”Müteahhitler 30 milyar dolarlık iş üstlenebilmeli”

Bakan Zafer Çağlayan, yurtdışı müteahhitlik sektörünün üstleneceği iş tutarının 30 milyar dolar olması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 2011 yılı itibariyle yurtdışı müteahhitlik sektörünün üstleneceği işlerin tutarının 30 milyar dolar olması gerektiğini belirterek, "Benim asıl arzum, günlümden geçen, size yakışan, çok değil önümüzdeki birkaç yılda belki de 2015 yılına kadar yıllık 50 milyar dolar bir taahhüt alabilecek kapasiteye gelmek" dedi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Müteahhitler Birliği'nin Sheraton Otel'de yaptığı toplantıya konuk olarak katıldı. Çağlayan, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 1 trilyon dolardan fazla toplam dış ticaret hacmine sahip olan, bunun en az yarısı kadar 500 milyar dolar tutarında da ihracat yapan bir ülke haline gelmesi gerektiğini söyledi.

Önümüzdeki birkaç gün içerisinde gündeme gelecek olan bir kanun hazırlığı bulunduğunu belirten Çağlayan, kanunun çıkması halinde 2010 yılında müteahhitlerin Türkiye içinde de çok ciddi manada işler yapmalarına imkan sağlanacağını söyledi. Çağlayan, "Şu anda ilgili bakan arkadaşlarımız tarafından Maliye, Hazine ve DPT'ye bakan, Bakan arkadaşlarımız tarafından hazırlanan çok önemli bir kanun teklifi var. Bu kanun teklifiyle artık Kamu Özel Sektör İşbirliği Kanunu adı altındaki bu kanunla DSİ sulama, kamu hizmet binaları, otoyol, köprü, kentsel atık arıtma depolama tesisleri gibi birçok alanda özel sektörümüze çok ciddi iş imkanları çıkacaktır. Ümit ederim ki bu inşallah çok kısa bir süre içinde TBMM'nin gündemine gelir. Yasalaştıktan sonra Türk özel sektörünün hizmetine bir yerde sunulmuş olacaktır" dedi.

2010 yılını, yurtdışı müteahhitlik sektörünün mutlaka 20 milyar doların altına düşmeyen bir taahhüt tutarıyla kapatma mecburiyetleri bulunduğunu belirten Çağlayan, bu tutarın 2011 yılı itibariyle 30 milyar dolar olması gerektiğini söyledi. Çağlayan, "Benim asıl arzum, günlümden geçen, size yakışan, rakamın da çok değil önümüzdeki birkaç yılda, belki de 2015 yılına kadar 50 milyar dolar yıllık bir taahhüt alabilecek kapasiteye gelmek. En azından ben Bakan olarak bu hedefi koyacağım ve bu hedefe yaklaşılması, bu hedefin tutturulması noktasında ben ve bütün ekibim" dedi.

Çağlayan son üç yıllık rakamlara bakıldığında Türk müteahhitlik sektörünün yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin ortalama 20 milyar dolar olduğunu belirtirken, 2008 yılında bu rakamın 23.6 milyar dolar, 2009 yılında ise kriz nedeniyle 18.1 milyar dolar olduğuna dikkat çekti. Çağlayan, Türk müteahhitlik sektörünün 2009 yılında üstlendiği işlerin yüzde 33'ünün ulaştırma, yüzde 32'sinin yapı, yüzde 13'ünün enerji, yüzde 7'sinin su işleri, yüzde 6'sının altyapı ve yüzde 5'inin endüstri tesisleri ve yüzde 4'ünün diğer alanlardan oluştuğunu kaydetti.

Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri sektörünün 2009 yılında 37 ülkede 313 adet proje üstlendiğini anlatan Çağlayan, geçtiğimiz yıl en çok iş üstlenilen ülkeler arasında 3.9 milyar dolar ile Libya, 2.5 milyar dolar ile Türkmenistan, 2,4 milyar dolar ile Cezayir, yaklaşık 1.3 milyar dolar ile Katar, Rusya Federasyonu ile Irak ve 1 milyar dolar ile de Ürdün'ün bulunduğunu söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir