OECD ülkelerinde gelir uçurumu derinleşiyor
OECD ülkelerinde zenginler ve yoksullar arasındaki gelir uçurumu artıyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), OECD ülkelerinde zenginler ve yoksullar arasındaki gelir uçurumunun 30 yılın en yüksek seviyesine çıktığını bildirdi.
OECD'nin 22 ülkede yaptığı araştırmaya dayanarak hazırladığı rapora göre, 1980 yılı ve finansal krizin etkili olduğu 2008 yılları arasında bu ülkelerden 17'sinde eşitsizlik büyüdü. Rapor, en zengin yüzde 10'un ortalama gelirinin, şu anda en yoksul yüzde 10'un dokuz katına ulaşmış durumda olduğunu ortaya koydu.
Zenginler ve yoksullar arasındaki gelir uçurumu 1980 yılının ortalarından bu yana yaklaşık yüzde 10 arttı.
Rapora göre, zenginler ve yoksullar arasındaki gelir eşitsizliği en fazla ülkeler Meksika, ABD, İsrail ve Türkiye olarak sıralanırken, gelir eşitsizliği en düşük ülkeler Danimarka, Norveç, Belçika ve Çek Cumhuriyeti oldu.
Gelir eşitsizliği, geleneksel olarak eşitlikçi ülkeler olarak bilinen Almanya, Danimarka ve İsveç'te bile büyüdü. Bu ülkelerde zenginler ve yoksullar arasındaki gelir eşitsizliği oranı 1980 yılında 5'e 1 iken, bugün bu oran 6'ya 1 oldu.
Gelir eşitsizliği oranı İtalya, Japonya, Güney Kore ve İngiltere'de 10'a 1 olurken, ABD, İsrail ve Türkiye 14'e 1 oranı ile en yüksek gelir eşitsizliğine sahip ülkeler arasında yer aldı.
OECD'de, Şili ve Meksika'da en zenginlerin geliri en yoksulların gelirinin 25 katından fazla iken, OECD bölgesi dışında gelişmekte olan Brezilya'da bu oran son 10 yılda ciddi biçimde düşmesine rağmen 50'ye 1 olarak kayıtlara geçti.
Bu konularda ilginizi çekebilir