Nükleer müzakerelerde her türlü katkıya hazırız

Bakan Davutoğlu, İran'la batılı ülkeler arasında yeniden başlaması planlanan nükleer müzakerelerine ilişkin, "Bugün müzakere ve çözüm günüdür" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran ile nükleer müzakerelerde her türlü katkıda bulunulacağını belirterek, "Bugün müzakere ve çözüm günüdür" dedi.
Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nda, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından düzenledikleri basın toplantısında, soruları yanıtladı.
Nükleer müzakerelerin yeniden başlaması konusunda dün hem İran'ın nükleer müzakerecisi Said Celili'den hem de AB tarafından gelen açıklamaların sorulması üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:
"Önemli olan bu müzakerelerin bir an önce başlaması ve gerginliğin düşürülmesi. Bunun önündeki engellerin bir an önce kalkması önemli. Türkiye açısından, her iki tarafla da görüşmüş olarak, karşılıklı bu iradeyi teyit ettiklerini ifade etmek isterim. Taraflar tekrar İstanbul'da buluşmak isterlerse veya diğer konularda bizden bir yardım olacaksa, Türkiye hiçbir yardımı, atılacak adımı esirgemez, her türlü katkıda bulunur. Çünkü, bugün müzakere ve çözüm günüdür."
İran Dışişleri Bakanı Salihi de Davutoğlu'nun söylediklerine katıldığını ifade ederek birkaç hafta önce Bonn'da AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Ashton ile görüşme yaptığını ve orada Celili ile en kısa sürede zaman ve yer konusunu belirlemeleri tavsiyesinde bulunduğunu söyledi.
Gelişmeleri kaygıyla izliyoruz
Suriye'ye ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Davutoğlu,"Suriye'deki gelişmeleri büyük bir kaygıyla izliyoruz. Bir an önce Suriye'de akan kanın, sivillere karşı saldırıların durmasını istiyoruz" dedi.
Davutoğlu, Ortadoğu bölgesindeki bütün gruplara eşit mesafede olduklarını belirterek, "Ama etrafımızda olan olumsuzlukları da tabi sadece izlemekle yetinmeyiz" dedi.
"Biz her zaman Irak gibi dost ve kardeş ülkeye hep yapıcı katkılarda bulunmaya çalıştık" diyen Davutoğlu, "Hiçbir komşumuza dönük olarak tehdit algısı içinde değiliz" şeklinde konuştu.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir