Mümessil eğitiminde zaman krizi
Tıbbi mümessiller için Ocak 2015’e kadar “kesin yetişecek” eğitim başvuruları bugün saat 17.00’de bitti. Halen çalışan ve başvuruda bulunmamış mümessillerin 1 Ocak 2015’ten itibaren mesleğini yapamama riski ortaya çıktı
Mehmet KAYA
ANKARA-Sağlık Bakanlığı’nın tıbbi mümessiller olarak bilinen, ilaç ve tıbbi ürünlerin doğrudan tanıtımını yapan kişilere eğitim ve sertifika zorunluluğu getirmesiyle başlayan süreçte “zaman sıkıntısı” doğdu. Halen çalışan tıbbi mümessillerin 1 Ocak 2015’ten itibaren mesleğini yapamama riski ortaya çıktı. Eğitimi verecek olan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, bireysel olarak başvuracak mümessiller ve mümessil olmak isteyenler için sertifika zorunluluğunun başlayacağı 1 Ocak 2015’e kadar “kesin yetişecek” eğitime başvurular bugün saat 17.00’de bitti.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Ekim 2012’de yayınladığı bir yönetmelikle tıbbi ürünleri tanıtacak elemanlara sertifika zorunluluğu getirdi. Sertifika alınması için ise eğitim alınması ve sınavda başarılı olunması gerekiyor. Kurum, eğitim ve sınav işlemini yürütmek üzere Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile protokol imzaladı. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, uzaktan eğitim yoluyla 12 haftalık bir eğitim programı oluşturdu. Bu eğitim dönemlerinin bitiminde sınavlar yine Üniversite tarafından yapılacak. Eğitim, sınav ve sınav değerlendirme sürelerine göre Haziran 2014’te başlayacak eğitim programı, 2015’te başlayacak sertifika zorunluluğuna kadar sertifika almaya hak kazanma açısından “garanti” olabilen tek tarih.
Bin 500 liraya ulaşan masrafları personel ödüyor
Üniversitenin “Ürün Tanıtım Elemanı” eğitim programı biriminde, Haziran ayı öncesinde başlayacak eğitim dönemlerinin tamamının “şirketler tarafından doldurulduğu” belirtildi. Şu anda bireysel başvurular için tarih açısından önemli olan Haziran’da başlayacak eğitime başvurmak mümkün. Sektörde faaliyet gösteren ilaç firmalarının büyük kısmı üniversite ile temasa geçerek personeli için eğitim programları oluşturdu. Ancak kişi başına bin 500 liraya yaklaşan eğitim ve sınav masrafını çalıştıkları firmanın ödemediği personel ise bireysel başvuru yapmak zorunda kaldı.
Ayrıca, tıbbi mümessillik yapmak isteyenler, daha önce bu işte çalışmış ama işsiz olan mümessillerin bu işi devam ettirmesi eğitime ve sertifikaya bağlı. Halen çalışan mümessiller içinde dahi sertifika zorunluluğundan haberdar olmayan haberdar olsa da eğitim programının zaman kısıtının farkında olmayanlar bulunuyor. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin, uzaktan eğitim verilecek olmasına rağmen, eğitime katılacak kişilere sayı sınırı koymasının nedeni konusunda ise üniversiteden bir açıklama yapılmadı.
Türkiye’de çoğunluğu ilaç firmalarında çalışan 15 bin dolayında tıbbi mümessil bulunduğu tahmin ediliyor. Yönetmelikte, “Ürün Tanıtım Elemanı” olarak tanımlanan ve doğrudan ziyaretler yoluyla ilaç, tıbbi ürün tanıtımı yapanların sertifika alması zorunluluğu 1 Ocak 2015’te başlayacak. Bu zorunluluk halen bu işi yapanlar ya da yapmak isteyenler için de geçerli olacak.