Otomobil fabrikalarında grev

Bursa'daki Renault fabrikasında çalışan işçiler ile Türk Metal Sendikası ve fabrika yönetimi arasındaki anlaşmazlık sürüyor. Daha önce küçük çaplı eylem yapan işçiler, dün gece üretimi tamamen durdurdu. İşçilere destek amacıyla TOFAŞ'ta da grev başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bursa'da bulunan yaklaşık 5 bin işçinin çalıştığı Renault Fabrikası'nda, 16.00- 24.00 vardiyası işçileri üretimi durdurup fabrikayı boşaltmadı.

24.00- 08.00 vardiyasında çalışan yaklaşık bin 500 işçi ise işbaşı yapmayıp fabrika bahçesinde eyleme başladı. Fabrikada bir vardiyada yaklaşık 400 otomobilin üretiminin gerçekleştiği öğrenildi.

Türkiye’nin önemli otomobil fabrikalarından olan ve yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı Bursa'daki Renault Fabrikası'nda üretim durdu. Bir vardiyada yaklaşık 400 otomobilin üretiminin gerçekleştiği fabrikada, zam ve haklarının korunmadığını öne süren 16.00- 24.00 vardiyasında çalışan işçiler, üretimi durdurup fabrikayı boşaltmadı. 24.00- 08.00 vardiyasında çalışan yaklaşık bin 500 işçi ise işbaşı yapmayıp fabrika bahçesinde eyleme başladı. 

İşçilerin "Yetkili gelsin, gerekli açıklamayı yapsın" istekleri sonuçsuz kaldı. Fabrika önünde sessiz eylem yapan işçiler, zaman zaman cep telefonlarının ışıklarını yakarak eylemlerine sürdürdüler.

Gazetecilerin röportaj tekliflerini de geri çeviren işçiler, istifa ettikleri Türk Metal Sendikası ve fabrika yönetimi aleyhine slogan attılar. İşçilerin eylemlerine yakınları da destek verdi. İşçiler zaman zaman megafonla "Aramızda provokasyon amacıyla gelenler olabilir, lütfen slogan atmayın" şeklinde uyarıda bulundular. 

Eylem devam edebilir

İşçiler, Türk Metal Sendikası'nın kısa süre önce bir otomotiv yan sanayi fabrikasında işçilere yüzde 60 zam aldığını, kendi haklarını korumadığını iddia ederek sendikadan istifa etme sürecine girdiklerini, son bir aydır devam eden sorunlar ve fabrika yönetiminden muhatap bulamadıkları gerekçesiyle iş durdurma eyleminin başlatıldığını söylediler. Eylemden olumlu bir sonuç çıkmazsa işçilerin iş bırakma eylemlerinin devam edeceği öğrenildi.

OYAK Renault yönetiminden açıklama

OYAK Renault yönetimi, Bursa'daki fabrikada gece yarısından itibaren önceden öngörülmeyen bir duruş yaşandığını, bu duruşun, yürürlükte bulunan mevcut iş yasalarına ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığını bildirdi.

Firmadan yapılan yazılı açıklamada, fabrikada üretimin durmasına yol açan işçi eylemleri değerlendirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"15 Mayıs saat 00.00 itibarıyla Bursa'da kurulu bulunan OYAK Renault Otomobil Fabrikası'nda, önceden öngörülmeyen bir duruş yaşıyoruz. Bu duruş, yürürlükte bulunan mevcut iş yasalarına ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun değildir. OYAK Renault yönetimi, şirketi ve çalışanları korumak ve normal çalışma düzenine dönmek için çeşitli eylem planları uygulamaya almaktadır. An itibarıyla fabrikanın içinde ve dışında toplanmış bulunan yaklaşık 2 bin 500 çalışanın, işbu eylem Türkiye'de yürürlükte bulunan yasalara uygun olmamasına rağmenOYAK Renault yönetimi eylemde bulunan iş arkadaşlarına su ve yemek dağıtma kararı almıştır."

"Şirketin pozisyonuna uygun olarak yürürlükteki toplu iş sözleşmesinin içeriği hakkında bir müzakere yürütmüyoruz" ifadesine yer verilen açıklamada, durumun gidişatı hakkında kamuoyuna bilgilendirmelere devam edileceği duyuruldu.

MESS'ten açıklama: Eylem yasa dışı

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Celal Betil, Bursa'daki otomotiv işçilerinin iş bırakma eylemine ilişkin, "Üyelerimize ait iş yerlerindeki yasa dışı eylemin bir an önce sona erdirilerek, çalışma barışının en kısa sürede tesis edilmesi her şeyin ötesinde ülkemizin menfaati için gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Betil, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde özellikle Bursa'da kurulu üye işletmelerinde yaşanan gelişmelerin MESS Yönetim Kurulu ve üyeleri tarafından dikkat ve hassasiyetle takip edildiğini belirtti. 

İşçilerin, üyeleri OYAK Renault ve TOFAŞ fabrikasında başlattığı iş yerini terk etmeme ve topluca iş bırakma şeklindeki eylemlerle birlikte olayların yasa dışı bir boyuta ulaştığını savunan Betil, şunları kaydetti:

"Üye işletmelerimizi kapsayan 2014-2017 dönemi MESS grup toplu iş sözleşmeleri birkaç ay gibi kısa bir süre önce 3 yıl için imza altına alınmıştır. Bu tür eylemler yoluyla 3 yıllık süre için bağlayıcılığı olan Grup TİS şartlarına yönelik haksız taleplerde bulunulması yasa dışıdır. İmzalanan grup toplu iş sözleşmelerinde herhangi bir değişiklik yapılamayacağı hususu MESS Genel Kurulu tarafından da teyit edilmiştir. Üyelerimize ait iş yerlerindeki yasa dışı eylemin bir an önce sona erdirilerek, çalışma barışının en kısa sürede tesis edilmesi her şeyin ötesinde ülkemizin menfaati için gerekmektedir."

Betil, işçileri sağduyu ile hareket etmeye, işlerine sahip çıkmaya, iş yerlerine ve milli ekonomiye zarar veren yasa dışı eylemlere derhal son vermeye davet etti. 

TOFAŞ işçileri de destek için iş bıraktı

Oyak Renault Otomobil Fabrikası'nda işçilerin üretimi durdurmasının ardından benzer bir eylem Tofaş Otomobil Fabrikası'nda yaşandı. Saat 16.00 vardiyasına gelen işçiler, değişim olmadığı için içeri giremediler.

tofas-.png

Bantlar dururken, fabrika üst yönetimi ile işçiler arasında görüşmelerin sürdüğü öğrenildi.

Fabrikadaki yaklaşık bin işçi ise çalışmaya devam ediyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir