Mütahitlere, 'müteselsil sorumluluk' getirilmeli

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, yasalara aykırı bina yapımının önüne geçmek için "Müteselsil sorumluluk (zincirleme sorumluluk)" getirilmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Yasalara aykırı bina yapmak, doğal olmayan bir afettir. Bundan dolayı köklü önlemlerin alınacağı bir sürece girmiş bulunuyoruz" dedi.

Bakan Çelik, Van'daki depremzedelerin yaralarının sarılması için bakanlık olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi. "Bu tip doğal afetlerle karşılaşacağımız bir coğrafyada yaşıyoruz" diyen Çelik, şöyle devam etti: "Gelişmiş ülkelerde (özellikle Japonya gibi) daha büyük depremler olmasına rağmen can kayıplarının daha az olduğunu hepimiz biliyoruz. Türkiye'de bu neden gerçekleşmesin? Bunun için gereken önlemleri almak durumundayız. Yasalara aykırı bina yapmak, doğal olmayan bir afettir. Yasalara uygun olmayan binaların yapılmasından kaynaklanıyor bu ölümler, bu yaralanmalar. Bundan dolayı köklü önlemlerin alınacağı bir sürece girmiş bulunuyoruz."

"Müteselsil sorumluluk getirilmeli"

Depreme dayanıklı yapılaşma konusunda köklü bir yaklaşıma ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, şunları kaydetti:

"Binanın temelinden anahtar teslimine kadar geçen bölümlerde kim sorumluluk üstleniyorsa bunlara müteselsil sorumluluk getirmek gerekiyor. Bunu yapınca kalıpçının yanlış yapacağına, betoncunun eksik çimento kullanacağına ve çakılcının yanlış bir çakıl getireceğine ihtimal vermiyorum. Böyle olunca herkes 'başıma bir iş gelmesin' diye yasalara uygun olarak işlerini yapacak."

''Kısa Çalışma Ödeneği'' ile çalışana destek

Van'daki depremin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının aldığı önlemlere dikkat çeken Çelik, işverenlerin sigorta primlerini ertelediklerini, çalışanların çalışmaya devam etmelerini temin adına, ücretlerinin belli bir süre devlet tarafından karşılanması imkanı getirdiklerini hatırlattı.

Bunların yanında depremin ardından, mevcut işsizliğin daha da had safhalara ulaştığını dile getiren Çelik, bunu da dikkate alarak Toplum Yararına Çalışma (TYÇ) Programı'ndaki istihdam süresini 6 aydan 8 aya çıkardıklarını belirtti.

TYÇ kapsamında Van'da 5 bin kişinin istihdam edilmesi için gerekli talimatı verdiklerini vurgulayan Çelik, "5 bin Vanlı kardeşimize 8 ay boyunca yaklaşık 700 bin lira civarında aylıkla ve sigortalı olarak çalışma imkanını sağlamış oluyoruz. Bu dönemi yaza kadar taşımama, aş ve iş sorunu yaşamamalarıyla ilgili gerekli adımları atmış olduk" diye konuştu.

Çelik, en son atılan adımla depremde ölenlerin yakınlarına ve malul duruma düşenlere maaş bağlanması ile ilgili kanun tasarısının Bakanlar Kurulu'na gönderildiğini de ifade ederek, "Büyük ihtimalle bunu önümüzdeki pazartesi Bakanlar Kurulu'ndan yüce Meclis'e sevk edeceğiz. Sayın Başbakanımızın talimatları doğrultusunda bunlar hızlı bir şekilde gerçekleşecek" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir