Nükleer santralde yeni bir teknik süreç başlıyor
Bakan Yıldız, Mersin Akkuyu'daki nükleer güç santralinin yapım sürecinin problemleri olan bir süreç olduğunu belirtti.
ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mersin Akkuyu'daki nükleer güç santralinin yapım sürecinin problemleri olan bir süreç olduğunu ve zaman zaman sorunlar çıkabileceğini belirterek, "Süreci hem Rusya Federasyonu tarafından hem Türkiye tarafından değişik kademelerde takip eden yerler olacak. En başta sayın Seçin ile ben bu konuda kendimizi görevli addediyoruz. Yeni bir teknik süreç başlıyor" dedi.
Yıldız, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının (İNTES) Ankara Swiss Otel'de yapılan 24. olağan genel kurulu öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Mersin Akkuyu'daki nükleer güç santralinin yapımıyla ilgili Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Seçin'in Türkiye'ye yapacağı ziyareti hatırlatıp, görüşülecek konuları sorması üzerine Bakan Yıldız, hükümetlerarası anlaşmanın Rusya'da da onaylandığını belirtti. Bundan sonraki sürecin tamamen teknik çalışmalara yönelik olacağını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:
"Biz de sayın Seçin ile bu süreci takip edebilmek için hemen hemen her hafta telefonlaşıyoruz. Önümüzdeki iki hafta içinde 13-14 Aralık olabilir, İstanbul'da bir görüşme yapacağız. Bu görüşmede özellikle nükleer güç santrallerinin yapımıyla ilgili proje firmasının kurulması gündeme gelecek. Bunun yol haritası çıkarılacak. Daha sonra böyle hemen bir iki ayda tamamlanmayacak olan lisanslama ve yerle alakalı konular gündeme getirilecek. Bu hususta kamuoyundan anlayış bekliyorum. Bu, orta ve uzun vadeli bir süreç. Ve problemleri olan bir süreçti. Bu problemlerin giderilmesi önemliydi. Zaman zaman sorunlar çıkabilir. Ama bu konuda sabırlı, temkinli, ısrarlı ve kararlı olacağız. Süreci hem Rusya Federasyonu tarafından hem Türkiye tarafından değişik kademelerde takip eden yerler olacak. En başta sayın Seçin ile ben bu konuda kendimizi görevli addediyoruz. Yeni bir teknik süreç başlıyor."
Nükleer güç santrali yapımının şu anda hükümetlerarası anlaşma ve ihaleyle yapılan en büyük blok iş olduğunu belirten Yıldız, işletme dönemi, satınalma garantileri kısmı da dahil edildiğinde 70-80 senelik bir sürecin söz konusu olduğunu söyledi. Yıldız, bu nedenle çok dikkatli davrandıklarını ve bu süreci iyi yönetmeye çalıştıklarını ifade etti.
"Hem Akdeniz hem Karadeniz'de nükleer santral inşasında kararlıyız"
Bir gazetecinin, Sinop'ta yapılması planlanan nükleer güç santraliyle ilgili Japonya'ya gideceğini hatırlatması üzerine de Bakan Yıldız, hem Akdeniz'de hem Karadeniz'de birer tane nükleer güç santrali inşası konusunda kararlı olduklarını söyledi. Bu konuda Japonya'da geçen hafta yapılan görüşmelerde iyi bir nokta yakalandığını belirten Yıldız, önümüzdeki hafta bu konuyu görüşmek üzere Japon yetkililerin Türkiye'ye tekrar geleceğini bildirdi.
Bu arada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesi ve bazı kanunların TBMM Genel Kurulu'nda görüşüleceğini hatırlatan Yıldız, şöyle devam etti:
"Ayın 20'sinden sonra bir Japonya seyahati düşünüyoruz. Japonya seyahati bizim için yalnızca nükleer güç santraliyle sınırlı bir konu olmayacak. Aynı zamanda bir kısım teknoloji transferiyle alakalı, ulaşım sektörüyle alakalı yatırımların konu edildiği bir ziyaret olacak. O açıdan her iki görüşmeyi de çok önemsiyorum."
LPG'deki ani yükselme
Bakan Yıldız, LPG fiyatlarındaki ani yükselmeye ilişkin bir soruya da şu yanıtı verdi:
"Bizim piyasaya müdahale etmemiz söz konusu değil. Ne benzin ne motorin ne de LPG piyasasına müdahalemiz söz konusu olamaz. Otomatik fiyatlama mekanizmasıyla devam ediyor. Yüzde 90-92'si tamamen ithalata dayalı bir kaynağın verilerini tespit etmek yine ithal kaynaklar aracılığıyla oluyor. Japonya'da, Avrupa'da yaşanan aşırı soğuğun bu yerlerdeki rafine merkezlerinde çıkan petrol ürünleri üzerinde de etkisi olduğunu görüyoruz. İç etmenler var, dış etmenler var. Şu anda dış etmenlerin daha tesirli olduğunu düşünüyorum."