Öcalan'la zaman zaman görüşülüyor
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, terörist başının Türkiye'ye getirildiği günden beri zaman zaman istihbarat örgütleri ve terörle mücadele kurumlarınca ziyaret edildiğini söyledi.
ANKARA - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, terörist başı Abdullah Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye getirildiği günden beri devletin çeşitli kurumlarınca ziyaret edildiğini anlattı. İstihbarat örgütleri ve terörle mücadele kurumlarının Öcalan ile zaman zaman görüştüğünü ifade eden Ergin, "Önemli olan devletin kendini koruma refleksi içinde gerekli şartları kullanması doğaldır" dedi.
Bakan Ergin, gündeme ilişkin NTV'nin sorularını yanıtladı. Bakan Ergin, Hrant Dink davasıyla ilgili bir soruya, "Devlet dostane çözüm önerisinde bulunacak. Eylül ayı başında AİHM karar sürecine giriyor. Bu süreçten önce başvuru yapılacaktır. En kısa sürede Türkiye müracaatını yapacaktır. Geri çekilmeyecek dava. Çünkü savunma yapıldı. Müracat daha önceki savunmayı tahsis eden beyanları içerecek" dedi.
Söz konusu davanın uzmanlarla değerlendirildiğini ve İçişleri, Dışişleri ile Adalet Bakanlığınca birlikte çalışıldığını dile getiren Ergin, "Bu çalışma sonucunda, Türkiye'nin AİHM'de yapılmış olan savunmanın arkasında durmasının doğru olmayacağı görüşü ortaya çıktı. Bununla beraber Dink hayatını kaybetti. Bundan dolayı AİHS 2. maddesini dikkate almak gerekir. Bu mahkemeye Türkiye'nin tek taraflı deglerasyonda bulunması gündemde. Bununlar ilgili olarak teknik çalışmalarımız sürmekte. Bu anlamda 'şu noktada yapmamız gerekenleri tam anlamıyla yerine getiremedik' anlamını taşıyacak bir müracaat değildir. Davada maddi tazminat talebi de var. Mahkemede isteği kendi içtihatına göre çözecektir" açıklamasında bulundu.
Hanefi Avcı görüşlerini paylaşmış
Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın yazdığı kitapla ilgili iddiaları da cevaplayan Bakan Ergin, Avcı'nın gelip kendisi hakkında komplo kurulduğuna dair görüşlerini paylaştığını, ancak cemaat yapılanması hakkında tek kelime etmediğini anlattı. Hanefi Avcı'nın iddialarının bir kısmının doğru olduğu sözlerine ekleyen Ergin şöyle konuştu:
"Sayın Avcı, Ocak ayında geldi. Randevu talep ettiği doğru. Dilekçeyle geldi. Kendisine karşı bir komplo girişiminde bulunulduğunu, kendisi ve yakınlarının yasa dışı dinlenme sarmalı içersinde olduklarını, şikayetçi olduğunu yazmış dilekçesinde… Ancak Avcı benimle görüşmesinde ne Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun cemaat yapılanmasıyla ilgili ne de bakanlık içindeki kadrolara ilişkin herhangi bir söylemde bulunmamıştır. Dilekçesinde de böyle bir ifade yoktur. Tamamen kendisiyle ilgili dinlemeleri şikayet etmiştir. Soruşturma başlatılmıştır şikayeti doğrultusunda. Kendisine de soruşturmanın başlatıldığı tebliğ edilmiştir. Adalet Bakanlığı da inceleme başlattı. Avcı'nın bakanlığa getirdiği dilekçede sadece dinlemeyle alakalı şikayeti vardır. Kendisinin de ifadesine başvurulacaktır. Yanlış bir algı oluştu. Sanki kitap içersindeki iddialar, bakanlık içerisinde cemaatlere mensup kişilerin gruplaştığı, şeklindeki beyanlar sanki bakanla paylaşılmış, ama buna rağmen bakanlık bir işlem yapmamış gibi bir algı oluşuyor. Bu doğru değildir. Şifahen de cemaatlerle ilgili bir şey söylememiştir. İnceleme sonucunda kitapta yazılanlardan doğruluk payı olanlar tespit edilirse gereken yapılacaktır. Tespit edilemezse iddia sahibine 'lütfen iddianızı kanıtlayın' denilecek. Sonucu beklemekte fayda var."
HSYK'daki kriz
Hakim ve savcı atamaları sırasında Bakanlık ile HSYK arasında çıkan krizin anımsatılması üzerine Bakan Ergin şöyle konuştu:
"Kararnamenin 12 Eylül'den sonrasına ertelendiği tespitine katılmıyorum. Kurul çalışmaları sonlanacakken gündeme getirilen görüşülmeyen kısımlar geri çekildi, değerlendirmeler yapılıp kurula yine sunulacak şeklinde çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmaların yetişmesi halinde belki 12 Eylül'den öncesine yetişir. Şimdiden 12 Eylül sonrasına kaldığını söylemek doğru olmaz. Yargıya, yasama ya da yürütme müdahale edilmesin. Yargı bağımsız deniliyor. Halbuki yargı bağımsızlığı sadece bu demek değil. Bu yargı bağımsızlığını oluşturacaklar etmenlerden bir tanesidir. Yargıyı, parlamento, medya, STK'lar yargıya dışarıdan müdahale edebilecek mekanizmalardır."
İstihbarat örgütleri Öcalan'ı ziyaret ediyor
Öcalan ile görüşme iddialarını da yanıtlayan Ergin, terörist başı Abdullah Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye getirildiği günden beri devletin çeşitli kurumlarınca ziyaret edildiğini kaydetti. Ergin şöyle konuştu:
"Hiç kimse ulusal bir mesele üzerinden günlük polemiklere girmesin. Öcalan yakalanıp getirildiği zamandan beri güvenlik güçleri ve devletin istihbarat birimleri ihtiyaç duyulduğunda zaman zaman görüştü. Bugün başlamadı. Bu bir ihtiyaçtı. Ak Parti hükümeti ve siyaset kurumu asla böyle bir şeye tevessül etmez ama devletin güvenlik kurumları ihtiyaç duyulursa görüşür."
Adalet Bakanlığına bağlı Cezaevi müdürünün olduğunu ve bu müdürlüğe bağlı bir çalışanın olduğunu vurgulayan Ergin, "Adalet Bakanlığı'nın zaten personeli orayı yönetiyor. Bakanlığın müsteşarının gidip görüştüğü doğru değil. Görüşmelere ilgili yetkilik savcılık izin verir" açıklamasında bulundu.
İstihbarat örgütleri ve terörle mücadele kurumlarının Öcalan ile zaman zaman görüştüğünü ifade eden Ergin, "Önemli olan devletin kendini koruma refleksi içinde gerekli şartları kullanması doğaldır" dedi.
Pazarlık iddialarını kabul etmedi
Bakan Ergin başka bir soru üzerine, siyaset kurumu olarak muhataplarının Meclis'teki partiler olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Yapılacak olan çalışmalar, 73 milyon insan için yapılacak çalışmalardır. Bu anlamda, Anayasamızda yapılacak olan değişiklikler tamamen 70 milyonu muhatap alarak yapılmak istenen değişikliklerdir. Ak Parti'nin yapmaya çalıştığı şey 73 milyonun elini güçlendirecek adımlar atmak. Demokratik özerklik gibi teklifler getiren taleplerinin Türkiye'de ne sosyolojik ne siyasal hiçbir alt yapısı yoktur. Dağdaki terör unsurlarının Türkiye'de hiçbir karşılığı yoktur. Eline silah almış terör estiren unsurları cüretlendirecek açıklamaları gereksiz görüyorum. Pazarlık görüşmeleri ibaresi yanlış. Kabul edemeyeceğimiz bir tespit. Parlamentodaki meşru muhataplarımız belli."