Opsiyonlarda uzlaşmaya varıldı

SPK Başkanı Akgiray, opsiyonların Mayıs'ta işlem görmeye başlayacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Vedat Akgiray, opsiyonlarda uzlaşmaya varıldığını söyledi. 

Akgiray, "Opsiyonların işlem görmesi için ilgili taraflara bir öneriyle gitmiştik. Şu anda bir uzlaşı var diyebiliriz. Tahmin ediyorum ülkemizde Mayıs gibi o tür türev enstrümanların ticaretinin yapıldığını göreceğiz" dedi.

Halka arz seferberliği toplantılarının Eskişehir ayağında Bloomberg HT'ye konuşan SPK Başkanı Akgiray, opsiyonların VOB'da işlem görüp görmeyeceğine dair soruyu, "Bizim önerimiz ağırlıklı olarak VOB tarafındaydı. Herkes kabul etti. Bu gerçekleşirse, türev enstrümanlar VOB'da işlem görecek. Eğer gerçekleşmezse biz İMKB'yle yolumuza devam edeceğiz. 10 gün içinde daha net bir resim ortaya çıkar" şeklinde yanıtladı.

Borç sermaye yapısını düzeltmeye mecburuz

Akgiray, Eskişehir Ticaret Odası'nda düzenlenen "Halka Arz Seferberliği" konulu toplantıda yaptığı konuşmada ise halka arzın çok önemli olduğunu, dünyanın da bunun farkına vardığını ifade etti.

Sadece banka kredisiyle büyüme ve yatırım modelin ancak kısa vadeli umutları yeşerteceğini kaydeden Akgiray şöyle konuştu: "Türkiye'nin yakaladığı rüzgarı, itibarı artırarak korumak istiyorsak ülkedeki borç sermaye yapısını düzeltmeye mecburuz. Şirketlerin ve ülkemizin bu büyük eksiğinin, bunun düzeltilmesi lazım. Firmalara 'çok borca dayanmayın' diyoruz. Türkiye, krediler yüzünden batan firmalar mezarlığı aslında. Halka arzın faydası çok, zararı hiç yok. Halka arzın maliyeti de maliyet değil. Halka açık firma sayısını artırmamız lazım."

Erkan: Halka arz konusunda farkındalık eksikliği var

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, Eskişehir Ticaret Odası'nda düzenlenen "Halka Arz Seferberliği" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, halka arz seferberliğinin gerçek bir seferberlik olduğunu belirterek, Türkiye'de halka arz konusunda farkındalık eksikliği bulunduğunu kaydetti. Erkan şirketlerin ve yatırımcıların, sermaye piyasalarının getirdiği avantajlardan pek haberinin olmadığını fark ettiklerini vurguladı.

Şirketleri büyütelim, büyük düşünelim

Halka arzın, şirketlerin ihtiyacı olan sermayeyi rahatlıkla erişilebilir hale getirdiğini anlatan Erkan, şöyle devam etti:

"Halka arz, çok ucuz, hatta maliyetsiz. Dolayısıyla tasarruflar da artıyor. Alternatif kaynaklara ulaşılabiliniyor. Sermaye piyasası ne kadar büyür ve cazip olursa atıl duran kaynaklar da sermaye piyasasına girer. Alternatif kaynaklar mobil hale geliyor. Böylece sermaye tabana yayılıyor. Halka arz, güven, şeffaflık ve itibar getirir. Bankalar nezdinde itibarı artırır. Yerli veya yabancı yatırımcı ilk etapta halka açık olan şirketlere bakar. Her gün gazetelere çıkar, bedava reklam olur. Markalar anında tanınmış hale gelir. Bunlar parayla ölçülebilecek şeyler değil. Halka arzdan sonra Türkiye'nin şirketleri olacaksınız. Şirketleri büyütelim, büyük düşünelim."

Bu konularda ilginizi çekebilir