NGS, Akkuyu'da nükleerin güvenliği için maliyet artırdı

Fukuşima’da yaşanan faica, nükleer konusunda Akkuyu’da santral inşa edecek Rus NGS’yi harekete geçirdi. Firma güvenliği artırmak için ek tedbirleri devreye aldığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Recep ŞENYURT

MOSKOVA - Fukuşima'da yaşanan nükleer dehşeti, bu enerji konusunda soru işaretlerini çoğaltırken, Mersin Akkuyu'daki nükleer santrali hayata geçirecek Rus NGS firması güvenlik için maliyetlerini artıracaklarını açıkladı.

NGS AŞ Türkiye'den bir grup akademisyen ve gazeteciyi Rusya'nın Novovoronezh Bölgesi'nde inşa ettikleri bir santralde ağırlayarak bilgi veren Akkuyu Nükleer Güç Santrali AŞ Genel Müdürü Aleksander Superfin, Rusya'daki santralin bir benzerini Mersin'de de yapacaklarını söyleyerek, "Fukuşima'daki yaşanan olaylardan sonra projeye daha fazla güvenlik sistemleri ekledik. Projemizi hazırlanırken 10 bin yıl içindeki tüm tarihi olayları dikkate alıyoruz. Bu önlemler projenin maliyetini de biraz artıracak" dedi. Güvenliğe özel önem verdiklerini ifade eden Superfin, Akkuyu'dan önce bu projenin dünyadaki en güvenli projelerden biri olarak kabul edildiğini, Akkuyu için daha fazla güvenlik sistemleri eklemeye ihtiyaç duyduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Projemizdeki özel eklemelerden en önemlilerinden biri reaktörün birkaç binadan oluşması. Çok sayıda güvenlik sistemi birbirine paralel olarak devreye girecek ve biri devreden çıkarken diğeri devreye girecek. Tabi ki bu projenin maliyetini biraz artırıyor. 9 depremine bile dayanacak. Santrale pasif güvenlik sistemleri ekledik. Böylece bütün jeneratörler devreden çıksa dahi pasif tedbir soğutmayı en az 26 saat sürdürebilecek."

Akkuyu'daki son gelinen aşamayı anlatan Superfin, kısa bir süre önce ÇED raporunu sunduklarını ve raporun onayını ocak ayında almaları gerektiğini söyledi. Superfin, ÇED'i alır almaz inşaatın hazırlık çalışmalarına başlayacaklarını, ayrıca Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile görüşmeler yaptıklarını ve gelecek yıl elektrik üretim lisansına başvurmaya hazırlandıklarını belirtti. Kasım 2015'te lisansı almayı hedeflediklerinin altını çizen Superfin, daha sonra inşaat izni alacaklarını ve Ocak 2016'da temel atma çalışmalarına başlayacaklarını bildirdi. Superfin, "Daha sonra 1. üniteyi devreye almak için 4-4,5 seneye ihtiyacımız var" dedi.

1 MW saatin maliyeti 4 bin dolar
TEİAŞ ile milli şebekelere bağlanmak için görüşmelerinin devam ettiğini aktaran Superfin, EPDK'ya nükleerden elektrik elde etmek için lisans başvurusu yaptıklarını ve kısa zamanda bu lisansı almayı beklediklerini vurguladı. TETAŞ ile elektriği satın almak üzere anlaşmalar hazırladıklarının altını çizen Superfin, "Devletlerarası anlaşmaya göre TETAŞ bizimle 15 yıllık satın alma anlaşması yapmak zorunda. Akkuyu'da fiyat 1 MW saatin maliyeti 4 bin dolar civarında olacak. Türkiye sadece yüzde 50'yi almayı garanti etti. Bu masrafları karşılamak için yetersiz. TETAŞ 12,35 centten alacak. Fiyatımızın pahalı olmadığını düşünüyoruz" dedi. Superfin, Akkuyu'nun inşaatında 10 bin kişinin çalışabileceğini, santralin yanında işletme personeli ve uzmanların aileleriyle birlikte kalabileceği 4 bin 500 kişilik kamp kurmayı planladıklarını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir