Nazilli neden 'organize' olamadı?
DENİZLİ'DEN / Şenay ÇOPUR
Nazilli Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) üreticilerle sohbet ediyoruz. Üretici dertli. Derdin nedeni kriz, girdi maliyeti, kalitesiz üretimlerle rekabet, düşük kur değil. Dert tüm bunlara rağmen üretmek istemesi ancak bir türlü 'organize' olamaması.
Üreticiler 30 Nisan tarihinde gazetemizde yer alan "OSB yatırımlarına sıkı takip" haberine atıfta bulunarak, Bakan Nihat Ergün'ün bahsettiği "muhtelif şikayetler"den biri de bize ait dediler. Peki nedir şikayetiniz, diye sorduk.
Nazilli OSB Müteşebbis Heyeti 1998 yılında Nazilli'de bir OSB'yi faaliyete geçirmek için kolları sıvamış. Söz konusu OSB alanında yapılması elzem olan alt yapı çalışmaları için kendisine arsa tahsis edilen ortaklarından dekar başına 6 bin lira alınmış. Arsa payı olarak ise dekar başına 4 bin lira. Tüm ortaklar üzerlerine düşen parayı ödemiş ancak ortada somut hiç bir şey yok.
Müteşebbis Heyeti son olarak altyapı çalışmalarında kullanılmak üzere "avans bedeli" olarak ortaklardan dekar başına 5 bin lira alınması kararı almış. Kararda bedellerin Nisan ayından başlamak suretiyle 9 taksitte ödenmesi isteniyor.
Kararda Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği uyarınca taksitler ödenmezse gecikme cezası uygulanacağı ve üç taksit ödenmediğinde de arsaların geri alınacağı belirtiliyor.
Nazilli OSB'nin henüz enerji hatları yok. Bazı fabrikalar inşa edilmiş ancak elektrik olmadığı için üretime geçemiyor. Yolları yok. Kendi imkanları ile üretim yapmaya çalışan bir fabrikaya giderken aracımız çamura saplandı. Bazı yatırımcılar makinelerini dahi almış.
Kendi imkanlarınca fabrikasını inşa eden, yüzlerce kamyon dolgu malzemesi getirerek zemin dolgusunu yapan, çevre duvarlarını yaptıran, makine ithal eden, kısacası üretmek için yatırım yapan üretici tek bir sorunun cevabını arıyor. "Biz üreticilerden bir kişiyi istihdam etmemiz isteniyor. Bizler de 1 değil 100 kişi istihdam edebilmek için yatırım yapmaya çalışıyoruz. Ama bilmek istiyoruz yatırımlarımız için ayırdığımız kaynaklarımızdan artırarak 'avans altyapı gideri' adı altında ödediğimiz paralar nereye gidiyor?"
Gazetemizdeki OSB'lere tahsis edilen arsalar ile ilgili yatırımların izlenmesi amacıyla yeni bir denetim modelinin getirileceği haberi üzerine artık aradıkları cevabı alabilecekleri konusunda üreticiler umutlandı. Bizim umudumuz da bu umutların yok olmaması.