Perakende sektörü olumsuzlara rağmen büyüdü
Yerel Zincirler Buluşuyor 2015'te konuşan TPF Başkanı Altunbilek, geçen yıl ekonomide yaşanan olumsuzluklara rağmen perakende sektörünün yüzde 14 büyüdüğünü açıkladı
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek, geçen yıl ekonomide yaşanan olumsuzluklara rağmen sektör olarak imza attıkları büyüme oranının yüzde 14 olduğunu söyledi.
Altunbilek, TPF tarafından bu yıl "Dönüşümü Başlat, Geleceği Kazan" temasıyla düzenlenen Yerel Zincirler Buluşuyor (YZB) 2015'in açılışında yaptığı konuşmada, Türk gıda perakendeciliğinin son 20 yılda çok büyük yol katettiğini, 1990'larda başlayan bu gelişim ve değişim sürecinde gerek çok uluslu, gerekse ulusal perakende zincirlerinin büyük başarılara imza attığını anlattı.
Türkiye genelinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde toplam 17 derneğin çatı örgütü olduklarını aktaran Altunbilek, federasyonun bugün 370 üyeye ve 4 bine yakın satış noktasına ulaştığını kaydetti.
Federasyonun çatısı altında güçlerini birleştiren yerel zincirlerin, toplam 10 milyar dolarlık ciroları ile ülke ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden Altunbilek, 2023 yılına kadar 70 milyar lira cirosal büyüklüğe ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.
Bu hızlı gelişim ve değişim sürecinin bazı sıkıntılara da yol açtığına dikkati çeken Altunbilek, "Bunların farkındayız ve çözüm yolları için çalışıyoruz. Uzun yıllar boyunca sektörümüzün yasal düzenlemeye kavuşmasını bekledik. Sonunda yasa çıktı. Ancak yasa beklentilerimizi karşılamaktan uzak" ifadelerini kullandı.
Yasanın bu haliyle yetersiz olduğunu ve sektör için kritik pek çok konunun hala belirsizliğini koruduğunu vurgulayan Altunbilek, "Gerçek bir büyüme, gerçek bir gelişme ve ülkeye daha fazla katkı sağlayabilmemiz için bu konuda çözüm bekliyoruz. Yetersiz ya da net olmayan konular yönetmeliklerle ivedilikle düzenlenmeli. Federasyon olarak kanun koyucularla iş birliğine her zaman hazır olduğumuz paylaşmak isterim" şeklinde konuştu.
"Günümüzde zaman, artık para ile aynı ölçüde değerli"
Altunbilek, makro ekonomik gelişmelerin her sektörde olduğu gibi, kendi sektörleri için de belirleyici bir etken olduğunu söyledi.
Diğer tüm girişimciler gibi kendilerinin de geleceğe güvenle bakmak istediklerini belirten Altunbilek, "Ekonomik istikrar, her zaman yatırım kararlarının daha rahat verilebilmesi anlamını taşır. İstikrar olduğu sürece hem yerel perakende, hem de ulusal perakende Türkiye'nin kalkınma hızından daha hızlı büyüyecektir" dedi.
Güven ve istikrarın sürmesini istediklerinin altını çizen Altunbilek, eğer bu beklentileri gerçekleşirse, sektörlerinin her yıl yüzde 10 ve üzerinde büyüyeceğini, birlik ve beraberlik içinde sağlıklı büyüyen bir perakende sektörünün daha refah, daha zengin bir Türkiye'nin itici gücü olacağını ve sektöre yürekten inandığını dile getirdi.
70 bin kişiye istihdam sağlandı
70 bin kişiye istihdam sağladıkları bilgisini veren Altunbilek, Türkiye'nin en çok istihdam sağlayan üçüncü sektörü olduklarını ifade etti.
Geçen yıl ekonomide yaşanan olumsuzluklara rağmen imza attıkları büyüme oranının yüzde 14 olduğunu vurgulayan Altunbilek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yakaladığımız dinamizm sayesinde her yıl düzenli bir biçimde ve çift haneli olarak büyüyebiliyoruz. Ancak gelişmeden büyümek tek başına fazla anlam ifade etmez. Büyümenin yanı sıra, birçok konuda farkındalığımızı artırmalı; en önemlisi de işimizde daima verimliliği öne çıkarmalıyız. Verimliliğe özellikle hangi alanlarda odaklanacağız? En başta tedarik zinciri yönetimi, sonra satış organizasyonları, müşteri ilişkilerinin geliştirilmesi ve kategori yönetimi. Günümüzde zaman, artık para ile aynı ölçüde değerli. Zamanı da ancak doğru teknoloji ve doğru altyapı kullanımı ile verimli kılabiliriz. Unutmamalıyız ki işimizde sürdürülebilirliğin sağlanmasında en önemli unsur; müşteri memnuniyeti. Mağazalarımızda yaptığımız düzenlemeler, müşterilerimizin satın alma kararlarını etkiliyor. Alışveriş deneyimini mutlu tamamlayan müşteri, mağazamıza yeniden geliyor. Teknoloji perakende sektörünü yeniden yapılandırıyor. Müşterilerimizin beklentileri her geçen gün artıyor. Çok yakın bir gelecekte müşteri tercihleri kapsamlı bir şekilde dönüşecek. Sadece iyi ürün ve fiyat avantajı sunmak yeterli kalmayacak. Kendini yeniliğe, teknolojiye ve hıza en çabuk uyarlayabilenler rekabette öne çıkacak."
"Fuar alanında 'Geleceğin Marketini' kurduk"
Altunbilek, teknolojinin çok önemli olduğunu belirterek, "Teknolojiyi yakından takip edelim, teknolojiye yatırım yapalım, teknoloji ile iç içe olalım. Ama bunu yaparken çok önemli bir konuda da hata yapmayalım. Teknolojiye yönelirken insanı unutmayalım" dedi.
Perakende sektörünün işinin insan ile olduğunu belirten Altunbilek, teknolojiye yatırım yaparken çalışanlarının da bu dönüşüme uyum sağlaması için eğitim ve bireysel gelişimi önemsemek zorunda olduklarını dile getirdi.
Eğer çalışanlara yatırım yapmazlarsa, teknolojinin hiçbir anlamının olmayacağını vurgulayan Altunbilek, "Günümüzde bazı kesimlerde perakende hala meslek olarak bile görülmüyor. Bu sorunumuzu çözmeliyiz. Mesleğimizin itibarını bizler yükseltmeliyiz" şeklinde konuştu.
Organizasyonlarında bu yıl yeni bir tema belirlediklerini ve "Dönüşümü Başlat, Geleceği Kazan" dediklerini aktaran Altunbilek, bu çerçevede teknoloji konusunu her yönüyle ele alacaklarını dile getirdi
Fuar alanında "Geleceğin Marketini" kurdukları bilgisini veren Altunbilek, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Geleceğin marketinde sergilenen teknoloji kullanım örneklerini mutlaka incelemenizi öneririm. Bu yıl da 'Perakendenin En Başarılı Fikirleri' ödüller için kıyasıya yarıştı. Ödül alan tüm katılımcıları buradan tebrik ediyorum. Bu tür yarışmaların her zaman bir tane en büyük kazananı olduğuna inanıyorum. O da perakende sektörüdür. Yerel perakendeciler buluşmasında 78'in üzerinde katılımcı firma ve 300'ün üzerinde marka boy gösterecek. Aslında bu kadar marka, ürün ve işletmecinin bir araya gelebilmesi, tedarikçilerle perakendeciler arasındaki birliğin bir göstergesi."