Muhalefet kuraklık tehlikesini Meclis'e taşıdı

CHP, azalan kaynakların yenilenmesi, olası kuraklığın ve su sıkıntılarının önüne geçilmesi ve çözüm yollarının bulunması amacıyla Meclis araştırması açılması talep etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP, yağışlardaki azalmaya paralel olarak barajlardaki su seviyesinin azalması ve su kaynaklarının yok olma tehlikesine bağlı kuraklık tehlikesine çözüm bulunması amacıyla Meclis araştırması istedi.  

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşlarının TBMM Başkanlığı'na sunduğu araştırma önergesinde, son dönemlerde yağışların beklenilen seviyede olmaması, barajlarda doluluğun azalması ve nehirlerin HES'lerle birlikte giderek hızla kuruması sonucu su kaynaklarının yok olduğu belirtildi. Önergede, azalan kaynakların yenilenmesi, yanlış sulama yerine modern tarım tekniklerinin teşvik edilerek, olası kuraklığın ve su sıkıntılarının önüne geçilmesi ve çözüm yollarının bulunması amacıyla Meclis araştırması açılması talep edildi. 

Önergenin gerekçesinde, barajlardaki düşük doluluk oranlarından örnekler verildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yağmur bombası siparişi verdiği iddiaları bulunduğu ve İstanbul'da bazı semtlerde günde 8 saate yakın su kesintisi yaşandığı ifade edildi. 

Yağış ve iklim durumunda 30-50 günlük sürede önemli bir değişim olmaması halinde Türkiye'nin ciddi bir tarımsal kuraklıkla karşı karşıya kalacağı görüşüne yer verilen gerekçede, hububatta adeta alarm zilleri çaldığı ve ekmeklik buğday ihtiyacı için önemli ölçüde ithalat yapmak zorunda kalınabileceği belirtildi. 

Gerekçede, su kaynaklarındaki kurumada çok su tüketen tarım politikaları, suyun doğal döngüsüne barajlarla müdahale eden su politikaları, sondaj çalışmaları ve bilinçsiz sulama gibi nedenlerin işaret edildiği anlatılan gerekçede, NASA'ya göre, 2003-2010 yılları arasında Türkiye, Suriye, Irak ve İran'ın birçok bölgesinde toplam 144 kilometreküp tatlı su rezervinin kaybolduğu kaydedildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir