Pamukta hem fiyat hem üretim artıyor
Artan talep nedeniyle dünya pamuk fiyatları yükseliyor. Türkiye'de ise üretimin bu yıl yüzde 40 artacağı tahmin ediliyor.
Didem AKIN AKÇAY
ADANA - Dünyada artan talep nedeniyle pamuk fiyatları yükselirken, Türkiye'den iyi haber geldi. Türkiye'de pamuğun yüzde 40 civarında artacağı tahmin edilirken, Çukurova'daki beklenti ise yüzde 50 civarında.
Türkiye'deki lif pamuk üretiminin son 5 yıldır hızlı bir düşüşe geçtiğini hatırlatan Adana Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan, 2010-2011 sezonunda Çukurova'da, ülke çapında beklenen artışın da üzerinde bir üretim artışı beklediklerini bildirdi. Çalışkan, "Pamuk üretiminde ülke çapında yüzde 40, Çukurova'da ise yüzde 50 civarında artış bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 34 bin ton olan lif pamuğun, 50 bin tonlara çıkacağını öngörüyoruz" dedi.
Pamuk üretiminde Çukurova'da 2010-2011 sezonundan umutlu olduklarını dile getiren Başkan Çalışkan, Çukurova'da pamuk kültürünün geçmiş ve bugününe ait değerlendirmelerini DÜNYA ile paylaştı.
Çalışkan, şu açıklamalarda bulundu:
"Türkiye'de lif pamuk üretimi, 2000'den önce çok uzun yıllar 750 bin tonlardaydı. 2005'lerde bu oran 900 bin tonlara kadar çıktı ama maalesef son 4-5 yıldır çok hızlı bir düşüşle biraz da dünyadaki fiyatların düşmesi, üretim maliyetlerinin yüksekliği, mısır gibi alternatif ürünlerin özellikle Çukurova'da daha karlı hale gelmesiyle tüm bölgelerde 2009-2010 sezonunda 400 bin tonlara düştü. Ama biz 2010-2011'de iyi bir sezon bekliyoruz. Ülke çapında yüzde 40'larda, Çukurova'da da yüzde 50'lerde bir artış bekliyoruz. Bu artışı dayandırdığımız done tohum satışlarıdır.
Tüm ülkede hangi bölgede, hangi ilde ne kadar tescil yapıldığının rakamları kesin olarak bizde var.
Çukurova'daki Tarsus, Adana, Ceyhan'daki geçtiğimiz yıl toplam üretim 95 bin ton kütlü pamuktu. Yüzde 35 randımanla hesaplarsanız yaklaşık 34 bin ton lif pamuk yapar. Bunun bu yıl 50 bin ton lif pamuklara, 140 bin ton kütlü pamuğa kadar çıkacağını umuyoruz."
Çukurova'nın pamuk ekmesi gerek
Behçet Homurlu / Adana Çiftçiler Birliği Başkanı
Maalesef pamuk ekim sahaları Çukurova'da şu an yüzde 10'lara düştü. Çünkü dünyayla rekabet ederken Çukurova pamuğunun maliyeti biraz yüksek oluyor. Yüksek olduğu zaman da, ithal edilen ürüne karşı Çukurova pamuğu kendini koruyamıyor.
Dolayısıyla pamuk üreticileri de ya para kazanamıyor ya da oldukça az kazanıyor. Türkiye'nin yağlı tohumlara çok ihtiyacı var ve yağlı tohumların başında da pamuk geliyor. Buraların ne yapıp edip pamuk ekmesi lazım. Bu ovada tekrar pamuğun ziraatının canlanması gerek. Pamuk aslında bu ovanın en çok ihtiyacı olan bitkilerinin başında geliyor. Geçen sene nispeten iyiydi, bu sene de umudum ekim sahalarının çoğalması.
Gelişmeyi çiftçinin lehine çevireceğiz
Abdurrahman Bal / Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı
1 Ağustos'ta resmen başlayan 2010/2011 kampanya döneminde ortak üreticilerin pamuğunu en iyi şekilde değerlendirmek amacıyla gereken altyapı çalışmalarını tamamladık. Pamuk ekim sahalarında bu yıl meydana gelen artışı olumlu ve sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Bu sezon alacağımız kütlü pamuk bedellerini peşin ödeyerek ortaklarımıza desteğimizi sürdüreceğiz. Böylece stratejik önemi bulunan pamuğun, önümüzdeki yıllarda daha fazla alana ekimini teşvik bakımından kurum olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışacağız.