”Müfettiş olayının Başbakanla ilişkilendirilmesi yanlış”
Bakan Çağlayan, Başbakan Erdoğan'la gerilim yaşayan TOBB'un 16 iştirakine Sanayi ve Ticaret Bakanlığının aynı anda müfettiş göndermesi olayını değerlendirdi
ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) 16 iştirakine aynı anda müfettiş gönderilmesine ilişkin olarak, "Bunun Sayın Başbakanla TOBB arasında yaşanan olaylarla ilişkilendirilmesi son derece yanlıştır" dedi.
Çağlayan, Kazakistan Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Aset Issekeshev ve beraberindeki heyetle görüşmesinin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
"Başbakan Erdoğan'la gerilim yaşayan TOBB'un 16 iştirakine Sanayi ve Ticaret Bakanlığının aynı anda müfettiş göndermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine Çağlayan, kendisinin uzun yıllarını Ankara Sanayi Odası (ASO) ve TOBB'da geçirmiş biri olduğunu hatırlatarak, "Denetim konusunu şimdi sizden öğreniyorum. Bunun Sayın Başbakanla TOBB arasında yaşanan olaylarla ilişkilendirilmesi son derece yanlıştır. Doğru bir tespit olmaz" dedi.
Bakan Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının görev ve yetkileri olduğunu ve gerek TOBB, gerekse esnaf odaları ve esnaf birlikleri ile ilgili rutin denetimlerini her zaman yaptığını anlattı. Kendisinin 21 aylık Sanayi ve Ticaret Bakanlığı döneminde, birçok odada, esnaf odasında, ticaret, sanayi odasında denetimler yaptığını kaydeden Çağlayan, şöyle devam etti:
"Bunların bir kısmı zaten talepler üzerineydi, bir kısmı da yeni yönetimler geldiğinde onlar zaten isterler. Bunun kesinlikle bu şekilde ilişkilendirilmesi son derece yanlış. Tahmin ediyorum ki rutin bir denetimdir. Bu konuda zaten herhangi bir şekilde bu incelemenin rutin olarak yapılması dışında başka bir amaca matuf olmayacağını ben özellikle şu anda sizden aldığımız bilgi çerçevesinde söylüyorum, ilişkilendirilmesinin doğru olmayacağı kanaatindeyim, bu rutin bir inceleme olabilir."
İhracat rakamları
Bakan Çağlayan, "ihracat rakamlarında herhangi bir revizyona gidecek misiniz" şeklindeki soru üzerine de, Orta Vadeli Program'da ihracat hedefinin 107,5 milyar dolar olarak belirlendiğini hatırlatarak, kendilerinin yılbaşında ilk işaretleri aldıkların anda hedefi, ihracatçılarla birlikte 115 milyar dolar olarak belirlediklerini anlattı.
115 milyar dolarlık ihracatın bu şekilde gittiği takdirde yakalanabileceğini ifade eden Çağlayan, "Çünkü perşembenin gelişi, çarşambadan belli olur. Bugüne kadar açıklanan TÜİK ve İhracatçı Birliklerinin ihracat rakamları son derece sevindirici ve ortalama yüzde 24'ün üzerinde. 115 milyar doları geçebilecek bir seviyeyi yakalayacağız ve kriz öncesi duruma 2010 yılında dönebileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.