Otomotiv ihracatı yıla artışla başladı
Otomotiv ihracatı 2009 yılı Ocak ayında 1 milyar dolar iken, 2012 yılında 1.61 milyar dolara yükseldi.
BURSA - Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, 2009 yılı Ocak ayında 1 milyar dolar olan ihracatın, 2012 yılında 1.61 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.
Sabuncu, yaptığı yazılı açıklamada, otomotiv ihracatında 2012 yılında, son dört yılın en iyi başlangıcını yaptıklarını belirtti.
Otomotiv sektörünün Ocak ayına rekor ihracat rakamıyla girdiğini vurgulayan Sabuncu, şunları kaydetti:
"2009 yılı Ocak ayında 1 milyar dolar olan ihracat, 2012 yılında 1.61 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde ülke grupları bazında en dikkat çekici ihracat artışı yüzde 133 ile Türki Cumhuriyetlere yönelik yaşanırken, Asya ve Okyanusya ülkelerine yönelik ihracat da yüzde 21 arttı. Buna karşılık Eski Doğu Bloğu ülkelerine yönelik ihracatta ise yüzde 19 oranında azalma görüldü. Ocak 2012'de Avrupa Birliği ülkeleri yüzde 71 pay ve 1 milyar 150 milyon dolar ile ülke grubu bazında ihracatta ilk sırada yer aldı."
Hollanda'ya rekor ihracat
Ocak ayı ihracat rakamlarında özellikle Hollanda'ya gerçekleşen yüzde 108'lik rekor ihracat artışı, sektörün yüzünü güldürdü.
Hollanda'nın yanı sıra Almanya, Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler'e gerçekleştirilen ihracatta da artış gözlendi. Türkiye genelinde Ocak ayı toplam ihracatı 10.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, otomotiv endüstrisi yüzde 15 payla sektörel anlamda birinciliğini korudu.
Yılın ilk ayı değerlendirildiğinde sektörde en fazla ihraç edilen kalem yüzde 14 artış ve 693 milyon dolarla otomotiv yan sanayi oldu.
Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda artış
Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda yaşanan yüzde 8 artış, binek otomobiller ve otobüs-midibüs-minibüs mal gruplarında yaşanan küçük düşüşlerin sektör ihracatı üzerindeki olumsuz etkilerini azalttı.
AB binek otomobil pazarında yaşanan durgunluğa rağmen, AB ticari araçlar pazarındaki canlılığın devam etmesi, AB ülkelerine yönelik yan sanayi ihracatının pozitif yönde seyretmesi, ihracata olumlu yansıdı. Diğer ürün gruplarında yaşanan yüzde 250'lik ihracat artışı da özel amaçlı motorlu taşıtlar ve demiryolu taşıtlarında görülen yüksek ihracat artışından kaynaklandı.
Almanya ilk sırada
İhracat artışı yaşanan ülkeler arasında, en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasına bakıldığında ise Almanya Ocak ayında yüzde 28 artışla 234 milyon dolarlık ihracatla ilk sırayı aldı.
İkinci sırayı yüzde 20 artışla 136 milyon dolarlık ihracatla Birleşik Krallık alırken, üçüncü sırada yer alan ABD'yi, rekor artış gerçekleştiren Hollanda takip etti.
Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 108 artış gösteren Hollanda'ya otomotiv ihracatı, 37 milyon dolardan 78 milyon dolara çıktı. ABD'ye yönelik en önemli ihraç kalemi olan binek otomobiller ihracatında yaşanan yüzde 53 artış, bu ülkeye yönelik genel otomotiv ihracatının artmasını sağladı.
En fazla ihracat yapılan ülkeler arasında yer alan Fransa ve İtalya'ya satışlarda düşüşler yaşanması dikkati çekti. Fransa'ya yönelik yaşanan düşüşte bu ülkeye yönelik binek otomobil ihracatının yüzde 30, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatının da yüzde 41 düşmesi etkili olurken, İtalya'ya yönelik düşüşte ise bu ülkeye yönelik binek otomobiller ihracatının yüzde 28 gerilemesi etkili oldu.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan siyasal istikrarsızlıkların otomotiv ihracatı üzerindeki etkilerine bakıldığında Ocak 2012'de Libya'ya yönelik düşüşün devam ettiği, yine Suriye'deki olumsuz durumun otomotiv ihracatına negatif yansıdığı gözlendi.