Pegasus, kablosuz bağlantıyla güvenliği artıracak
Şirketin kurmaya başladığı sistem, uçakla yer arasında kablosuz çift yönlü bilgi akışı kurarak yüksek uçuş güvenliği sağlıyor.
İSTANBUL - Pegasus Havayollarının, 22 milyon 300 bin dolara mal olan "Uçuş Eğitim Merkezi" ile uçakla yer arasında kablosuz çift yönlü bilgi akışını sağlayan Wireless Groundlink end to end Solutions" sistemi tanıtıldı.
Toplantıda konuşan Pegasus Havayolları Yönetim Kurumu Başkanı Ali Sabancı, düşük maliyetli bir havayolu şirketi olan Pegasus'un, konu güvenlik ve uçuş emniyeti olduğunda maliyetten çekinmediklerini belirtirken, "Filomuzu gençleştirirken de dünyada öncü teknolojilere yatırım yapmaktan kaçınmıyoruz" dedi.
Yıl sonunda tamamlanacak
Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat ise yeni teknolojik yatırımlarla ilgili bilgi verdi. Haybat, dünyadaki 582 havayolu şirketinin ancak yüzde 10'unun simülatöre sahip olduğunu, bunlardan birinin de Pegasus Havayolları olduğunu kaydetti. Haybat, son teknolojik ürün olan Boeing 737-800 simülatöründe gerçek uçak parçalarının kullanıldığını ifade etti.
Her uçuştan sonra uçağın adeta MR'ı çekilecek
Wireless Groundlink sisteminin de filodaki uçaklara monte edilmeye başlandığını ve yıl sonuna kadar tamamlanacağını vurgulayan Haybat, uçakla yer arasında çift yönlü bilgi aktarımını sağlayan sistemi tüm boyutlarıyla kullanan dünyadaki ilk havayolu şirketi olduklarını dile getirdi.
Eski yöntemlerde uçak içindeki tüm bilgilerin disketlere kaydedilerek merkezdeki sistemlere yüklendiğini anlatan Haybat, "Wirelees Groundlink end to end Solutions" da ise uçağın yere teker koyduğu andan itibaren sistemin çalışmaya başladığını ve o uçuşla ilgili uçaktaki tüm verilerin otomatik olarak cep telefonu sistemi üzerinden bakım ve uçuş operasyon merkezine 15 dakika gibi bir sürede aktarıldığını, bu bilgilerin merkezlerde kısa sürede değerlendirildikten sonra bir anormallik görülmesi halinde ilgili yerlerin ve pilotun uyarıldığını, gerekli müdahalenin yapıldığını söyledi.
Haybat, sistem ile uçakla ilgili hiçbir şeyin gözden kaçmadığını her uçuştan sonra uçağın adeta MR'ının çekilerek yüksek uçuş güvenliği sağlandığını ifade etti.
Simülör ile birlikte sistemin maliyetinin 22 milyon 300 bin dolar olduğunu belirten Haybat, şirket olarak yatırımı sadece uçağa değil, uçuş emniyetini en üst düzeye çekebilmek için teknolojiye de yaptıklarını sözlerine ekledi.