Piyasalarda ağırlıklı beklenti euronun düşeceği yönünde
SPK anketine göre, euro bölgesinde yaşanan borç krizinin de etkisiyle euronun düşeceği yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı arttı.
ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Mayıs ayı Beklenti Anketi sonuçlarına göre, euro bölgesinde yaşanan borç krizinin de etkisiyle euronun düşeceği yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı arttı.
İMKB'ye ilişkin göstergelerde artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı azaldı, halka açılmalarda artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı ise yükseldi.
SPK tarafından düzenlenen Beklenti Anketi'nin Mayıs ayı sonuçları açıklandı. Ankete 352 üst düzey yönetici katıldı.
Anket sonuçları bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında, aylık beklentilerde, euro bölgesinde yaşanan borç krizinin de etkisiyle euronun düşeceği yönünde görüş bildiren katılımcıların oranında önemli yükselişler yaşandığı dikkati çekti. Önceki dönem anket sonuçlarına göre aylık beklentilerde İMKB'ye ilişkin göstergelerde artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranında önemli azalış, halka açılmalarda artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranında ise yükseliş kaydedildi.
Gösterge bono faizine yönelik beklentiler incelendiğinde katılımcıların yüzde 66'sı önümüzdeki ay faiz oranında bir değişim olmayacağı yönünde görüş bildirirken, 6 aylık ve yıllık beklentilerde faiz oranının artacağı beklentisi ağırlık kazandı (yüzde 60). Sonuçlar Nisan 2010 anket sonuçları ile karşılaştırıldığında aylık beklentilerde faiz oranı artacak diyen katılımcıların oranının yüzde 17'den yüzde 29'a çıktığı görüldü.
Aylık beklentilerde doların aynı kalacağı, 6 aylık ve yıllık beklentilerde ise artış yaşanacağı görüşü ağırlık kazandı. Bir önceki dönemle kıyaslandığında önümüzdeki ay için doların artacağı beklentisine sahip katılımcıların oranının yüzde 11'den yüzde 37'ye çıktığı görüldü.
Sonuçlara göre, katılımcıların önemli bir kısmı euroya ilişkin olarak önümüzdeki aylık, 6 aylık ve bir yıllık dönemde bir değişim bekliyor. Bir önceki döneme göre euronun düşeceği beklentisine sahip katılımcıların oranında ise artışlar gözlendi. euronun düşeceği beklentisindeki katılımcıların oranı bir aylık dönem için yüzde 24'ten yüzde 40'a, 6 aylık dönem için yüzde 25'ten yüzde 36'ya çıktı.
İMKB-100 endeksindeki değişim beklentisi
Anket sonuçlarına göre, aylık ve 6 aylık beklentilerde katılımcıların önemli kısmı İMKB-100 endeksinde değişim yaşanmayacağı yönünde görüş bildirirken, yıllık beklentilerde endeksin artacağı görüşü ağırlık kazandı. Endeksin önümüzdeki bir ayda düşeceği beklentisine sahip katılımcıların oranı geçen dönemde yüzde 17 iken bu oran yüzde 38'e çıktı.
İMKB işlem hacmine yönelik olarak katılımcıların yüzde 56'sı önümüzdeki ay, yüzde 44'ü önümüzdeki 6 ayda bir değişim beklemezken, yıllık beklentilerde katılımcıların yüzde 57'si işlem hacminin artacağı yönünde görüş bildirdi. Sonuçlar Nisan 2010 anket sonuçları ile karşılaştırıldığında aylık beklentilerde işlem hacminin azalacağı beklentisine sahip katılımcıların oranı yüzde 10'dan yüzde 22'ye çıktı.
Halka açılacak şirketler
Katılımcıların yüzde 50'si önümüzdeki aya ilişkin olarak halka açılacak şirket sayısında bir artış beklemezken, 6 aylık ve yıllık beklentilerde halka açılacak şirket sayısında artış yaşanacağı görüşü ağırlık kazandı. Bu yönde görüş bildirenlerin oranı sırasıyla yüzde 66 ve yüzde 71 olarak gerçekleşti. Halka açılacak şirket sayısının önümüzdeki bir ayda artacağı beklentisine sahip katılımcıların oranı geçen dönemde yüzde 38 iken Mayıs 2010 anketinde bu oran yüzde 46'ya yükseldi.
Katılımcıların çoğunluğu önümüzdeki ay özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik koşullarda da bir değişim olmayacağı yönünde görüş bildirdi, 6 aylık ve yıllık beklentilerde koşulların daha uygun olacağı görüşü hakim oldu.
Yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak önümüzdeki ay ve 6 ayda değişim yaşanmayacağı, önümüzdeki yılda ise artış yaşanacağı beklentisi ağırlık kazandı. Sonuçlar Nisan 2010 anket sonuçları ile karşılaştırıldığında aylık beklentilerde yabancı yatırımcı oranının düşeceği beklentisine sahip katılımcıların oranı yüzde 6'dan yüzde 17'ye çıktı.
Aylık ve 6 aylık beklentilerde katılımcıların çoğu reel kesimin yurtdışı borçlanma durumunda bir değişiklik olmayacağı yönünde görüş bildirirken, yıllık beklentilerde borçlanma durumunda artış yaşanacağı görüşü ağırlık kazandı.
İMKB yatırımcı sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 61'i önümüzdeki ay bir artış yaşanmayacağı yönünde görüş bildirdi. 6 aylık ve yıllık beklentilerde ise artış yaşanacağı görüşü hakim oldu. Bir önceki dönemle kıyaslandığında önümüzdeki ay için yatırımcı sayısının azalacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 5'ten yüzde 14'e yükseldi.
İstanbul altın borsası
İstanbul Altın Borsası (İAB) işlem hacmine yönelik soruda katılımcıların önemli bir kısmı önümüzdeki ay işlem hacminde bir değişim yaşanmayacağı yönünde görüş bildirirken, altı aylık ve yıllık beklentilerde işlem hacminde artış yaşanacağı görüşü ağırlık kazandı. İşlem hacminin önümüzdeki bir ayda değişmeyeceği beklentisine sahip katılımcıların oranı geçen dönemde yüzde 70 iken bu oran Mayıs 2010 anketinde yüzde 53'e düştü.
Katılımcıların çoğunluğu Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) işlem hacminin önümüzdeki ay aynı kalacağı, 6 aylık ve yıllık dönemde ise artacağı yönünde görüş bildirdi.
Yatırım fonlarının net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 64'ü önümüzdeki ay bir değişim beklemezken, 6 aylık beklentilerde bir değişim yaşanmayacağı yönünde görüş bildirenlerin oranı yüzde 46, artış yaşanacağı yönünde görüş bildirenlerin oranı ise yüzde 45 olarak gerçekleşti. Yıllık beklentilerde ise katılımcıların çoğunluğu (yüzde 56) yatırım fonlarının net aktif değerinde artış beklediğini ifade etti.
Katılımcıların çoğunluğu önümüzdeki ay emeklilik fonları net aktif değerinde bir değişim beklemediği görüşünü ifade ederken, 6 aylık ve yıllık beklentilerde artış yaşanacağı görüşü hakim oldu.
Anket sonuçlarına göre, aylık ve 6 aylık beklentilerde katılımcıların önemli bir kısmı Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları (MKYO) net aktif değerinde bir değişim beklemediği, yıllık beklentilerde ise artış yaşanacağı yönünde görüş bildirdi.