Nice yıllara Türk sineması
Türkiye, 97 yılda, gişe rekorları kıran ve ödüllere doymayan filmleri ile dünyada adından söz ettiren bir sinema sektörüne kavuştu.
İSTANBUL - Türk sinemasının başlangıç tarihi, 14 Kasım 1914... İlk Türk filmi olarak kabul edilen ve yedek subay Fuat Uzkınay tarafından çekilen "Ayestefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı" adlı tarihi belgeselin vizyona girmesinin üzerinden 97 yıl geçti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nden alınan verilerden derlenilen bilgiye göre, İlk Türk filmi kabul edilen Fuat Uzkınay'ın "Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı" adını taşıyan filmi, 97 yıl önce 14 Kasım'da vizyona girdi.
Türk sineması yeniden doğdu
1990'lı yıllar Türk sinemasının, tekrar eski günlerine dönemese de küllerinden yeniden doğmasını temsil etti. Yerli yapımlar, Amerikan filmlerinin neredeyse tümüne hakim olan pazar payını 2000'li yıllardan itibaren düşürmeye başladı.
Türk filmleri için asıl dönüm noktası, 2004 yılı oldu. "Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak", "Bekleme Odası", "Hababam Sınıfı Merhaba", "Neredesin Firuze", "Mustafa Hakkında Her Şey" gibi filmlerin sinema salonlarına geldiği 2004 yılında, "G.O.R.A" ve "Vizontele Tuuba" ciddi rakamlarda seyirci topladı. Aynı yıl yerli filmleri izleyen toplam seyirci sayısı 6 milyon 657 bine çıktı.
2005'te vizyona giren 28 yerli yapımı toplam 11 milyon 139 bin 400, 2006 yılında gösterime giren 34 filmi 18 milyon 65 bin 280 ve 2007 yılında vizyona giren 43 filmi 12 milyon 156 bin 957 kişi izledi.
Son yıllar Türk sinemasının hem ulusal hem de uluslararası arenada birbiri ardına ödüllerin alındığı yıllar oldu. Nuri Bilgi Ceylan, Fatih Akın, Özer Kızıltan, Abdullah Oğuz, Zeki Demirkubuz, Semih Kaplanoğlu, Biket İlhan, Mahsun Kırmızıgül, Çağan Irmak ve Biray Dalkıran'ın da aralarında bulunduğu yönetmenlerin çektiği filmler, hem Türk izleyicisini sinemaya çekti hem de yurt dışındaki festivallerde ödül kazandı.