”Onay sürecini nasıl yönetecekleri kendi takdirleridir”
Başbakan Erdoğan, Ermenistan'daki gelişmelerin Obama'nın yapacağı açıklamayı etkileyecek güce sahip olmadığını belirtti.
ANKARA- Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerin onay sürecine ilişkin Ermenistan'daki gelişmeler konusunda "Onay sürecini nasıl yönetecekleri tabiatıyla kendilerinin takdiridir, kendilerinin bileceği bir iştir. 'Niye şöyle söylediniz, bunu niye böyle söylemiyorsunuz' diyecek bir halim yok" dedi.
Erdoğan ve Yeni Zelanda Başbakanı John Key, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler ve soruları yanıtladılar.
Bir gazetecinin Ermenistan'ın protokol sürecini durdurduğuna ilişkin sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi:
"Ermenistan'ın protokol süreciyle ilgili olarak, onay süreciyle ilgili olarak alacağı kararlar konusunda yetkili makam malumunuz olduğu üzere Ermenistan Parlamentosudur. Ermenistan koalisyon partilerinin bugünkü açıklamasını ben bu çerçevede not edilmiş olarak burada ifade etmek istiyorum. Onay sürecini nasıl yönetecekleri tabiatıyla kendilerinin takdiridir, kendilerinin bileceği bir iştir. 'Niye şöyle söylediniz, bunu niye böyle söylemiyorsunuz' diyecek halim yok. Biz protokollere, protokollerin lafzına ve ruhuna, bunların hayata geçirilmesi hedefine bağlığımızı bundan önce bir çok açıklamalarımızda ifade ettik. Kendilerine özel temsilcim vasıtasıyla göndermiş olduğum özel mesajımda uluslararası hukukun ahdevefa ilkesi çerçevesinde süreci devam ettirdiğimizi bunun yanında hiçbir ülkenin veya milletin kendi hafıza kayıtlarını bir başka millete dayatma hakkının olmadığını ifade etmiştim. Ama aynı şekilde hiçbir ülkenin, milletin de Türkiye'ye kendi hafıza kayıtlarını dayatma hakkının olmayacağını söylemiştim.
Tabii protokollerin onay sürecine ilişkin bizim tutumumuz bellidir. Onay sürecinin nasıl ilerletilebileceği ve bölgede, buranın altını özellikle çiziyorum, bölgede kapsamlı barış hedefine nasıl ulaşılabileceği tüm ilgili taraflara açıklıkla izah edilmiştir. Buradaki kararlılığımız da aynı şekilde devam ediyor."
Ermenistan tarafından yapılan açıklamanın zamanlamasına dikkat çekilerek bunun ABD Başkanı Barack Obama'nın yapacağı konuşmayı etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soruya da Erdoğan, "Sayın Obama'nın yapacağı açıklamayla ilgili olarak böyle bir gün kala, iki gün kala yapılacak açıklamaların siyasi liderleri hele hele ABD'nin Başkanı'nı etkileyebilecek güce, kabiliyete sahip olduğuna inanmıyorum" yanıtını verdi.
"Ne kadar gayri samimi oldukları göründü"
Öte yandan, Azerbaycan Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Konsey Başkanı ve Milletvekili Azay Guliyev, Ermenistan'da koalisyon hükümetinde yer alan partilerin parlamentoya, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerin Ermenistan meclisinin gündeminden çıkarılması ve onay sürecinin askıya alınması çağrısında bulunmasının, Ermenistan'ın bu konuda ne kadar gayri samimi olduğunu gösterdiğini söyledi.
"Fotoğraflarla Azerbaycan'da Ermeni Mezalimi" sergisinin açılışı nedeniyle İzmir'e gelen Guliyev, Yardımcısı Alimemmed Nuriyev, Azerbaycan Parlamento Gazetecileri Birliği Başkanı Elşad Eyvazlı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ile cemiyet yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyetle İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti.
Ziyarette gazetecilerin, Ermenistan'da koalisyon hükümetinde yer alan partilerin Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerin askıya alınması talebiyle ilgili sorusunu yanıtlayan Guliyev, bunun Türkiye ve Azerbaycan açısından önemli bir haber olduğunu belirtti.
Türkiye'nin "sınırların kapanmasına neden olan konuların ortadan kalkması, Ermenistan'ın Azerbaycan işgalinin ortadan kalkması yönünde bir tavrı şart koştuğunu" kaydeden Guliyev, şöyle konuştu:
"Biz şimdiye kadar böyle bir şey görmedik. Samimi olmadıklarını gördük. İki ay önce Ermenistan Anayasa Mahkemesi protokolleri onaylayarak parlamentoya gönderdi ama özel bir şartla. Bu şart da soykırım ve arazi isteğinden, iddiasından vazgeçmemekti. Tabii ki bu protokollerin de bir anlamı kalmamıştır. Ermenistan bugün bunu dondurursa bundan 3 ay önce uyguladığı politikayı resmileştirmiş olacak. Burada uluslararası teşkilatlar ve güçler devreye girerek Ermenistan'ın bu tavrına siyasi kıymet vermelidir. Ermenistan'ın bu konuda ne kadar gayri samimi olduğu bir daha ortaya çıkmıştır."
"Asıl soykırım Türk ve Azerilere yapılıyor"
Guliyev, dünyada "Ermeni yalanları" konusunda Türkiye'ye yapılan baskılarda Türkiye'nin yalnız kalmaması için mücadele verdiklerini, asıl soykırımın Türklere ve Azerilere yapıldığını dünyaya daha iyi anlatma konusunda işbirliği yaptıklarını kaydetti.
Bu kapsamda Ankara'nın ardından İzmir'de düzenlenen serginin açılışını yaptıklarını kaydeden Guliyev, ayrıca İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e fahri doktora unvanı verme kararı aldığını, bunun programını da yapacaklarını kaydetti.
İki ülke arasında ticari ilişkilerin de artmasını istediklerini kaydeden Guliyev, "Azerbaycan'da nerede imkan varsa orada Türk yatırımcılar olsun. Ne Rus, Ne Amerikan. Tabii ki diğer ülkeler de olacak. Ancak, en çok öz kardeşlerimizle bağlantı kurmak istiyoruz" dedi.
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş ise iki ülke arasındaki ticari hacmin düşük olduğunu, bunun artması için İzmir ve Bakü arasında uçak seferlerinin düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin Azerbaycan'deki yabancı yatırımcılar arasında 4. sırada yer aldığını kaydeden Demirtaş, ekonomik ilişkilerin gelişimi için hiçbir engel durumun olmadığını kaydetti.
Oda olarak Azerbaycan ile olan ilişkileri artırmak için bir iş gezisi düzenleyeceklerini belirten Demirtaş, İzmir Ekonomi Üniversitesi olarak daha fazla Azeri öğrenciyi İzmir'de görmek istediklerini de ifade etti.
Daha sonra, Ege Bölgesi Sanayi Odasını ziyaret eden heyet, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu ile görüştü. Görüşmede Guliyev, İzmir'de Azerbaycan devlet petrol şirketi Soccar'ın PETKİM'e yaptığı yatırımın çok önemli olduğunu, yatırımların devam edeceğini söyledi.
Gökçüoğlu da, oda olarak Suriye'nin ardından Azerbaycan'a da meclis üyeleri ve iş adamlarının katılımıyla iş heyeti ziyareti yapacaklarını kaydetti.
"İki ülke onur, saygı ve hayranlık duygularıyla yakınlaştı"
Yeni Zelanda Başbakanı John Key, ziyaretiyle Türkiye ile Yeni Zelanda arasındaki ilişkileri yeni bir düzeye çıkarmayı amaçladıklarını söyledi.
Key, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlıkta yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye ile Yeni Zelanda arasında çok önemli bağlar olduğunu belirterek, iki ülke arasında Çanakkale savaşları zamanında başlayan ilişki ve dostluğun şimdi çok daha üst seviyeye geldiğini kaydetti.
Key, "İki ülke onur, saygı ve hayranlık duygularıyla yakınlaştı" dedi.
İnsanlar arasındaki ilişkilerin, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemli kısmını oluşturduğunu söyleyen Key, yaptığı resmi ziyaretin, bu ilişkileri yeni bir düzeye çıkarmayı amaçladığını belirtti.
"PKK Kongragel'i terör listesine almalarından memnunuz"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Yeni Zelanda Hükümetinin 2010 yılı Şubat ayında bölücü terör örgütü PKK Kongragel'i, terör örgütü ilan etmesinden duyduğumuz memnuniyeti burada bir kez daha ifade etmek istiyorum" dedi.
Erdoğan ile Yeni Zelanda Başbakanı John Key, başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı.
Konuşmalardan önce, Erdoğan ve Key iki ülke arasında yapılan "Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi " ve "Çalışarak Tatil Programı" anlaşmaları ile "Ortak Bildirge"yi imzaladı.
Ortak bildirge ile mükemmel seviyede olan ilişkilerin, daha da geliştirilmesi için bir yol haritasının belirlendiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, Türkiye-Yeni Zelanda 8. Karma Ekonomik Komisyonu toplantısının bu yılın ikinci yarısında yapılmasının öngörüldüğünü kaydetti. Erdoğan, bu toplantıyla eş zamanlı olarak iki ülke iş adamlarını bir araya getirecek Türkiye Yeni Zelanda İş Forumu düzenlenmesini de temenni ettiğini söyledi.