PAGDER plastik işleme makinelerini yurt dışında pazarlayacak
PAGDER plastik işleme makineleri, aksam ve parçaları üreticileri için ihracat odaklı UR-GE projelerine katılım başvuru sürecini başlattı
İSTANBUL - Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) plastik işleme makineleri, aksam ve parçaları üreticileri için ihracat odaklı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) projelerine katılım başvuru sürecini başlattı.
Dernekten yapılan açıklamaya göre, PAGDER plastik işleme makineleri, aksam ve parçaları üreticileri için ihracat odaklı UR-GE projelerine katılım başvuru sürecini başlattı. Daha önceki süreçte sağlanan somut faydalar doğrultusunda planlanan yeni çalışma da Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) tebliği kapsamında, Ekonomi Bakanlığı desteğiyle yürütülecek.
PAGDER Yönetim Kurulu Üyesi Burç Angan'ın Proje Yöneticisi olarak yer alacağı ve 3 yıl sürmesi planlanan çalışma kapsamında eğitim, analiz, danışmanlık faaliyetleri dışında doğrudan satış hedefine yönelik olarak toplam 5 yurt dışı pazarlama, 10 alım heyeti faaliyeti planlanıyor. PAGDER, sınırlı sayıda firmanın katılabileceği bu faaliyetler için ön kayıtların alınmaya başlandığını duyurdu.
Bu kapsamda, somut pazarlama ve satış hedefiyle faaliyetleri de yürütecek olan PAGDER, alım heyetleri, pazar incelemeleri, ikili görüşmeler dahil her türlü faaliyeti organize edecek.
Açıklamada görüşlerine yer verilen PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci, UR-GE projesi kapsamında yapmayı planladıkları faaliyetlerden somut sonuçlar almayı hedeflediklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Türkiye plastik işleme makineleri, aksam ve parçaları sektörümüz ne yazık ki potansiyelinin çok altında bulunuyor. Geçmişte büyük başarılara imza atan imalatçılarımız, hem yurt içinde hem de yurt dışında ağır rekabet baskısı altında. Elbette desteğe ihtiyacımız var, sektörümüze yönelik stratejik bir yaklaşım oluşturulmasını bekliyoruz. Ancak mevcut durumda da azami gayreti göstermek gerekiyor. Çalışmamızı, bu azami gayretin bir parçası olarak başlattık. Doğrudan pazarlamaya yönelik, sonuç alıcı bir yaklaşımla, firmalarımıza ürün sattıracak bir çalışmayı başlatıyoruz. Ekonomi Bakanlığımız bu tür projelere yüzde 75 oranında destek veriyor. Daha önce UR-GE projesi yürüttüğümüz için deneyimliyiz. Firmalarımızın ihtiyaç duyduğu, analiz-önceliklendirme, eğitim ve doğrudan pazarlama faaliyetlerini içeren bir plan tasarlayarak ihracat atağını başlatıyoruz."
UR-GE projesindeki aşamalar
UR-GE projesi, 4 ana eksende gerçekleşecek faaliyetlerden oluşuyor. Öncelikle, katılımcı firmalarla ihtiyaç analizi yapılacak. Bu aşamada, firmaların ortak vizyonu oluşturulacak, rekabetçilik güçleri analiz edilecek ve proje yol haritası ortaya konulacak.
Sürecin sonraki aşamasında, eğitim ve danışmanlık faaliyetleri yürütülecek. Şirketler, dış ticaret, elektronik ticaret, inovasyon ve kümelenme, kurumsallaşma, finansal yönetim ve risk yönetimi, proje yönetimi konularında sektöre özgü eğitim faaliyetleri yürütülecek.
Üçüncü aşamada, yurt dışı pazarlama programı uygulanacak. Bu kapsamda pazar araştırması, pazar ziyaretleri, ticaret heyetleri, yurt dışı fuar ziyaretleri, eşleştirme faaliyetleri ile yüz yüze görüşmeler yoluyla kümenin tanıtım faaliyetleri uygulanacak. Yine bu aşamada, yurt dışında yerleşik olası alıcılardan alım heyetleri oluşturulacak ve üreticiler ile görüştürülecek.
Son aşamada ise projenin ardından firmalara bireysel analiz ve danışmanlık hizmeti sağlanacak. Proje bitiminde firmalar Bakanlığa bireysel olarak başvurabilecek ve tedarik zinciri yönetimi, risk yönetimi ve diğer firma ihtiyacına uygun analiz ve danışmanlık hizmeti talebinde bulunabilecek.