Nükleerde güvenlik hayati önemde

Seul'de dünya liderlerine seslenen Başbakan Erdoğan, "Nükleer enerjiden yararlanma hakkını destekliyoruz" derken, nükleer güvenlik konusuna da vurgu yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SEUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi için Seul'e gelen 53 liderin katıldığı çalışma yemeğinde yaptığı konuşmada, "Çernobil ve Three Miles Island kazalarının ardından Fukushima'da yaşananlar bize bir kez daha nükleer güvenliğin hayati önemini ve nükleer enerjinin karşı karşıya bulunduğu sınamaları hatırlatmıştır" dedi.

Geçmişte yaşandığı gibi potansiyel nükleer ve radyolojik olaylar ve acil durumların sınır aşan sonuçlarının olabildiğini vurgu yapan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Bu yüzden halkın tesislerin ve çevrenin korunması amacıyla en yüksek nükleer güvenlik seviyelerinin sağlanması uluslararası tedbirler alınmasını gerektirmektedir. Hepimizin ortak çabası ülkelerimizde sağlam bir nükleer güvenlik ve emniyet kültürü yaratılması hedefine yönelik olmalıdır.

Liderler olarak bizlerin nükleer güç üretme programlarına kamuoyunun güveninin ve itimadının sağlanmasında öncelikli sorumluluğu bulunmaktadır. Bu hedefi yerine getirmek nükleer enerjinin bütün boyutlarında şeffaf ve açık bir yaklaşım gerektirmektedir."

Erdoğan, Türk hükümeti olarak, "ulusal nükleer enerji programının uygulanmasında en yüksek nükleer güvenlik ve emniyet standartlarının sağlanmasına yönelik çabalarını tamamlayan ve destekleyen" sanayi ortaklarıyla birlikte çalıştıklarını dile getirdi.

Nükleer enerjiden yararlanma hakkını destekliyoruz

Başbakan Erdoğan, "Kendi nükleer enerji programını uygulamaya geçirmek üzere bir ülke olarak uluslararası yükümlülüklerini tamamen yerine getiren tüm ülkelerin nükleer enerjiden en geniş biçimde yararlanma haklarını destekliyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"Türkiye, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya hedefine ve nükleer enerjiden güvenli ve barışçıl amaçlarla yararlanma ilkesine bağlılığını kararlı bir şekilde sürdürüyor. Bu çerçevede küresel yayılmanın önlenmesi rejiminin üç boyutunun dengeli bir şekilde güçlendirilmesine yönelik uluslararası çabaları tümüyle destekliyoruz."

Enerjinin yüzde 10'u nükleerden sağlanacak

Türkiye'nin, Avrupa'nın 6., dünyanın 16. büyük ekonomisi konumunda olduğuna dikkati çeken Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:"Güvenli, güvenilir, maliyeti düşük ve çevreye duyarlı enerji kaynaklarından istifade etmek kalkınma stratejilerimizin odağını oluşturmaktadır. Türkiye iddialı bir nükleer güç programını başlatmıştır. Ve ülkenin enerji ihtiyacını sürdürülebilir şekilde karşılamak için bu programı kararlılıkla uygulayacaktır. Hedefimiz 2030 yılında elektrik üretimimizin yüzde 10'unu nükleer güç kaynaklarından sağlayacak duruma gelmektir."

(AA)

 

Bu konularda ilginizi çekebilir