Müteahhitlerde Libya belirsizliği sürüyor

Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Sazak, Libya'dan alacakların yanında,Türk müteahhitlerin yoğun olduğu Ortadoğu ve Afrika'da politik risk sigortasının sağlanması olmak üzere iki acil sorunu olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Emin Sazak, Libya'da süren çatışmalar nedeniyle, sektörün "belirsizlik içinde" olduğunu vurguladı. Sektörün Libya'da süren 359 projesi olduğunu, toplam alacakların 1.5 milyar dolara ulaştığını, 1 milyar dolar dolayında makine parkının bulunduğunu ve bankalardaki 100 milyon doların da beklediğini kaydeden Emin Sazak, "Bunların geleceği hakkında bugün için bir tahminde bulunamıyoruz" dedi.

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin Gündem 2011 ismini taşıyan toplantısı yapıldı. Toplantıya, Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ve Merkez Bankası Eski Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Durmuş Yılmaz katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan TMB Başkanı Emin Sazak, sektörün önünde iki acil konu olduğunun altını çizdi.

"Ülke kredileri önem taşıyor"

Sektörün Libya'dan alacaklar yanında,Türk müteahhitlerin yoğun faaliyet gösterdiği Ortadoğu ve Afrika pazarında politik risk sigortasının sağlanması olmak üzere iki acil sorunu olduğunu belirten Emin Sazak, acilen yeni pazarlar bulmak için çalışma yapılması gerekliliğinin de altını çizdi. Eximbank'ın her iki sorunun çözümünde önemli bir rol oynayabileceğinin altını çizen Sazak, "Vaktiyle üyelerimizin Orta Asya ülkelerine adım atmalarına onlara büyük kolaylık sağlamış olan ülke kredileri, bugün başta Sahra altı Afrika olmak üzere hedef yeni pazarlara nüfuz etmek ve bu süreçte rakiplerimizden daha hızlı yol alabilmek açısından büyük önem ve aciliyet taşımaktadır" dedi.

Mısır, Tunus ve Libya'da başlayan eylemler ve Libya'ya uluslararası müdahale ile devam eden sürecin Türk müteahhitlerin sadece Libya'da 18.1 milyar dolarlık proje stokunu belirsiz hale getirdiğini kaydeden Emin Sazak, kısmi olarak Eximbank köprü kredilerinin rahatlama sağladığını belirtti. Sazak, "Libya'da bu savaşın ne zaman ve nasıl sonuçlanacağı bilinmemektedir. Bilinen tek şey; Libya'da artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağıdır" diye konuştu.

Eximbank'tan destek sözü

Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, ihracat ve yurtdışı müteahhitlikle ilgili sektöre yönelik desteklerinin devam edeceğini belirtti. 1989'dan itibaren garanti programları ve ülke kredilerine yönelik 2.25 milyar dolarlık kredi kullandırdıklarını kaydeden Kaplan, bunun 1 milyar dolarlık kısmının yurtdışı müteahhitlik için kullandırıldığını belirtti. Yurtdışı müteahhitlikle ilgili geliştirme yönündeki çabaların sürdüğünü belirten Kaplan, kendilerine yöneltilen eleştirilerde temel konunun teminat mektubu istenmesi olduğunu belirterek, Eximbank'ın ticari bir banka olmadığının altını çizdi. Kaplan, "Müşterinin riskini ticari bankalar gibi takip etme şansımız yok. Bu noktada teminatsız risk alırsak, bize problemli kredi olarak geri döner ve biz varlığımızı sürdürmekte zorlanırız" dedi. Kredilerin son 4-5 ayda yüzde 40 büyüdüğünü belirten Kaplan, ihracat kredi sigortasının fazlaca bilinmemesinden yakındı.

"Libya'da politik risk sigortası alınmalıydı"

Libya'da faaliyete başlayan müteahhitlerin, başlangıçta politik risk sigortası almış olmaları gerektiğini, risk yönetiminin bunu gerektirdiğini belirten Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, "Eğer müteahhitlerimiz Libya'daki riskleri için politik risk sigortası yaptırsalardı, durum daha farklı olabilirdi. Ancak risk yönetme konusunda galiba Türk insanı çok cesur" dedi. Hayrettin Kaplan, ticari bankalara erişme imkanı olmayan işletmeler için kur riskini yönetmek konusunda opsiyon sözleşmelerini başlattıklarını belirterek müteahhitleri opsiyon sözleşmeleri yapmaya çağırdı. Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, politik riskin bir unsuru olan teminat mektubunun haksız yere nakde çevrilmesi riskine karşı müteahhitlerle birlikte bir sigorta geliştirildiğini ancak henüz hiçbir müşterinin bunu talep etmediğini de kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir