bankaya gidip 'krediye hak kazandım, paramı istiyorum' diyenler işlemlerini yapıyorlar. Dolayısıyla önümüzdeki 15-20 gün içerisinde piyasaya 11 milyar liraya yakın bir sıcak para girişi olacak."
Antarktika için özel gemi
Antarktika'da üs kurulması planına dair açıklamalarda da bulunan Bakan Özlü, Türkiye'nin Antarktika'da hak iddia ettiğini yineleyerek, "Biz buraya üs kuracağız, bilimsel araştırmalar yapacağız. Sürekli orada kalacağız. Biz de oradayız, bir bakıma orada hak iddia ediyoruz. Kuracağımız yapılar, binalar Türkiye'de yapılacak, gemiyle oraya yollayacağız. Amacımız bir gemimiz olsun. Geminin buz kıran özelliği olması lazım, envanterimizde bu özelliğe sahip gemi yok. Belki bir yeni gemi yapacağız veya kiralayacağız." şeklinde konuştu.
TÜBİTAK reformuna da değinen Özlü, "Dağınık bir bütçe sistemi yerine toplu bir özel hesapta toplanan bütçe sistemi getiriyoruz. Her alanda destek vermeyeceğiz. Stratejik gördüğümüz, Türkiye’nin siyasi stratejik hedeflerine uygun alanlarda destekler vereceğiz. Karar mekanizmalarını hızlandıran, süreçleri kısaltan bir model getiriyoruz. Bu çerçevede Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu var, 21 üyesi var. Bu kurulu kaldırıyoruz. Bunun yerine Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulunu kuruyoruz." dedi.