”Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılması gerek”
Erdoğan, "İran'ı parlak bir gelecek beklemektedir." dedi. AB Konseyi Başkanı Rompuy ise, AB'nin İran hakkındaki görüşünün değişmediğini belirtti.
TAHRAN- Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin nükleer silahlara karşı olduğunu, tüm Orta Doğu'nun nükleer silahlardan arındırılması gerektiğini belirterek, sivil amaçlı nükleer enerjinin her ülke için bir hak olduğunu söyledi.
Başbakan Erdoğan, uranyum takasına ilişkin Türkiye, İran ve Brezilya'nın ortak girişimi sonucu varılan anlaşma dolayısıyla Tahran'da düzenlenen zirveye katıldı.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın katıldığı üçlü zirvede konuşan Erdoğan, İran'ın 1200 kilogram düşük zenginlikli uranyumu Türkiye'nin emanetine teslim etmeyi ilke olarak kabul ettiğini bildirdi ve ev sahibi ülkeye teşekkür etti.
İran'ın attığı adımı "bir fırsat" olarak değerlendiren ve "Çünkü bu da bir güven meselesidir" diyen Erdoğan, duyulan güvene karşı Türkiye'nin ve Brezilya'nın da üzerine düşeni yapacağını belirtti.
Anlaşmanın hayata geçirilmesinin, İran ile Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya arasında spesifik düzenlemelerin belirlenmesine bağlı olacağını kaydeden Erdoğan, takasın Türkiye'de yapılacak olmasıyla ilgili olarak da "Söz konusu adım aynı zamanda Türkiye ile İran arasında karşılıklı güveni de ortaya koymaktadır" diye konuştu.
Erdoğan, İran ile uluslararası toplum arasında diyaloğun yeniden başlatılmasının ve bunun nükleer konuda kalıcı bir uzlaşıyla sonuçlanmasının bu anlaşma sayesinde mümkün olacağını belirtti.
Bu konuda uluslararası toplumdan da beklentilerin bir hak olduğunu ve bunun sağlanması gerektiğini kaydeden Erdoğan, "Önümüzdeki döneme hepimiz sorumlulukla yaklaşmalıyız. Barışçıl çözümleri sadakatle takip etmek herkes için bir görevdir diye düşünüyoruz" dedi.
"Zaman belirlenmezse buradan sonuç çıkmaz"
İran'ın metinde belirlenmiş zaman konusunu yeniden müzakere etmek istemeleri üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, mevcut metni savunarak, "Zaman belirlenmezse buradan sonuç çıkmaz" dediği öğrenildi.
Brezilya'nın da bunu desteklemesi üzerine İran'ın 7 gün içinde Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna yazılı olarak bildirmesi maddesinin, anlaşma metnine konduğu öğrenildi.
Alınan bilgiye göre Başbakan Erdoğan, dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İran ve Brezilya Dışişleri bakanlarının yaptığı üçlü toplantıyla ilgili olarak, direkt bir hat kurularak sürekli bilgilendirildi.
Başbakan Erdoğan, İzmir'de olduğu sırada kritik bir eşiğe gelindiği, kendisine bildirildi. Başbakan Erdoğan'ın da "Türkiye'nin teklifinin kabul edilmediği takdirde, uçağı Tahran'a çevirmeyeceğini" ifade ettiği öğrenildi.
18 saat süren görüşmelerin ardından takasın Türkiye'de gerçekleştirileceğinin Erdoğan'a iletilmesi üzerine Başbakan Erdoğan, Tahran'a gitmeyi kabul etti.
Bu sabah gerçekleştirilen zirvede, devlet ve hükümet başkanları görüşmesinde, takas işleminin ne zaman gerçekleştirileceği aşamasında, İran'ın metinde belirlenmiş zaman konusunu yeniden müzakere etmek istemeleri üzerine Erdoğan'ın mevcut metni savunarak, "Zaman belirlenmezse buradan sonuç çıkmaz" dediği, Brezilya'nın da bunu desteklemesi üzerine, İran'ın bir hafta içerisinde Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna yazılı bildirimde bulunacağı maddesinin anlaşmaya konulduğu öğrenildi.
"İran'ı parlak bir gelecek beklemektedir"
Başbakan Erdoğan, barışçıl, sivil amaçlı nükleer enerjinin herkes için bir hak olduğunu belirtti ve "Türkiye nükleer silahlara karşıdır. Tüm Orta Doğu'nun nükleer silahlardan arındırılmasını savunmaktadır" dedi.
"Ülkelerin sivil amaçlarla nükleer enerjiye sahip olması da uluslararası hukukun teminat aldığı bir haktır. Bundan da kimsenin gocunmaması gerekir" diyen Erdoğan, "İran'ın da bu çerçevede sivil amaçlı nükleer enerjiye sahip olma hakkı elbette vardır" ifadesini kullandı.
Erdoğan, bugün açıklanan anlayış içerisinde konuya baskılarla ve yaptırımlarla değil, diyalogla çözüm bulunmasının yepyeni bir dinamik meydana getireceğini söyledi.
Başbakan Erdoğan şunları kaydetti:
"Bu vesileyle çok güçlü kardeşlik ve dostluk bağlarına sahip olduğumuz İran halkına da buradan seslenmek istiyorum. Genç ve dinamik İran toplumu bu ülkenin en önemli varlığıdır, en güçlü kozudur. İran'ı parlak bir gelecek beklemektedir."
Anlaşmaya bağlı olarak Türkiye'nin emanet alacağı uranyumun emin ellerde olacağını belirten Erdoğan, anlaşmanın İran'ın ve İran halkının önünü açacağını söyledi.
Başbakan Erdoğan, anlaşmayla ilgili başarının elde edilmesinde emeği geçen İran ve Brezilya cumhurbaşkanları ile dışişleri bakanlarına, bakanlara, bürokrat ve teknokratlara teşekkür etti.