Munzamdaki artış krediye de yansıdı
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, "Mevduat maliyeti arttı. Bankalar da kredi maliyetini 1.5-2 puan artırdı" dedi.
Ece CEYHUN
ADANA – Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Merkez Bankası'nın son munzam karşılık oranlarının faiz bazında 1.5 puanlık bir maliyet artışı getirdiğini belirterek "Yüzde 9 ile aldığımız mevduatın maliyeti bize 10.5'a gelmeye başladı. Bu 1.5-2 puanlık maliyetlerde aynı şekilde kısa vadeli kredi maliyetlerine yansımaya başladı" dedi.
Garanti Bankası ana sponsorluğunda Adana'da düzenlenen Tarla Günleri Fuarı'nda sorularımızı yanıtlayan Nafiz Karadere, munzam karşılık oranlarındaki artışın piyasaya kademeli olarak yansıdığını aktararak, "Artık KOBİ ve ticari iş kolunda birebir yansıtmaya başladık. Çünkü maliyetiniz artarsa ve yansıtmazsanız karınızdan yersiniz ve bu da bankanın finansal sağlığını bozar" diye konuştu.
ÖTV artacak diye oto kredisi alıyorlar
Vatandaşın, faiz yükselecek, vergi artacak diye tüketim talebini öne çektiğini anlatan Karadere şöyle konuştu: "Otomobil kredilerinde artış var. Neden? Çünkü vatandaş 'Hükümet seçime kadar yapmıyor ama büyük ihtimalle seçimden sonra ÖTV artacak ben bugün alacaksam arabayı daha karlı olur yoksa ileride daha fazla vergi öderim' diye düşünüyor. Oto kredisi de cari açığı en fazla etkileyen kredilerden biri."
Karadere, Merkez Bankası'nın munzam karşılık oranlarını artırarak kredi faizlerini yükseltmek dolayısıyla kredi artışını sınırlamayı cari açığın tedavisinde ilaçlardan bir tanesi olarak gördüğüne dikkat çekerek "Ama bunun yanında Merkez Bankası birkaç önlem daha sıralıyor. Merkez Bankası cari açık konusunda ortaya koyduğu önlemler paketinde vergi ile de ilgili bazı düzenlemeler de öneriyor. Kamu harcamaları kısıtlanmalı ve vergilerle ilgili bir takım önlemler alınabilir diyor. Bunlarda hükümetin alması gereken kararlar. Sanırım bu önlemlerde seçimlerden sonra peşi sıra gelecektir" şeklinde konuştu.
Kredi ivmesi azalacak
Karadere, kredi artışına Aralık 2009 - Aralık 2010 olarak bakılsa da Nisan 2010 – Nisan 2011 dönemi karşılaştırılsa da kredilerde yüzde 37 civarında büyüme olduğuna işaret ederek "Ama önlemlerin alındığı dönem itibariyle bakarsanız başta rekabetten dolayı banka kredi faizlerine direkt yansımayan munzam oranlarındaki artırım şimdi yansıyor. Kredi maliyetlerimiz ciddi oranda artıyor.
Dolayısıyla mayıs ve haziran aylarında banka kredilerinin artış ivmesinde düşme bekliyorum. Bunu da ticariden bireysele her tür kredi için söylüyorum. Ama bu ivmedeki yavaşlama cari açığı geriye çekmeye tek başına yeterli olacak mı? Bence diğer önlemlerin uygulanması da gerekebilir. Ama buna zamanla hükümet karar verecek" değerlendirmesinde bulundu.
Tarım kredileri, sınırın dışında tutulmalı
Bankaların bazı kredilerin yüzde 25 sınırının dışında tutulmasını talep ettiğini ve henüz bununla ilgili bir açıklama yapılmadığının da hatırlatılması üzerine Karadere, "Tarıma verilen krediler bunun dışında tutulmalı. Tarım kredileri cari açığı artıran değil aynı ihracat kredileri gibi kısıtlamasına yardımcı olur. Tarımda başarılı oldukça dışarıdan tarım ürünü ithal etmezsiniz. Ama bu yönde bir karar gelmezse de 'boynumuz kıldan ince'. Fakat keşke burada büyüyebilsek hatta tüm bankalar büyüyebilse" dedi.
Tarımı öğrenme aşamasındayız
Karadere, tarımı çok önemsediklerini ve sektörün içinde bir çok sorun olsa da bu cepheye her gün biraz daha eğildiklerini kaydetti. Tarım danışmanları ile müşteri temsilcilerini eğittiklerini ve tarımın yoğun olduğu bölgelerde şube yapılanmalarını tamamladıklarını ifade eden Karadere, "Daha önce de söyledim, biz henüz tarımı öğrenme aşamasındayız. 'Hadi biz tarıma girelim' diyerek de tarıma girilmez. Tarımı iyi anlamazsanız başarılı olma şansınız da yoktur" diye konuştu.
Karadere, bankanın toplam tarım kredilerinin de 436 milyon TL düzeyinde olduğunu kaydederek yıl sonunda rakamın 500-550 milyon TL'ye çıkmasının beklenebileceğini kaydetti. Karadere, tarıma büyük çiftçi ve tarım işletmelerini finanse ederek başladıklarını öğrendikçe müşteri yelpazesini genişleteceklerini kaydetti.
Garanti'den Tarla Günleri'ne özel paket
Garanti Bankası KOBİ Pazarlama Koordinatörü Esra Kıvrak, bu yıl ikincisi Adana'da düzenlenen Alman Tarım Birliği ve Önder Çiftçi Projesi'nin (DLG – ÖÇP) Tarla Günleri Fuarı'na ana sponsor olduklarını kaydederek, "Tarım ile ilgili ürün paketlerimizi uzun yıllardır geliştiriyoruz. Fuar süresince buradaki alımların finansmanına dönük olarak uygun koşullu ödeme paketi de hazırladık" dedi.
Dün açılan Tarla Günleri Fuarı 8 Mayıs'a kadar açık kalacak. Kıvrak, fuar kapsamında çıkartılan pakette, ürün ön finansman kredisi, tarım destek kredisi, makine ekipman kredisi, oto traktör kredileri ve sera kredilerinin bulunduğunu ve ağırlıklı olarak traktör ve makine ekipman kredilerinin ilgi gördüğünü aktardı. Kıvrak, "Tarla Günleri fuarı modern tarım uygulamalarına yer verildiği ve modern tarımın bu sayede teşvik edildiği bir fuar niteliğinde olduğu için 2 yıldır destek veriyoruz" dedi.
Geçen yıl ilki Tekirdağ'da 248 bin m2'lik alanda düzenlenen ilk Tarla Günleri Fuarı'na 29 yabancı 70 yerli firma olmak üzere 99 firma katılırken bu yıl Adana'da 332 bin m2 alana kurulan fuara 39'u yabancı 73'ü yerli 132 firma katıldı. Geçen yıl fuara 26 bin 242 kişi ziyaret ederken bu yıl 45 bin ziyaretçinin fuara ilgi göstermesi bekleniyor. Fuar gelecek sene Bursa'da yapılacak.
DLG Fuarcılık Türkiye Genel Müdürü Nezih Suyaran, fuara Türkiye'nin ve dünyanın bir çok noktasından gelen firma olduğunu kaydederek "Bu fuarla, Türkiye'ye giren firmalar da var" dedi. Suyaran, toprak işleme aletleri yapan Alman firması Lemken'in bu fuar dolayısıyla Türkiye'ye gelmek istediğini ve Enka ile distribütörlük anlaşması imzaladığını söyledi. Suyaran, "Biz bu fuarla Türkiye'nin tarımı konuşmasını istiyoruz" diye konuştu.