Muhalefet Kılıç'ı terletecek
Mecliste bu hafta CHP'nin Türkiye'yi küçük düşürdüğü iddiasıyla Bakan Kılıç hakkında verdiği gensoru önergesi görüşülecek
ANKARA - Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta CHP'nin doping olaylarını önlemede yetersiz kaldığı ve Türkiye'yi küçük düşürdüğü iddiasıyla Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç hakkında verdiği gensoru önergesi görüşülecek.
Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun CHP, MHP ve BDP üyeleri 25 Kasım Pazartesi günü saat 14.00'te toplanacak. Protokole göre bir siyasi parti mazeret göstermeksizin üç kere toplantıya gelmez ise komisyon bitmiş sayılacak yani komisyon sona erecek. Bir önceki toplantıya katılmayan AK Parti pazartesi günkü toplantıya ve üçüncü toplantıya da katılmazsa komisyonun çalışmaları sona ermiş olacak.
Meclis'te 26 Kasım Salı günü partilerin grup toplantıları yapılacak. Liderler yapacağı konuşmalar ile bir önceki haftayı değerlendirerek kendilerine yöneltilen eleştirilere yanıt verecek. Her hafta olduğu gibi bu haftada grup toplantıları liderler arasında sözlü atışmalara da sahne olacak.
CHP'nin, doping olaylarını önlemede yetersiz kaldığı iddiasıyla Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç hakkında verdiği gensoru önergesi 26 Kasım Salı günü Genel Kurul'da görüşülecek.
Gensoru önergesinde, Bakan Kılıç'ın, "sporda yaşanan doping skandallarına seyirci kalarak sporu ve Türkiye'yi dünya kamuoyuna küçük düşürdüğü, doping vakalarının ardındaki nedenleri ortaya çıkaramadığı" ileri sürüldü.
Anayasa Mahkemesi Vakfı kurulacak
Genel Kurul'da bu hafta Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ya da Tam Gün Yasası'nın görüşülmesi bekleniyor.
Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarıyla; Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunda değişiklik yapılması öngörülmekte ve "Anayasa Mahkemesi Vakfı"nın kurulması amaçlanıyor.
Tasarıya göre; Türkiye ve dünyadaki değişme ve gelişmeleri izleyerek, anayasa hukuku ve insan hak ve özgürlükleriyle ilgili konularda bilimsel araştırmalar yapmak, yaptırmak, bu araştırmalar ışığında eğitim çalışmaları yürütmek veya yapılan eğitim çalışmalarına destek olmak, Anayasa Mahkemesinin daha etkin ve verimli şekilde hizmet vermesi için her türlü desteği sağlamak amacıyla Anayasa Mahkemesi Vakfı kurulacak.
Vakıf, Başkanlıkça elli bin Türk Lirası kuruluş malvarlığı ile Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre tescil ettirilecek. Vakfın organları; mütevelli heyeti, yönetim kurulu ve denetleme kurulu olup, Vakıf amaçlarını gerçekleştirmek için enstitü kurabilecek.
Vakıf;Kurumlar vergisinden (iktisadi işletmeleri hariç),yapılacak bağış ve yardımlar sebebiyle
veraset ve intikal vergisinden, her türlü muameleler dolayısıyla düzenlenen kağıtlar için damga vergisinden ve yapılan işlemler için harçtan, muaf olacak.
Vakıf, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara diğer kanunlarla tanınan vergi ve harç istisnalarından yararlanacak.
Vakfa yapılacak bağış ve yardımlar gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebilecek.
Raportörler Başkanın izin vermesi koşuluyla üniversitelerde, Türkiye Adalet Akademisinde ve benzeri kurum ve kuruluşlarda ders, kurs ve konferans verebilecek.
Raportörler bilgi ve görgülerini artırma, lisansüstü eğitim, bilimsel araştırma ya da karşılıklı iş birliği çerçevesinde yabancı ülke mahkemelerinde, üniversitelerde veya uluslararası kuruluşlarda çalışmak veya öğrenim görmek üzere Başkanlıkça iki yıla kadar yurt dışında görevlendirilebilecek.
Tam Gün Yasası olarak adlandırılan "Torba Tasarı"nın ise bu hafta ya da önümüzdeki hafta Genel Kurul'da görüşülmesi bekleniyor.