Petrol piyasasında uygulanacak teknik kriterler değişti

Analiz raporu tüm akaryakıt türlerinin deney yöntemlerine göre laboratuvarca yapılacak numune analizi sonuçlarını kapsayacak şekilde tanzim edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Petrol Piyasasında Uygulanacak Teknik Kriterler Hakkında Yönetmelikte değişikliğe gidildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişkin yönetmeliği, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, analiz raporu, denizcilik amaçlı ihrakiye sayılanlar dahil, tüm akaryakıt türlerinin, gümrük girişlerinde, lisanslı depoların giriş ve çıkışlarında, piyasa faaliyetleri kapsamında yapılan satış işlemlerinde, teknik düzenlemede belirlenen deney yöntemlerine göre laboratuvarca yapılacak numune analizi sonuçlarını kapsayacak şekilde tanzim edilecek.

Analiz raporu tanzim edilecek akaryakıtlara ilişkin numuneler, raporu ibraz etmekle yükümlü kişi adına, numune alma yönteminde akredite olan laboratuvarca veya uluslararası gözetim şirketince alınacak. Uluslararası gözetim şirketince alınan numuneler laboratuvara, anılan şirketçe teslim veya sevk edilecek.

Kullanıcılara akaryakıt istasyonlarında pompadan, tarım sektörünün ihtiyaçları için tanker ve köy pompalarından yapılan satışlarda ve ''karıştırma düzeneklerinden elde edilen denizcilik yakıtlarının doğrudan araç depolarına veya bu depolara ikmal amacıyla kullanılan deniz araçlarına teslimine yönelik lisanslı depo çıkışlarında veya satışlarda, yakıtın özelliklerinden en az; kükürt, yoğunluk, viskozite değerlerinin bulunduğu ve karıştırmada kullanılan akaryakıtların analiz raporlarının tarih ve sayısının da kayıtlı olduğu, uluslararası tanınırlığı olan bir teslim belgesi tanzim ve ibraz edilmek kaydıyla'' analiz raporu tanzim ve ibraz edilmeyecek.

Akaryakıt türlerinin, dağıtıcı, ihrakiye teslimi, rafinerici lisansı sahiplerinden satın alınan veya lisanslı depolardan çıkanlarının, alıcılar tarafından doğrudan üçüncü kişilere satışı, gümrük girişinde doğrudan üçüncü kişilere satışı veya lisanslı depoya girişi, rafineriden, boru hatlarıyla doğrudan lisanslı depoya girişi halinde, temin edilen analiz raporunun fotokopisi, ayrı bir rapor tanzim edilmeksizin, üzerine yükümlülerce imzalanan ''alınan akaryakıtın niteliği veya niceliği değiştirilmemiştir'' şerhi işlenmek kaydıyla kullanılabilecek.

Harmanlama yapılması halinde

Harmanlama yapılması halinde de analiz raporuna; harmanlanan ürünün adı ve harmanlama oranı ile ''Akaryakıt harmanlama sonrasında teknik düzenlemelere uygundur'' şerhi eklenerek, beyan ilgili lisans sahiplerince imzalanacak.

Depolama lisansı sahipleri, depolama hizmeti almak isteyen kişilerden, petrolün edinimine ilişkin analiz raporu, üretim sertifikası veya benzer belgelerin ibrazını isteyebilecek. Analiz raporunun veya doğrulama raporu sonuçlarının, teknik düzenlemelere aykırı olması halinde, depolama talebi reddedilecek.

Depolama lisansı sahipleri, emanet tankı kullanmaları halinde, analiz raporlarını esas tanklarına aktarma esnasında tanzim edebilecek. Akaryakıt, emanet tanklarında 3 günden fazla tutulamayacak.

Numunenin alındığı depo ve mühür bilgilerinin de kaydedildiği analiz raporu; laboratuvar yetkilileri ve raporu ibrazla yükümlü kişilerce imzalanacak. Analiz raporları veya üçüncü fıkrada yer alan belgeler; gümrük girişinde, gümrük beyannamesine, diğer hallerde  213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre tanzimi gereken ilk belgeye eklenecek. Ulusal marker enjeksiyonlarında, uluslararası gözetim şirketince, analiz raporları esas alınarak resmi isim ve laboratuvarın sonuç tespitinin kontrolü sonrası, gözetim firması raporuna, analiz raporunun tarih ve sayısı kaydedilecek.

Muayene raporu, denetimler kapsamında ya da ihbar ve şikayetler üzerine, ilgili petroller için Kurumca bizzat veya adına hareket edenlerce gönderilen laboratuvar tarafından yapılan numune analizi sonucu laboratuvarın yetkililerince tanzim edilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir