Petrol piyasası soruşturmalarında yönetmelik değişikliği
Kaçak petrol ikmali yapanlar hakkında mahkemece verilen mahkumiyet veya müsadere kararlarının kesinleşmesi halinde, soruşturmaya gerek duymadan para cezası kesilecek.
ANKARA - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, kaçak petrol ikmali dolayısıyla ilgili kişiler hakkında mahkemece verilen mahkumiyet veya müsadere kararlarının kesinleşmesi halinde, herhangi bir ön araştırma veya soruşturma yapmaya ya da savunma almaya gerek olmaksızın doğrudan idari para cezası uygulayacak.
Petrol Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, kaçak petrol ikmali dolayısı ile ilgili kişiler hakkında mahkemece verilen mahkumiyet veya müsadere kararlarının kesinleşmesi halinde, herhangi bir ön araştırma veya soruşturma yapmaya ya da savunma almaya gerek olmaksızın doğrudan idari para cezası uygulanacak.
Şahit numune tanımı da, ''test veya muayene yapılmasının gerekli olduğu hallerde; test, muayene ve/veya belgelendirme kuruluşuna gönderilen numunenin zayi olması veya test sonuçlarına yönelik herhangi bir itiraz olması durumunda başvurulmak üzere denetimle görevli kişi tarafından alınan ve muayeneyi yapan laboratuvarda uygun koşullarda saklanan numuneyi'' şeklinde değiştirildi.
Numune, ürünün yapısına ve özelliğine göre, test ve analizlerin gerektirdiği ölçüyü aşmamak üzere biri şahit numune olmak üzere ürünün türüne göre analiz yapılmak ve şahit numune olarak saklanmak üzere motorin türlerinde beş, diğer akaryakıt türlerinde dört adet olarak alınacak. Alınan numuneler için Numune Alma Tutanağı üç nüsha olarak düzenlenecek. Düzenlenen tutanağın bir nüshası ilgili gerçek veya tüzel kişiye verilecek, bir nüshası ise işlem yapılmak üzere Kurumda saklanacak. Numune alma işlemi, Kurum adına denetim yapmakla yetkilendirilen diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel denetim kuruluşları tarafından yapılmış ise tutanağın bir nüshası bunlarda kalacak.
Alınan numunelerin bir adedi ilgili gerçek veya tüzel kişiye verilecek. Kalan numuneler ise numune alma tarihinden itibaren beş iş günü içerisinde Numune Teslim Tutanağı ile laboratuvara teslim edilecek. Laboratuvar şahit numuneyi yed-i emin sıfatıyla saklayacak. Şahit numune, test ve muayene raporunun tanzim tarihini izleyen doksan gün içerisinde konuya ilişkin herhangi bir adli veya idari soruşturma başlatılmaması halinde imha edilebilecek. Adli veya idari soruşturma başlatılması halinde, şahit numune soruşturma ve yargı süreci tamamlanana kadar laboratuvar tarafından saklanacak.
Alınan numunelerin analizi, akreditasyon kuruluşları tarafından akredite edilmiş sabit veya gezici laboratuvarlar vasıtasıyla yapılacak. Laboratuvara teslim edilen numunelere Petrol Piyasasında Uygulanacak Teknik Kriterler Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde analizler yapılacak.
Bu yönetmelik hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı yürütecek.