Orman ürünlerinde hedef 25 milyar dolar

Ekonomik büyüklüğü 12 milyar dolar civarında olan ormancılık sektöründe, 2023 yılında 25 milyar dolar rakamının yakalanması hedefleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomik büyüklüğü 12 milyar dolar, 2013 yılı ihracatı 2,4 milyar dolar olan ormancılık sektöründe, 2023 yılında 25 milyar dolar ekonomik büyüklük ve 8 milyar dolar ihracat rakamı hedefleniyor.   

Alınan bilgiye göre, zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip olan Türkiye, günümüz itibarıyla orman alanını 21,7 milyon hektara, toplam odun servetini 1,5 milyar metreküpe, yıllık artımı ise 42,2 milyon metreküpe çıkarttı. 

Orman varlığının artışına paralel ve sektörün de ihtiyacı göz önünde bulundurularak, ormanların verim gücünün el verdiği ölçüde, sürdürülebilir ormancılık ilkeleri doğrultusunda ormanlardan üretilen endüstriyel odun miktarı da arttı. 

Bu miktar, 2003 yılında 7,3 milyon metre iken günümüzde yüzde 100'ün üzerinde artışla 15 milyon metreküplere çıkartıldı. 2023 yılı hedefi ise 25 milyon metreküp olarak tespit edildi. 

Ağaç ve orman ürünleri sektörü 1 milyon kişinin ekmek kapısı 

Türkiye'de ağaç ve orman ürünleri sektöründe takriben 400 bin kişiye doğrudan, nakliyat, satış ve hizmet gibi alanlarla birlikte toplam 1 milyon kişiye istihdam sağlanıyor. 

Ekonomik büyüklüğü 12 milyar dolar civarında olan ormancılık sektöründe, 2023 yılında ise 25 milyar dolar rakamının yakalanması hedefleniyor. 2013 yılı ihracatı 2,4 milyar dolar olarak gerçekleşen sektörde, yine 2023 hedefi de 8 milyar dolar olarak saptandı. 

Türkiye'de her yıl ortalama 19,7 milyon metreküp endüstriyel, 9,4 milyon metreküp de yakacak odun olmak üzere toplam 29,1 milyon metreküp odun ham maddesi kullanılıyor. Bu ham maddenin yüzde 83'ü yerli kaynaklardan yüzde 17'si ise ithalat yoluyla karşılanıyor. 

Türkiye lif levha üretiminde Avrupa birincisi 

Ülkede kereste, palet, ambalaj gibi oduna dayalı sektörlerde yaşanan gelişmelerin yanında lif ve yonga levha sanayisinde, son yıllarda artan yatırımlarla dünya standartlarında, ileri teknolojiyle üretim yapan tesisler kurulurken, dünyada söz sahibi bir kapasite ve üretim teknolojisine ulaşıldı. 

Lif levha sanayi son yıllarda büyük bir gelişme göstererek üretim kapasitesini 2002-2013 döneminde yüzde 620 artırarak 5,7 milyon metreküpe, yonga levha sanayi ise yüzde 205 artarak 5,5 milyon metreküpe çıkardı. 

Bunun sonucunda Türkiye, lif levha (MDF) üretiminde Avrupa'da 1, dünyada 2. sırada, yonga levha (Sunta) üretiminde Avrupa'da 3, dünyada 5. sırada, laminant parke üretiminde ise Avrupa'da 2, dünyada 3. sırada yer aldı. 

Türkiye'de günümüz itibarıyla 21 lif levha ( HDF - MDF - LDF ) üretimi yapan tesis, 22 yonga levha (Sunta)-Werzalit-OSB üretimi yapan tesis olmak üzere toplam 43 tesis bulunuyor. Bununla birlikte halen kurulumu devam eden fabrikalar olduğu gibi bazı fabrikalarda da kapasite artırımı yapılıyor. 

Sektörde 13,8 milyon metreküp odun ham maddesi kullanıldı 

Bu tesislerde, 2013 yılında 13,8 milyon metreküp odun ham maddesi kullanılırken, bunun yüzde 76'sı yerli kaynaklardan, yüzde 24'ü de ithalat yoluyla karşılandı. 

Levha sektörü, ormandan başlayıp, nihai ürün olan mobilyaya dönüşümü ile katma değeri en yüksek sektör niteliğini taşıyor. Yüksek katma değerli olması nedeniyle Türkiye'nin ekonomik hedeflerine ulaşmasında ve cari açığı azaltmasındaki katkısı da son derece önem arz ediyor. 

Ülkede tüketilen levhaların; yüzde 73,5'i mobilya, yüzde 11,2'si inşaat, yüzde13'ü dekorasyon ve yüzde 0,2'si prefabrik ev yapımında tüketiliyor. 

Özellikle levha sektörü tarafından kullanılan ham maddenin ince materyallerden oluşması, güçlü ormanlar kurmak adına Türk ormancılarına genç ormanlarda bakım yapma olanağı sağladığı gibi bu sektörün de ham madde ihtiyacını karşılama fırsatı sunuyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir