Organik tarım 7 kat arttı
Zabun, Hatay'da buğday, pamuk, zeytinin yanı sıra mısır, nar, soğan, patates gibi 25 farklı ürünün organik olarak yetiştiriciliğinin yapıldığını söyledi.
HATAY- Sağlıklı olması ve lezzeti olması nedeniyle son yıllarda tüketiciler tarafından çok fazla tercih edilen organik ürünlerin üretimine çiftçilerin ilgisinin her geçen gün daha da arttığı bildirildi.
Hatay Tarım İl Müdürü Bestami Zabun,iklim özellikleri ve toprak yapısı nedeniyle Hatay'ın çok verimli topraklara sahip olduğunu söyledi.
Hatay'da pamuk, buğday, mısır, zeytinin yanı sıra narenciye ve sebzenin de yoğun olarak yetiştirildiğini ifade eden Zabun, son yıllarda talebinin artması nedeniyle üreticilerin de organik üretime daha çok yöneldiğini kaydetti.
İki yıl önce organik üretimde 51 olan sertifikalı üretici sayısının bu yıl 331'e çıktığının altını çizen Zabun, şöyle devam etti:
"Artık toplumda, sağlıklı gıda tüketme alışkanlığı oluşmaya başladı. Bu nedenle vatandaşlar gelişi güzel ürünleri almıyor. Tüketimini yaptığı ürünün sağlıklı olmasına ve ilaç kalıntısı bulunmamasına dikkat ediyor. Bu kapsamda vatandaşlarımız, daha önce genellikle Avrupa ülkeleri tarafından tercih edilen organik ürünlere yönelmeye başladı. Organik ürünlere talebin çok olmasıyla üretim alanları her geçen yıl daha da artıyor. Hatay'da, son 2 yılda organik üretim yapılan alan, 6 bin dekardan 42 bin 988 dekara çıktı."
Zabun, Hatay'da buğday, pamuk, zeytinin yanı sıra mısır, nar, soğan, patates gibi 25 farklı ürünün organik olarak yetiştiriciliğinin yapıldığını söyledi.
"Hedef ihracat yapmak"
Hatay'da yetiştirilen organik ürünlerin ihracatının şu an yapılmadığının belirten Zabun, tarımla ilgili strateji planı hazırladıklarını ve önümüzdeki günlerde bu kapsamda toplantılar yapacaklarını kaydetti.
Strateji planı kapsamında organik tarımı ayrıntılı bir şekilde ele alacaklarını vurgulayan Zabun, "Şu an çok sayıda yetiştiricimiz olmasına rağmen ihracat yapabilecek kadar ürün yetiştiremiyoruz. Hedefimiz, üretim miktarımızı daha da artırarak organik tarımda Hatay'ı önemli bir noktaya getirmek. Bunun için üreticilere gerekli eğitimleri vererek daha fazla alanda organik üretim yapılmasını ve verim alınmasını sağlayacağız. Amacımız, Hatay'da yetiştirilen organik ürünlerin ihracatını yapmak" diye konuştu.