Özelleştirme süreci bu yıl tamamlanacak

Erdoğan, kamuya ait 17 termik ve 28 hidroelektrik üretim tesisinin özelleştirme sürecini bu yıl tamamlayacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHRAMANMARAŞ - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de nükleer enerji konusundaki kararlılıklarının devam ettiğini söyledi.

Erdoğan, Enerjisa tarafından yapımı tamamlanan "Hacınınoğlu Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali"nin hizmete açılış töreninde yaptığı konuşmada, enerji noktasında sadece yeni yatırımlarla yetinmeyeceklerini, Türkiye'yi bir enerji koridoru bir enerji terminali yapmak için çalışmalarını yoğun şekilde devam ettireceklerini söyledi. Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2006 yılında işletmeye aldığımız Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru hattı bu çerçevede ülkemize önemli bir mevki kazandırdı. Amacımız 2023 yılında Ceyhan'ı dünyanın en önemli enerji merkezlerinden biri haline getirmek. Doğalgaz konusunda da biliyorsunuz Güney Avrupa gaz ringinin ilk aşamasını tamamladık. Azeri-Şah Denizi doğalgazının ülkemiz üzerinden Avrupa'ya geçişini sağlayan Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattını 2007 devreye aldık.

Nabuco projesi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ülke içindeki doğalgaz dağıtım hatlarını geliştirme çalışmalarımız kesintisiz sürüyor. Hedefimiz 81 vilayete doğalgazı ulaştırabilmektir, bunun çalışması içindeyiz. Şu anda 67 vilayetimiz doğalgazı kullanır hale geldi. Göreve geldiğimizde biliyorsunuz 9 vilayet doğalgaz kullanıyordu, ama şimdi 67 vilayet doğalgaz kullanıyor ve 4 bin 500 kilometre olan doğalgaz boru hat uzunluğunu 11 bin 500 kilometreye ulaştırdık.

Lisans, devir, özelleştirme ve diğer çalışmalarla enerji sektörüne gerçekten büyük bir dinamizm kazandırdık. Bu vesile ile kamuya ait 17 termik ve 28 hidroelektrik üretim tesisinin özelleştirme sürecini bu yıl tamamlayacağımızı da buradan belirtmek isterim. Ekonomide Türkiye istikrarlı şekilde büyürken, dış politikada gücü, etkinliği artarken, enerjide de aynı şekilde dünyanın parlayan yıldızı oluyor."

Risk var diye arabaya binmeyecek miyiz?

Şu anda dünyada 442 nükleer enerji santrali bulunduğunu, bu santrallerin bütün tedbirleri alınmak suretiyle güvenle enerji ürettiğini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Riski var mı, tabii var. Patlayabilir. Şimdi patlayabilir diye geçenlerde söyledim, tabii bu malum şahıs ve şahıslar tarafından eleştiri aldık. Şimdi riski var patlayabilir, diye biz tüpgaz kullanmayacak mıyız? Riski var diye arabaya binmeyecek miyiz? Riski var diye İstanbul'un Boğaz Köprüsü'nün üzerinden geçmeyecek miyiz? Olur ya halatlar kopabilir, geçmeyecek miyiz? Deprem esnasında kopabilir. Geçmeyecek miyiz? İşte bu zihniyete sorarsanız geçmeyeceksiniz. Boğaz'ın altından tüp geçit yapıyoruz, raylı sistem kuruyoruz oradan geçmeyeceğiz? Riski var, havasız kalabilirsin. Bu anlayış hiçbir zaman aklın, bilginin, deneyimin tecrübenin ortaya koyduğu eserlere yönelik başında hep olumsuzdur, 'no' tuşuna basarlar, bittikten sonra 'yes' tuşuna basarak geçerler, bunların yapısı bu.

Nükleer enerjiye karşı çıkanlar, radyasyon riski olduğu için acaba bilgisayar kullanmıyor mu, televizyon seyretmiyor mu? Siz bir yandan Türkiye'yi büyütmekten bahsedecek, diğer yandan hayal tacirliği umut tacirliği yapacak ama diğer yandan enerjiyi nereden temin edeceğinizi açıklayamayacak, enerji yatırımlarına karşı çıkacaksınız. Bunu anlamak mümkün değil. Anamuhalefet partisinin lideri, popülist vaatleri için kendi ismini kaynak olarak gösteriyor. Acaba Türkiye'nin enerji ihtiyacını da o kaynaktan mı karşılayacağız?"

 

Bu konularda ilginizi çekebilir