Piyasalar nereye gidiyor?
Piyasa uzmanları küresel mali piyasalardaki olumsuz havanın süreceğini bunun içeriye yansımasının da devam edeceğini öngörüyorlar.
İSTANBUL - Önceki gün PPK’yı olağanüstü toplayarak bir dizi kararlar alan Merkez Bankası, dün de yeni bir tedbir olarak döviz mevduatında zorunlu karşılıkları düşürdü. Ancak bu tedbirlere rağmen ABD ve Avrupa başta olmak üzere dünya borsalarının etkisinde kalan iç piyasada İMKB, yılın dibine indi. Dolar 1.75’i denedi.
Piyasa uzmanları küresel mali piyasalardaki olumsuz havanın süreceğini bunun içeriye yansımasının da devam edeceğini öngörüyorlar.
UZMANLAR KISA VADEDE CİDDİ BELİRSİZLİK GÖRÜYOR
TOBB ETU Öğretim Üyesi Atılım Murat
“TCMB, perşembe günü aldığı kararların piyasaları bu kadar karıştırmasını beklemiyordu. Dış piyasaların da çökmesi, paniği artırdı. Merkez Bankası’nın dün aniden döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarını düşürmesi, sert fiyat hareketlerinden tedirgin olduğunu gösteriyor. Dünyada yaşanan satışları gördükten sonra, ‘TCMB, politika faizini düşürmekte haklıymış’ diye düşünülebilir. Açıklanan önlemler, uygulanan para politikası çerçevesinde doğru da olabilir. Ancak; ciddi bir kriz riski varsa, TCMB bu işin altından tek başına kalkamaz. Başka önlemler de devreye girmeli.
Merkez Bankası, USD/TL’de 1.750 seviyesini korumak istiyor. Döviz ihalelerindeki miktarı artırarak, dolardaki atakları frenleyebilir. Piyasaları yatıştırmak için, merkez bankalarından ve politika yapıcılardan eş güdümlü açıklamalar gelebilir. Politika yapıcılar ortamı yatıştırmazsa, piyasalardaki korku ve fiyatlarda oynaklık sürer."
Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı‘nın açıklamaları ile ilgili olarak Tufan Cömert; “Sözel müdahale, kurdaki oynaklıktan rahatsız olduklarını gösteriyor ve böyle durumlarda aksiyondan ziyade sözel müdahaleler ile kuru dizginlemeye çalışacaklar gibi görünüyor. Ancak seviye ile ilgili bir hedefleri olduğunu sanmıyorum. Kısa vadede baskı sürer ve TL değer kaybetmeye devam eder. Ama 1.75-1.80 arasında TCMB döviz satımında daha agresif olur. Genel olarak 1.68-1.75 aralığında dalgalanma bekliyorum" dedi.
Faiz piyasasına yönelik olarak ise Cömert, “Fonlama rahatladı, ayrıca TCMB daha fazla likidite vereceğinin sinyalini verdi. Borç alma faizinin yüzde 5’e çıkarılması TL’ye destekten ziyade daha çok likidite artışına hazırlık diye düşünüyorum. Bu da faizleri destekler. Hatta Fed üçüncü nicel gevşemeye giderse biz gösterge tahvilde yüzde 8’in altını görürüz" dedi.
HSBC Stratejisti Fatih Keresteci
Küresel mali piyasalardaki satış baskısının daha da artabileceğini söyleyen HSBC Stratejisti Fatih Keresteci,“TCMB’nin para politikasında çok ani bir değişime gitmesi kısa vadede belirsizliklere neden olsa da, korkularında haklı çıkması durumunda Türkiye ekonomisini yurt dışı risklere karşı koruyucu bir rol üstleneceğini, bu nedenle de Türkiye ekonomisine ilişkin büyük resmin göreceli olarak iyi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz" dedi ve ekledi: "Ancak, kısa vadede ciddi belirsizlikler var ve bu nedenle de riskten uzak durmakta fayda var. TCMB’nin döviz satım ihale miktarı çok az kalsa da başka kanallardan ve sözlü olarak yaptığı müdahaleler nedeniyle TL’deki değer kaybının sınırlı kalacağını düşünmeye devam ediyoruz. Döviz piyasası sakinleştikçe şu anki para politikası uygulamasının faizler üzerindeki olumlu etkisini görmeye başlayacağız. Ama kısa vadede yurt dışına odaklanmakta fayda var."
İpin ucu kaçtı tutana aşk olsun!