OMV, Petrol Ofisi'ni bölge üssü yapmayı hedefliyor
OMV CEO'su Wolfgang Ruttenstorfer, Petrol Ofisi'ni Ortadoğu'daki operasyonları için üs haline getirmeyi planladıklarını söyledi.
İSTANBUL - Avrupa'nın önemli enerji oyuncularından OMV, bir süre önce hisselerinin tamamına yakınını satın aldığı Petrol Ofisi'ni Ortadoğu'daki operasyonları için bir üs haline getirecek. OMV CEO'su Wolfgang Ruttenstorfer, "Petrol Ofisi son derece iyi bir marka. Sadece Türkiye'de değil, bütün bölgede biliniyor. Petrol Ofisi'ni güçlendirip ve bölgede bir üssümüz olarak konumlandırıyoruz. Petrol Ofisi, uzun vadede OMV Grubu'nun bütünü için önem taşıyor" dedi.
Yaklaşık 2 ay önce Petrol Ofisi'nin Aydın Doğan'daki hisselerini de satın alarak yüzde 96'sına sahip olan Avusturyalı OMV, Türkiye'deki stratejisini açıkladı. Dün İstanbul'da bir grup ekonomi gazetecisi ile sohbet toplantısı yapan OMV CEO'su Wolfgang Ruttenstorfer, Türkiye ve Petrol Ofisi'nin geleceğinden çok umutlu olduklarını söyledi.
Yeni dönemde, Petrol Ofisi'nin OVM içindeki öneminin artacağına dikkat çeken Ruttenstorfer, "yeniden yapılandırmanın gündeme gelip gelmeyeceğine" ilişkin bir soru üzerine, "Biz, yeniden yapılandırmayı doğru bulmuyoruz. İşlerin iyi gitmediği bir şirketi yeniden yapılandırırsınız. Oysa Petrol Ofisi gayet iyi bir şirket ve çok iyi bir marka. Biz Petrol Ofisi'ni daha da güçlendireceğiz ve geliştireceğiz. Grubumuz içindeki rolünü artıracağız. Türkiye ile birlikte, hızlı gelişen Ortadoğu pazarında Petrol Ofisi ile söz sahibi olmak istiyoruz. Bu hedefimiz, Türkiye'nin bir enerji koridoru olma politikasıyla da yüzde 100 örtüşüyor" diye konuştu.
Türkiye'nin birçok gelişmiş Avrupa ülkesine kıyasla enerji tüketiminin hızlı arttığını ve cazip bir pazar olduğunu vurgulayan Ruttenstorfer, aynı zamanda zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarına yakın olması nedeniyle önemli bir büyüme platformu olduğunu belirtti. Ruttenstorfer, "Bizim Viyana'daki merkezimiz Orta Avrupa'dan, Bükreş ise Güneydoğu Avrupa'dan sorumlu. İstanbul'un ise hem Türkiye'den hem de Hazar ve Ortadoğu bölgesindeki faaliyetlerimizin koordinasyonundan sorumlu üçüncü bir merkeze dönüşmesini arzuluyoruz" dedi.
Türkiye'ye 2 milyar euro yatırım
Türkiye'ye şu ana kadar 2 milyar euro yatırım yaptıklarını açıklayan Ruttenstorfer, Türkiye'nin beş yıl içinde yatırım ve nakit akışı açısından diğer iki merkezin seviyesine ulaşmasını hedeflediklerini ifade ederek, "Şu anda diğer iki merkezimizin sorumlu olduğu bölgelerdeki yıllık nakit akışımız birer milyar euronun üzerinde, yaptığımız yatırımlar da bu seviyede. Türkiye'nin de büyüklük açısından bu boyuta ulaşmasını istiyoruz. Onun için yatırımlara devam edeceğiz" dedi.
Petrol Ofisi'ndeki paylarının artmasıyla birlikte bu şirketin OMV'nin Türkiye'deki elektrik ve doğalgaz alanındaki diğer faaliyetlerinin de koordinasyonunu sağlayacak önemli bir yönetim merkezine dönüşeceğini söyleyen CEO, "Buna yeniden yapılanma demek istemiyorum. Ama biz Petrol Ofisi'ni Türkiye'deki ve çevre ülkelerdeki diğer faaliyetlerimiz için bir üs, bir platform olarak kullanmak istiyoruz. Yakında yönetim yapısını da buna uygun şekilde düzenleyeceğiz. Yeni yönetimin tam anlamıyla Türkiye'den sorumlu olmasını ama Türkiye ile birlikte her zaman bölgeyi ve bölgede genişlemeyi düşünmelerini de istiyorum. Bölgede büyümeyi düşünmek de uygulamak da Petrol Ofisi'nin yetkisinde olacak" dedi.
Petrol Ofisi'ne önemli rol
Ruttenstorfer, OMV'nin Türkiye'deki elektrik üretim ve doğalgaz ithalat ve toptan ticaret faaliyetleri için Petrol Ofisi'nin bir yönetim merkezi olabileceğini, ancak bunun yönteminin henüz tam olarak netleşmediğini belirtti. "Bu operasyonların tamamı doğrudan Petrol Ofisi çatısı altında yürütülebilir" diyen Ruttenstorfer, " Ya da bir iştirak kurarız ve onun altında toplarız. Bu ikinci seçeneği, lisanslar ve diğer teknik meseleler nedeniyle daha yüksek bir olasılık olarak değerlendirebiliriz" diye konuştu.
Ruttenstorfer, Irak'ta Bölgesel Kürt Yönetimi'nin kontrolündeki bölgelerde arama ve üretim faaliyetleri yürüttüklerini hatırlatarak, "Türkiye çevresindeki arama/üretim faaliyetlerimizi yoğunlaştıracağız ve büyüyen Türkiye pazarına petrol ve doğalgaz tedarik edeceğiz" diye konuştu. CEO, bu operasyonların koordinasyonunun da İstanbul'dan yürütüleceğine dikkat çekti.
Nabucco'da Irak doğalgazının yer almasının mümkün olduğuna başından beri inandıklarını da kaydeden Ruttenstorfer, "Bağdat ve Erbil arasında doğalgazın çıkarılması ve ihraç edilmesi konusunda bazı uzlaşmalara varıldığını gözlüyoruz. İhracatın yakında başlayacağına ilişkin yılın sonunda cesaretlendirici sinyaller geldi" bilgisini verdi. Ruttenstorfer, Nabucco'da bu yıl içerisinde belli başlı gaz tedarik sözleşmelerinin tamamlanmasını öngördüklerini de sözlerine ekledi.
Bu arada OMV'nin, Samsun'da inşa ettiği 870 megawatt'lık doğalgaz santralının 2012 yılının ikinci yarısında faaliyete geçmesi öngörülüyor. Avusturyalı şirketin ayrıca doğalgaz ithalatı ve toptan ticareti alanında faaliyet gösteren Enerco adlı şirkette de yüzde 40 hissesi var. Verilen bilgiye göre, bu operasyonlar da Petrol Ofisi'nin koordinasyonunda yürütülecek.
Borsada kalmaya devam edecek
OMV, aralık ayı itibariyle Petrol Ofisi'nin yüzde 54.14 hissesini 1 milyar euro bedelle Doğan Holding'den devralmıştı. Wolfgang Ruttenstorfer, hisse devir işleminin tamamlandığını, geriye bir tek borsada işlem gören toplam hisselerin yüzde 4'üne denk gelen hisselere çağrı yapılması aşamasının olduğunu söyledi.
Ruttenstorfer, Petrol Ofisi'nin yola halka açık bir şirket olarak devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, "Şu an için şirket borsada işlem görmeye devam edecek" yanıtını verdi. Türkiye'nin, çok çekici bir pazar olduğunu ancak Türkiye pazarına girmenin de hiç ucuz olmadığına dikkat çeken Ruttenstorfer, "Özelleştirmeleri düşünürseniz, bu cazibe için yüksek meblağlar ödemeniz gerekiyor. Bu nedenle sıfırdan yatırım yapmak yerine, iyi bir konumda ve yönetime sahip bir şirketi satın almayı tercih ettik" dedi.
Ruttenstorfer, şu anda Türkiye'de yeni bir ortaklık ya da proje işbirliği düşünmediklerini ancak fırsat çıktığında özellikle proje bazında işbirliklerini düşünebileceklerini kaydetti.