Müzeler ve kütüphaneler devrediliyor
Kültür merkezleri, ilçe sınırları içindeki kütüphaneler ve illerdeki güzel sanatlar galerileri ile 61 müze il özel idarelerine devredilecek.
ANKARA - Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın taşra teşkilatında bulunan kültür merkezleri, danışma büroları, ilçe sınırları içindeki kütüphaneler ve illerdeki güzel sanatlar galerileri ile 61 müze il özel idarelerine devrediliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi.
Tasarıya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığının bakanlığın taşra teşkilatında bulunan kültür merkezleri, danışma büroları, ilçe sınırları içindeki kütüphaneler ve illerdeki güzel sanatlar galerileri ile 61 müze il özel idarelerine devredilecek.
Devre konu müzelerdeki arkeolojik eserler, öncelikle o il sınırları içinde olmak üzere en yakın arkeoloji müzesine; devre konu kütüphanelerdeki yazma ve nadir eserler, öncelikle o il sınırları içinde olmak üzere en yakın yazma eserler kütüphanesine; devre konu güzel sanatlar galerilerindeki müzelik plastik sanat eserleri ise en yakın resim heykel müzesine devredilecek.
Devredilen birimlere ait taşınır ve taşınmaz mallar, araç, gereç, malzeme, demirbaş ve taşıtlar ile hak, yükümlülük, alacak ve borçlar il özel idarelerine devredilmiş olacak.
Taşınmazlar da bu kapsamda il özel idaresine tahsis edilmiş sayılacak.
Devir işlemleri, kanunun yürürlük tarihinden itibaren altı ay içinde, devredilen güzel sanatlar galerisi, kütüphane ve müzelerdeki, müzelik plastik sanat eserleri, yazma ve nadir eserlerle, arkeolojik eserlerin devir işlemleri ise iki yıl içinde sonuçlandırılacak.
2010-2012 Mali Yılları itibariyle devredilen birimlere ilişkin olarak Bakanlık bütçesine konmuş ve konulacak ödeneklerden Bakanlıkça ilgili il özel idaresine kaynak aktarılacak.
Kadro ihdas ve iptali
Devredilen birimlerde çalışmakta olan personel, kadro unvanları ile birlikte il özel idarelerine devredilmiş sayılacak.
Kanunun yayımı tarihinde Bakanlıkta müze araştırmacısı ve kütüphaneci kadrolarında bulunan personel başka bir işleme gerek kalmaksızın bu kanunla ihdas edilen müze araştırmacısı ve kütüphaneci kadrolarına atanmış sayılacak.
Bakanlıkta fiilen görev yapan ve üniversitelerin kütüphanecilik, bilgi ve belge yönetimi, arşivcilik, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, antropoloji, etnoloji, sosyal antropoloji ve etnoloji, fizik ve paleoantropoloji, tarih, eskiçağ dilleri ve kültürleri, Latin dili ve edebiyatı, doğu dilleri ve edebiyatı bölümlerinin anabilim dallarında lisans eğitimi almış olan personelden kanunun yayımı tarihinden itibaren üç ay içerisinde başvuranlardan Bakanlıkça yapılacak mesleki yeterlilik sınavında başarılı olanlar durumlarına uygun kütüphaneci, arkeolog veya müze araştırmacısı kadrolarına atanacaklar.
Bilimsel ve mali yeterliği Kültür ve Turizm Bakanlığınca kabul olunan Türk ya da yabancı heyet ve kurumlar ile Bakanlık personeli veya görevlendirilecek Türk bilim adamları tarafından yapılacak araştırma, sondaj ve kazılara izin vermeye Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkili olacak.
Tasarıyla 2 bin 152 kadro iptal edilerek, 693 kadro ihdas ediliyor; 16 ilde müze müdürlüğü kuruluyor. Düzenleme kapsamında ihdas edilen kadrolarla ilgili özlük haklarında iyileştirmeler de yapılıyor.
Tasarıya göre il özel idarelerine devredilen müzeler şöyle:
"Adana Atatürk Evi Müzesi, Adana Etnografya Müzesi, Amasya Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi, Amasya Hazeranlar Konağı, Ankara Estergon Etnografya Müzesi, Antalya Atatürk Evi Müzesi, Alanya Atatürk Evi Müzesi, Aydın Yörük Ali Efe Müzesi, Aydın Karacasu Etnografya Müzesi, Balıkesir Edremit Sıdıka Erke Etnografya Müzesi, Bilecik Söğüt Ertuğrul Gazi Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Bitlis Etnografya Müzesi, Bolu Göynük Akşemseddin Türbesi, Burdur Taşoda Etnografya Müzesi, Burdur Kocaoda Bakibey Konağı, Bursa Atatürk Evi Müzesi, Bursa Osmanlı Evi Müzesi, Bursa Mudanya Mütareke Evi Müzesi, Bursa Yenişehir Şemaki Evi Müzesi, Denizli Atatürk Evi Etnografya Müzesi, Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Evi Kültür Merkezi, Diyarbakır Silvan Atatürk Evi Müzesi, Diyarbakır Ziya Gökalp Müzesi, Eskişehir Mihalıççık Yunus Emre Müzesi, Erzurum Atatürk Evi Müzesi, Gaziantep Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Mersin Atatürk Evi Müzesi, Mersin Silifke Atatürk Evi Müzesi, Iğdır Abide Müzesi, Isparta Uluborlu Müzesi, İstanbul Adam Mickiewicz Müzesi, İzmir Etnografya Müzesi, İzmir Atatürk Evi Müzesi, İzmir Birgi Çakırağa Konağı, Kastamonu Liva Paça Etnografya Müzesi, Kayseri Güpgüpoğlu Etnografya Müzesi, Kayseri Atatürk Evi Müzesi, Kocaeli Av Köşkü Saray Müzesi, Kocaeli Osman Hamdi Bey Müzesi, Konya Atatürk Evi Müzesi, Konya Etnografya Müzesi, Konya Akşehir Taş Eserler Müzesi, Konya Ereğli Müzesi, Konya Akşehir Batı Cephesi Karargah Müzesi, Kütahya Kossuth Evi Müzesi, Kütahya Çini Müzesi, Malatya Atatürk Evi, Malatya Beşkonaklar Etnografya Müzesi, Manisa Akhisar Müzesi, Muğla Bodrum Zeki Müren Sanat Müzesi, Nevşehir Ürgüp Müzesi, Nevşehir Hacıbektaş Atatürk Evi Müzesi, Rize Atatürk Evi Müzesi, Samsun Gazi Müzesi, Samsun Bafra Müzesi, Sinop Aslantorunlar Etnografya Müzesi, Sivas Şarkışla Aşık Veysel Müzesi, Tekirdağ Muratlı Atatürk Evi, Tokat Latifoğlu Konağı Etnografya Müzesi, Tokat Atatürk Evi Müzesi, Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi."