Patates kabuğundan biyogaz üretilecek
Konya Şeker'in Seydibey Patates Entegre Üretim Tesisleri'nde patates kabuklarından ve atıklarından biyogaz üretimi yapılacak.
KONYA - Türkiye'nin en büyük kurulu üretim kapasitesine sahip olan Seydibey Patates Entegre Üretim Tesisleri'nde biyogaz üretimi yapılacağı bildirildi.
Pankobirlik Genel Başkanı, AB Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl 32 bin ton patates alımı yapılan Seydibey Patates Entegre Üretim Tesisleri'nde saatte 12 ton patates işlendiğini belirtti.
Üretilen ürünlerin 60'ı aşkın bayi kanalıyla ülke genelindeki tüm otellere, restoranlara ve fastfoodlara ulaştırıldığını ifade eden Konuk, dondurulmuş patates üretimiyle birlikte yeni yatırımlara da başlandığını bildirdi.
Konuk, üretim kapasitesinin artırılması için yapılan çalışmaların yanı sıra ürün çeşitliliğini artıracak projelerin de hayata geçirildiği tesislerde, üretim sonrası ortaya çıkacak bitkisel atıklardan da biyogaz üreteceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bu çerçevede biyogaz üretimi için düğmeye bastık. Konya Şeker enerjisini boşa harcamadığı gibi atıktan enerjisini çıkararak hiçbir ekonomik değerin israf edilmesine göz yummuyor. Biz sadece Seydibey Tesisimizde değil tüm yatırımlarımızda bu ilkeyi benimsedik. Bitkisel ürünün işlendiği ve fizibl olduğunu tespit ettiğimiz her tesisin yanında atıkları enerjiye dönüştürecek bir tesisin yükseldiğini göreceksiniz. Bu konuda Türkiye'nin en iddialı şirketiyiz. Konya şeker, temiz enerji kullanımı, enerji verimliliği, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve tarıma dayalı yenilenebilir enerji konusunda Türkiye'nin öncü sanayi kuruluşudur."
Konya Şeker'in kurduğu biyoetanol tesisinin Türkiye'nin biyoyakıt üretim kapasitesinin yüzde 56'sına karşılık geldiğini dile getiren Konuk, şimdi 6 MW gücünde biyogaz tesisi kurmak üzere projelendirme çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı.
Konuk, bu tesisin üretim faaliyeti sonrası ortaya çıkan bitkisel atıklardan yılda 2,3 milyon m3 biyogaz üreteceğini vurgulayarak, tesisin yılda 20-22 bin ton karbondioksit eşdeğeri karbon kredisi için sertifikalandırılmasına ilişkin prosedürü de başlattıklarını belirtti.
Patetes kabuklarından ve atıklarından biyogaz üretilecek
Patetes kabuklarından ve atıklarından elde edilecek olan biyogaz tesislerinin inşaatının hızlı bir şekilde devam ettiğini dile getiren Konuk, projenin 2011 yılı Nisan ayında tamamlanmasının ve biyogaz tesislerinden üretilecek gazın Konya Şeker'in enerji ihtiyacını karşılamaya başlamasını beklediklerini söyledi.
Konuk, Seydibey Patates Entegre Üretim Tesisleri'ndeki bu yeni yatırımların tutarının 20 milyon lirayı bulacağını, bunların tamamlanmasından sonra ise yeni projelerle tesislerdeki yatırım hamlesinin devam edeceğini bildirdi.
Yeni yatırımlar kapsamında patates kroketi üretmeyi planladıklarını, geçtiğimiz ay bununla ilgili makinelerin getirilip montajına başlandığını açıklayan Konuk, yakın zamanda parmak patatesin yanında kroket üretiminin de yapılacağını duyurdu.