Olası risklere karşı tedbirli olmalıyız

SPK Başkanı Akgiray, ABD Dışişleri Bakanlığı Ekonomi, Enerji ve Tarımdan Sorumlu Müsteşarı Hormats, ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Kilner'ı ağırladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Türkiye ekonomisinin iyi ve sağlam durumda olduğunu belirterek, "Ama olası, akla gelmedik risklere karşı tedbirli olmak lazım" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Ekonomi, Enerji ve Tarımdan Sorumlu Müsteşarı Robert Hormats, ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Scott Kilner ile birlikte SPK Başkanı Vedat Akgiray'ı kurulun İstanbul ofisinde ziyaret etti. Ziyarette kurul üyesi Emin Özer de hazır bulundu.

Akgiray, basına kapalı 45 dakika süren görüşmenin ardından soruları yanıtladı. Toplantıda finans sektörü ve sermaye piyasaları ağırlıklı olarak dünya, ABD ve Türkiye'den bahsettiklerini, Türk-Amerika ilişkilerine değindiklerini belirten Akgiray, "Nasıl işbirliği yapacağız? Dünyadaki gidişat nereye doğru, finansal piyasaların değişimi, yeni regülasyonlar konularını ele aldık. İşbirliğimizin daha operasyonel ve detaylı şekilde artmasını istedik" diye konuştu.

SPK olarak önümüzdeki hafta ABD'ye bir ziyaret gerçekleştireceklerini bildiren Akgiray, ziyaret kapsamında ABD Sermaye Piyasası Kurulu (SEC) ile ikili işbirliği anlaşması imzalayacaklarını kaydetti. Akgiray, üç unsur içeren anlaşma hakkında şu bilgileri verdi:

"Birincisi ortak eğitim, seminer ve bilgilendirme faaliyetleri yapmak. İkincisi, krizden sonra uluslararası teşkilatlarda dünyadaki düzenleme, denetim yapısı tartışılıyor, şekilleniyor. Anlaşma bölgemizde ağırlıklı olmak üzere yeni şekillenen yapıda işbirliği yapma niyetini içeriyor. Üçüncüsü de kurumlar arasında bilgi paylaşımı. Bilgi paylaşımı aslında uluslararası anlaşmalar gereği var ama anlaşma olunca ses daha yükselmiş olur ve daha hızlı olur. Sorulan bir soruya bir ayda yanıt geliyorsa, 20 günde gelir."

SEC'in bu anlaşmayı bugüne kadar AB, Çin, Japonya, Hindistan ve Güney Kore ile yaptığını, şimdi de Türkiye ile imzalayacağını belirten Akgiray, "Bu da Türkiye'ye verilen önemi gösteriyor. Yapmasa, niye yapmadın demez kimse" dedi.

ABD'nin İstanbul Finans Merkezi projesine ilgiyle baktığını ve her türlü desteği vermeye hazır olduğunu, projenin dünyada ses çıkarmaya başladığını vurgulayan Akgiray, "Bu da bu işin olabilirliğini daha da netleştiriyor" diye konuştu.

ABD ekonomisinde bir iyileşme olduğunu ama hem büyüme hem de işsizlik açısından yavaş gittiğini ifade eden Akgiray, şunları söyledi:

"Ama Avrupa'ya göre daha iyi durumda olduklarını fark ediyorlar. En azından çok acil bir borç krizi yok kapıda. Ama sıkıntılı bir hal var. Bu sıkıntılı hal dünyada var. Biz Türkiye olarak bir kaç tane istisnai ülkeden biriyiz. Bunu bu tür görüşmelerde daha iyi anlıyor insan. İyi ve sağlam durumdayız. Ama olası, akla gelmedik risklere karşı her zaman, önümüzdeki yıllarda tedbirli olmak lazım. Türkiye iyi gözükünce insan rahatlıyor, hoşuna gidiyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir