”Nükleer meselenin diplomasi yoluyla halline önem veriyoruz”
Cumhurbaşkanı Gül, Beşşar Esad ile yapılan görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "İran ile ilgili nükleer meselenin barışçı yollarla, diplomasi yoluyla halline çok önem veriyoruz" dedi.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile yapılan görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Gül, Türkiye'ye iki günlük çalışma ziyaretinde bulunan Esad'ı ve heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Gül, Suriye'nin en uzun kara sınırı paylaşılan çok önemli bir komşu ülke olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu ülkeyle tarihi, kültürel ve insani bağları bulunduğunu ve ortak çıkarlar ile iki ülke halklarının yararına ortak projeler olduğunu söyledi.
İki ülke ilişkilerinde son yıllarda her alanda çok önemli gelişmeler meydana geldiğini ifade eden Gül, "Karşılıklı ziyaretler en üst seviyede gerçekleşmektedir. İki ülke arasındaki bu ilişkiler sadece başkanlar, başbakanlar, bakanlar, yöneticiler seviyesinde değil, halklar seviyesinde de çok güçlüdür. Bu bakımdan Suriye ve Türkiye ilişkileri çok sağlam temeller üzerinde gerçekleşmektedir" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, "Değerli dostum" diye hitap ettiği Esad ile bugün çok yararlı görüşmelerde bulunduklarını anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Önce ikili ilişkilerimizi gözden geçirdik ve ilişkilerimizin her alanda giderek güçlenmesini görmekten memnuniyet duyduk. İki ülke arasında vizelerin kaldırılmış olması büyük yankı yaptı. Bu, bütün diğer çevre ülkeler tarafından da ilgiyle takip edildi. Yine iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmanın imzalanmış olması ticaretimizi giderek güçlendirmekte ve karşılıklı yatırımları giderek hızlandırmaktadır. Bunu çok önemsiyoruz. Çünkü inanıyoruz ki artık bu bölge birbirine entegre olmaktadır ve ekonomik kalkınma topyekun bu bölgede gerçekleşmektedir. Siyasi istikrar, siyasi ilişkilerdeki karşılıklı güven ve itimat, bunun üzerinde de ekonomik kalkınma ve refah gerçekleşecektir. Bölge halkları da bu refahtan en iyi şekilde yararlanacaktır."
İki ülke arasındaki ilişkiler çerçevesinde turizm, kültür, eğitim ve bilim faaliyetlerine önem verdiklerini teyit ettiklerini belirten Gül, "Bu konudaki tüm çalışmaları desteklediğimizi ve bunların daha da hızlandırılması gerektiği kanaatine vardık. Bugün imzalanan iki anlaşma, bunun en güzel işaretlerinden birisidir" diye konuştu.
Nükleer sorun
Gül, bölge konularını da bir kez daha gözden geçirdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"İran ile ilgili nükleer meselenin barışçı yollarla, diplomasi yoluyla halline çok önem veriyoruz. Çünkü İran, Türkiye'de ve bölgede bizim komşumuzdur. Suriye ile çok yakın ilişkiler içerisindedir. Bu konunun daha fazla uzamadan diplomatik yollarla çözümüne çok önem veriyoruz. Ayrıca barış sürecine de çok önem veriyoruz. Suriye ile İsrail arasındaki, İsrail ile Lübnan arasındaki ve Filistin ile İsrail arasındaki bütün problemlerin barış ve diyalogla çözümüne çok önem veriyoruz. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanı, değerli kardeşimin Suriye-İsrail görüşmeleriyle ilgili Türkiye'ye gösterdikleri güven ve itimada bir kez daha teşekkür ediyorum.
Irak'taki istikrar bizim için çok önemlidir. Irak'ın komşusu olan iki ülkeyiz. Irak'ta bir an önce Irak halkının görüşleri doğrultusunda hükümetin kurulmasının hem Irak'a hem de bölgeye çok hizmetinin olacağı kanaatindeyiz. Bu konuda komşuları olarak Irak'a yapıcı katkılarımızı vermeye devam edeceğimizi bir kez daha istişare ettik."
Cumhurbaşkanı Gül, Esad'ın ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkileri bir adım daha ileriye taşıdığını sözlerine ekledi.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad
Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, Türkiye'nin konukseverliğine teşekkür ederek, "Biz artık kendimizi bir ülkeden diğer ülkeye geçmiş gibi hissetmiyoruz. İki ülkedeki halk düzeyindeki duyguların bir yansımasıdır bu duygular. Bu, iki ülke arasında siyasi, ekonomik ve benzeri her alandaki ilişkilerin ne kadar geliştiğini ve köklü ilişkiler oluştuğunu göstermektedir. Bu aramızdaki tarihi ilişkilerin bir yansımasıdır" diye konuştu.
İki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden güçlendiğini ifade eden Esad, geçmişte zorunlu olan ilişkilerin şimdi iki ülkenin çıkarlarına tabi olduğunu, artık zorunluluğun iki ülkenin birbirine ihtiyacından ve ortak kültürlerinden kaynaklandığını dile getirdi.
Orta Doğu ve Kafkasya'da Türkiye-Ermenistan, Suriye-İran ve Suriye-Azerbaycan arasındaki ilişkilerin geliştiğine dikkati çeken Esad, Türkiye ve Suriye'nin doğal bir köprü oluşturduğunu belirtti.
Gelecek yıllarda ilişkilerin daha farklı hale geleceğini ifade eden Esad, bölgede daha güzel bir harita ile karşı karşıya olunacağını söyledi.
Arap devletlerinden de büyük heyecanla Türkiye'ye bir yönelme olduğuna işaret eden Esad, Türk Arap Konseyi'nin oluşturulması ve son olarak Türkiye'nin Arap Zirvesi'ne katılmasının bu yönelişi pekiştirdiğini, bunun daha da ileri götürülmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye ve Suriye arasındaki Stratejik İşbirliği Konseyi çerçevesinde anlaşmalar imzalandığını, eğitim, ekonomi ve bilimsel konularda ziyaretler gerçekleştiğini anlatan Esad, her ay bir heyetin iki ülke arasında ziyaretlerde bulunduğuna işaret etti.
Suriye-İsrail ilişkileri
Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmelerinde İsrail ile barış konusunu ele aldıklarını belirten Esad, şöyle konuştu:
"(Hangi barıştan bahsediyorsunuz?) denilebilir. İsrail'e (Biz sizinle bu hususa ilişkin anlaşmışız) diyebiliriz. Cumhurbaşkanı Gül'e, Suriye'nin Türkiye'nin arabuluculuğuna bağlı olduğunu vurguladım. Ancak İsrail, başarılı bir arabuluculuğa hazır değildir. Çünkü bilindiği üzere başarılı bir arabuluculuk barışı getirir ve barış İsrailliler tarafından istenmemektedir. Biz aynı zamanda arabuluculuğu da vurguluyoruz, Türkiye'nin rolünü vurguluyoruz, ama şunu da vurguluyoruz; İsrail bir ortak değildir, daha önceki dönemde de ortak değildi. Olmert'in yaptığını bölgede kimse unutamaz. Başbakan Erdoğan'ın çağrısına Gazze'ye saldırı ile cevap verdi. Bunu unutamayız. Türkiye'ye Gazze'ye yardımları ve ambargonun ortadan kalkması için gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür ediyoruz."
Esad, görüşmede ayrıca Irak hükümetinin bütün Iraklıları kapsaması gerektiği ve Irak'ta işgalin sona erdirilmesi konularını görüştüklerini belirtti.
İran'ın nükleer programı konusunda, barışçı bir şekilde kullanılacak nükleer enerjiye her ülkenin sahip olabileceğini söyleyen Esad, "Biz Orta Doğu bölgesinin kitle imha silahlarından arındırılmasından yanayız" dedi.
Görüşmede Türkiye-Ermenistan ilişkilerini de ele aldıklarını dile getiren Esad, ayrıca Türkiye'yi Arapça yayın yapan TRT kanalının açılmasından dolayı kutlamak istediğini ifade etti.
Bu konularda ilginizi çekebilir