Otomotiv yakıtları pazarı yüzde 5 büyüdü
PETDER raporuna göre, benzin tüketimi yüzde 4.1 azalırken, motorin tüketimi yüzde 5.9, oto LPG ise yüzde 5.5 artış gösterdi.
İSTANBUL - Petrol Sanayi Derneği (PETDER) 2011 yılı ilk dokuz aylık dönemine ilişkin sektör raporuna göre otomotiv yakıtları pazarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.7 büyüdü.
Rapora göre benzin tüketimi yüzde 4.1 azalırken, motorin tüketimi yüzde 5.9, oto LPG ise yüzde 5.5 artış gösterdi. Bu yılın Ağustos ayı sonu itibarıyla toplam 716,000 adet aracın trafiğe çıktığının belirtildiği raporda, toplam otomotiv yakıtları tüketimdeki yüzde 4.7'lik büyümenin, otomotiv yakıtları tüketimi için önemli bir gösterge olan trafiğe ilave olan taşıt sayısında rekor düzeyde seyreden net artış ve ekonomik ve sınai büyüme ile tam bir uyum içinde olmadığı ifade edildi. Rapora göre bu durum '10 numara yağ' adıyla bilinen ve taşıtlarda normal yakıtlar yerine vergisi daha düşük olan madeni yağ kullanımı sorununun devam etmesinden kaynaklanıyor.
Bu yılın ilk dokuz aylık döneminde ortalama olarak pompa fiyatının benzinde yüzde 61'ini, motorinde yüzde 52 ve oto LPG'de yüzde 46'sını dolaylı vergiler oluşturdu. Akaryakıt sektöründen elde edilen vergi ise yüzde 10.5 artış ile 34 milyar TL gelire ulaşıldı.
Raporda 2011 yılının ilk dokuz ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre dünya petrol fiyatlarındaki artışlar nedeni ile Akdeniz piyasasında (CIF) benzin, motorin ve LPG fiyatlarının TL bazında ortalama yüzde 41-54 aralığında artmış olduğu belirtildi.
Bu artışların Türkiye'deki vergisiz pompa fiyatlarına, Akdeniz havzasındaki ülkelerin vergisiz pompa fiyatlarına kıyasla yüzde 8-13 oranında daha az yansıdığı da belirtildi.
"EPDK'nın yazısı piyasaya müdahale niteliğinde"
Raporda, EPDK'nın Ekim ayında dağıtım şirketlerine normal motorin ve katkılı motorin fiyatları arasındaki farkların düşürülmesini istediği yazıya da dikkat çekilerek, bu ürünlerin teknik spesifikasyonlara uygun olduğu ifade edildi.
Raporda bu konu ile ilgili olarak şöyle denildi:
"EPDK Ekim ayı içinde akaryakıt dağıtım şirketlerine, ağırlıklı olarak motorin piyasasındaki farklılaştırılmış ürünlerin fiyatlandırması ile ilgili bir yazı göndererek, standart motorinin yanı sıra, farklılaştırılmış ürünler olarak tüketicilere sunulan motorin türlerindeki marj seviyesinin şirketlere gönderilen yazıda ifade edilen şekilde oluşması gerektiğini belirtmiştir. Türkiye enerji piyasalarında liberalleşme sürecinin öncüsü konumundaki petrol piyasasına, müdahale niteliğinde olan bu yazılı girişimi takiben, dağıtım şirketleri özellikle katkılı ürünlerin pompa fiyatlarında değişikliğe gitmişlerdir.
PETDER olarak son bir kaç yıllık dönemde, piyasamıza yönelik tavan fiyat uygulaması, promosyonların sınırlandırılması, özel ya da farklılaştırılmış ürünler üzerinden piyasaya müdahale gibi gelişmeleri endişe ile izlemekte ve bu gibi yaklaşımların rekabeti olumsuz etkilediği ve piyasamızdaki yatırım ortamına zarar verdiği görüşündeyiz.
Buna ilave olarak kangren halini alan ve bir türlü tam olarak çözümlenemeyen 10 numara vb gibi kayıt dışı ya da sahte akaryakıt faaliyetlerinin önünün alınamaması, kurallara saygılı davranan oyuncuların karşılaştıkları haksız rekabet karşısında sürekli pazar kaybetmelerine neden olmaktadır."