Patlayıcı bisiklete yerleştirilmiş

Elektrikli bir bisikletin üzerine yerleştirilen bomba patladı; 2'si ağır 7 yaralı var. Başbakan saldırıyla ilgili "Terör örgütüyle alakalı gibi duruyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Beşiktaş'ta meydana gelen patlamada biri polis 7 kişi yaralandı.  İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, patlamaya, elektrikli bisikletin üstüne konulan patlayıcının neden olduğunu bildirdi.

Olay yerinden ilk kareler

Alınan bilgilere göre, Etiler Meslek Yüksekokulu ile Koç Köprüsü durağı arasındaki bölgede patlama meydana geldi.  Patlama üzerine olay yerine polis ekipleri ve ambulansalar gönderildi. Patlamada, 34 MLY 23 İETT otobüsü, bir özel araç ve çevredeki binaların camlarında hasar meydana geldi.

Olay yerine gelen polis ekipleri, çevrede şeritler çekerek güvenlik önlemleri aldı. Patlamanın meydana geldiği Nispetiye Caddesi ve Koç Köprüsü, çift yönlü olarak araç trafiğine kapatıldı. İkinci bir bomba ihtimaline karşı bölgede geniş güvenlik önlemleri alındı.

Erdoğan: Terör örgütüyle alakalı gibi duruyor

Başbakan Erdoğan, partisince Niğde'de düzenlenen mitingin ardından gazetecilerin Etiler'deki patlamaya ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine, şu anda değerlendirme ve incelemelerin devam ettiğini ifade eden Erdoğan, "Kesin bir şey yok. Netleştikten sonra zaten başta İstanbul Valim olmak üzere Emniyet Müdürü gerekli açıklamayı yapacaktır.Şu anda kesin bir netice alınmadan söylersek yanlış olur ama şekline baktığımız zaman terör örgütüyle alakalı olduğu çıkıyor ortaya" diye konuştu.

Çapkın: Patlayıcı bisiklete yerleştirilmiş

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın,  patlamaya, elektrikli bisiklete konulan patlayıcının neden olduğunu bildirdi.

Çapkın, olay yerinde incelemelerde bulunduktan sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Bu sabah saat 08.58'de köprünün altında bir elektrikli bisikletin üstüne konulmuş bir patlayıcı. Çok büyük çapta bir patlayıcı değil ama çok hafif bir patlayıcı da değil. Orta şiddette bir patlayıcı konulmuş ve patlama sonucunda şu anda 1'i polis memuru 7 yaralı var."

Emniyet Müdürü Çapkın, ''Polis okuluna çok yakın olmasından dolayı polise dönük, polis okuluna dönük denebilir belki... Onu araştıracağız. 5 araç zarar görmüş. Çok şükür ki ölen yok'' dedi.

Olayın değişik yönleriyle araştırıldığını belirten Çapkın, ''Bu kimsenin yanına kalmaz. Mutlaka bulunur, buluruz. Halkımızın içi rahat etsin. Tesellimiz ölen olmaması'' diye konuştu.

Orta şiddette bir bomba

Kimin yaptığı konusunda şimdilik bir şey söylemenin doğru olmadığını ifade eden Çapkın, patlamaya sebep olan bombanın ses bombası olmadığını, tahribat yapması istenen orta şiddette bir bomba olduğunu kaydetti.

Çapkın, ''Patlamanın, gerek zamanlama, gerekse polis okuluna yakın olması, tabii ki altı çizilmesi gereken 2 önemli unsur diyebiliriz'' dedi.

Bir yaralının ayağı koptu

İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu,  patlamada yaralananlardan 3'ünün kadın, 4'ünün de erkek olduğunu bildirdi. Dokucu, ayağı kopan bir kadının ameliyata alındığını bildirdi.

Patlamanın ardından Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelerek, yaralıların durumları hakkında bilgi alan İl Sağlık Müdürü Dokucu, gazetecilere açıklama yaptı.

Yaralıların ikisinin durumu ağır

Dokucu, Etiler'deki patlamanın Şişli Etfal ve Okmeydanı eğitim ve araştırma hastanelerine ambulanslarla 7 yaralı taşındığını belirtti. Yaşları 23 ila 55 arasında değişen yaralılardan 3'ünün kadın, 4'ünün de erkek olduğunu ifade eden Dokucu, "Bu hastalarımızın ikisinde ağır olarak nitelendirebileceğimiz bir tablo söz konusudur" dedi.

Ali İhsan Dokucu, birinin de polis olduğunu belirttiği yaralıların durumları hakkında şu bilgileri verdi:

"Hayati risk içermesi açısından en önemli hasta Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde olan 45 yaşındaki bir bayan hastadır. Her iki ayağında da çok ciddi yaralanma vardır. Ayağının birinde tam kopma, diğerinde de ciddi bir yaralanma vardır. Şu dakikalarda ameliyathanede kendisine müdahale edilmektedir.

Aynı hastanedeki ikinci hastamız da bir bayandır. Onda yüzeysel şarapnel yaralanması var ancak hayati tehlikesi yok.

Şişli Etfal Hastanesinde ise ilgili arkadaşlarımızla beraber hastalarımızı ziyaret ettik. 5 hasta var bu hastanede. Bunlardan bir tanesinin durumu diğerlerine göre biraz daha ağırdır. Kendisinde yüz yanığı ve yüzeysel yaralanmalar mevcuttur. Aynı zamanda bir solunum sistemi yanığı söz konusudur. Bu hastamızı yoğun bakımda biraz evvel ziyaret ettim. Bilinci yerinde olmakla beraber yoğun bakım şartlarına ihtiyacı olan bir hastamızdır.

Bir diğer hastamız 55 yaşında bir polis memuru. Aynı hastanemizde görevli bir polis memurumuzdur. Onda da yüzeysel yüz yanığı mevcuttur. Onun da serviste takibi yapılmaktadır. Diğeri hastalarımızda tamamen şarapnel yaralanmaları var. Herhangi bir hayati tehlike içermemektedir."

Nefes borusu yandı

Yazgülü Şubatlı'nın akrabası gazeteci Tülay Şubatlı, "Yazgülü'nün yüzünde ağır yanıklar var. Saçları da yanmış. En ciddi sorun nefes borusunda. Doktorlar nefes borusunun içeriden yandığını söyledi" dedi.

Hayati tehlikeleri yok

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Patlamada 8 yurttaşımız yaralandı. Biri ayakta tedavi olup çıktı. Şu anda 7 kişi tedavi altında. Hayati riskleri yok" diye konuştu.

Vali Mutlu,  yaptığı açıklamada, Beşiktaş'ın Etiler semtinde bir üst geçidin altında bir patlama olduğunu belirterek, "Patlama sonucunda olay yerinde 7 vatandaşımız muhtelif oranlarda yaralandı. Bunların hiç birisinin hayati tehlikesi yok" dedi.

Şiddet ve nefretle kınıyoruz

Mutlu, şunları kaydetti: "Çok şiddetli, çok etkili bir patlayıcı değil ama yaralanma hadiselerine sebebiyet verecek oranda tesiri olan patlayıcı. Olayı şu ana kadar üstlenen yok. Güvenlik birimlerimiz, emniyetimiz, konuyla ilgili olay yerindeki bütün bulgulara ve farklı bilgilere ulaşmak üzere yoğun bir çalışma sürdürüyor.

Terörün çirkin yüzünün bir kez daha ortaya çıktığı ve özellikle sivil vatandaşların etkilendiğini görüyoruz. Bu nedenle şiddet ve nefretle kınıyoruz. Bu tür saldırıların, eylemlerin hiçbir zaman toplumumuzun morali üzerinde olumsuz tesir yaratması mümkün değildir. Bütün toplumumuz bunu şiddetle kınar. Terör karşısında topyekun birlik, beraberlik duruşumuzu güçlendirir. Yapanların da yanına kalmaz."

Bu olayı gerçekleştirenlerin tespit edilerek adalet önüne çıkartılacağını belirten Vali Mutlu, yaralılara geçmiş olsun dileklerini iletti.

İnceleyip göreceğiz

Saldırının Etiler Polis Meslek Yüksekokuluna yönelik olup olmadığı yönündeki soru üzerine de Mutlu, "Olayı yer itibariyle ifade ettim. Beşiktaş Etiler'de bir üst geçidin altında vuku bulan bir patlama. Dolayısıyla ifade ettiğiniz konularla bunu bağdaştırmak bana göre doğru değil ama tabii ki her olay mahiyeti itibariyle, hedefleri itibariyle, failleri yakalandıktan sonra daha net açıklanabilir. İnceleyeceğiz, göreceğiz" dedi.

Hedef siviller

Bombanın patladığı yerin sivil vatandaşların geçtiği köprü altı olduğunu hatırlatan Vali Mutlu, ''Eylemden birinci derecede etkilenecek olan sivil yurttaşlarımızdır. Bu eylemin birinci hedefinin sivil yurttaşlarımız olduğunu değerlendiriyorum.

Terör eylemlerinin şurada veya burada olması farklı yorumları çağrıştırmamalı. Her terör eylemi bir insanlık suçudur'' dedi.

Yaralılar arasında bir polis memuru olduğu hatırlatılan Mutlu, bunun tamamen tesadüf olduğunu, bir başka kamu görevlisinin de oradan geçebileceğini belirterek, yaralanan polisin de oradan geçmekte olduğunu söyledi.

Görgü tanıklarının ağzından patlama anı

Görgü tanıklarından olayda hasar gören 34 TAT 19 plakalı taksinin şoförü Yalçın Demirkıran, "Akmerkez'den Zincirlikuyu'ya ilerliyordum. Yan tarafımda İETT otobüsü vardı. Büyük bir patlama gerçekleşti. Kendimi hemen araçtan dışarıya attım. İnsanlar panik halinde ve bağrışıyordu. Ardından sağlık görevlileri ve polis geldi. Bizi olay yerinden uzaklaştırdı" diye konuştu.

Evinin olay yerine yakın olduğunu ve patlama sırasında mutfakta iş yaptığını belirten Sevim Gündoğan da "Büyük bir sallantı hissettim, ses duydum. Deprem olduğunu sandım. Televizyondan patlamanın bizim burada olduğunu öğrenince kendimi dışarıya attım. Patlamanın olduğu yerdeki otobüsü gördüm. Arka tarafında yaralılar vardı. Yerde de bir iki yaralı olduğunu gördüm. Olaydan sonra polis ve sağlık ekipleri gelerek müdahale etti" dedi.

Akmerkez'de servis şoförlüğü yaptığını, her sabah olayın meydana geldiği güzergahı kullandığını belirten Şener Bayraktar da "Saat 09.05 sırasında 2 tane arka arkaya patlama oldu sanki. Yer sallandı. Akmerkez'in önünden köprünün ayağına doğru yürüdük. Yaralıları gördük. Otobüsün önünde ve yol kenarında yatan yaralılar vardı" diye konuştu.

Bu arada, olay yerindeki incelemeler kapsamında yakın bölgedeki güvenlik kamera görüntüleri de incelemeye alındı.

Olay yeri inceleme tamamlandı

Patlama yerinde inceleme yapan olay yeri inceleme ekipleri, çalışmalarını tamamladı.

Alınan bilgiye göre, Beşiktaş'ta meydana gelen patlamada, bombanın üzerine konulduğu belirtilen elektrikli bisiklet ile çevredeki parçalar delil olarak toplanarak incelenmek üzere emniyete götürüldü.

Patlamada hasar gören İETT otobüsü ve diğer araçlar, olay yerine gelen çekici tarafından kaldırıldı. Olay yerinde temizlik yapan Beşiktaş Belediyesine bağlı görevliler, patlamanın olduğu yeri boyadılar.

Olay yerindeki çalışmaların bitmesinin ardından Nispetiye Caddesi ve Koç Köprüsü yeniden ulaşıma açıldı.

Yaralıların isimleri belli oldu

Patlamada yaralanarak Okmeydanı ve Şişli Etfal Hastanelerinde tedavi altına alınan biri polis 7 kişinin isimleri belirlendi.

Şişli Etfal hastanesine kaldırılanların polis memuru Üzeyfe Erdem, İETT şoförü Seyfi Erdem, Yazgülü Şubatlı, Sami Işık ve soyadı öğrenilemeyen Agof adlı kişiler olduğu öğrenildi. Buradaki yaralılardan Yazgülü Şubat'ın hayati tehlikesi olmamasına karşın durumunun ağır olduğu belirtildi.

Okmeydanı Hastanesinde tedavi altına alınan yaralıların ise Ayten Bal ile Ceyhan Mercan olduğu belirtildi. Ayağından yaralanan Ayten Bal'ın ameliyata alınacağı bildirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir