MS tedavisinde yeni umut

Pamukkale Üniversitesi Genel Biyoloji Anabilim Dalı'nda yürütülen araştırmada, konsantre kapari çayı verilen multipl skleroz hastası farelerin yüzde 80 oranında iyileştirildiği bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DENİZLİ - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Genel Biyoloji bölümünde yürütülen araştırmada, konsantre kapari çayı verilen multipl skleroz hastası farelerin yüzde 80 oranında iyileştirildiği bildirildi.

PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Genel Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alaattin Şen, multipl skleroz (MS) hastalığının tedavisinde kapari bitkisinden yararlanabilme yönündeki çalışmayı Yrd. Doç. Dr. Şevki Arslan ve 2 öğrencisinin 1,5 yıldır yürüttüklerini söyledi. Proje için KOSGEB'den maddi destek aldıklarını, kapari çeşitlerini araştırdıklarını, bu bitkiyi kullanan hastalarla da temasa geçtiklerini anlatan Şen, çalışmanın ilerleyen bölümünde fareler üzerinde deney yaptıklarını dile getirdi.

"İnsanların kolay kullanabileceği, yanında taşıyabileceği hazır kahve, çay gibi içilebilen bir ürün üretmek için öncelikle dozajlama çalışması yaptık ve bugün elde ettiğimiz formül üzerinde karar kıldık" diyen Şen, şöyle devam etti: "Bunu MS hastası farelere uyguladık. İyileşen ve tamamen iyileşmeyen hasta farelerde dünyada MS markörü olarak kabul edilen genlerin değişimlerine baktık ve gen çalışmamızı tamamladık. Bunlar özellikle MS hastalarında miyelin tabakasındaki genlerdir. Hasta ettiğimiz ve daha sonra granüler kapari çay konsantresi verdiğimiz gruptakilerin bu genlerinin değişimine baktık ve yüzde 80 oranında iyileştiklerini tespit ettik."

Prof. Dr. Şen, elde ettikleri sonucun "çok sevindirici ve ümit verici" olduğunu anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü MS hastalığının dünyada bilinen bir tedavisi yok. Kullanılan ilaçlar var ama daha çok hastalığın ilerlemesini durdurmak ve hastaları bir nevi rahatlatmak için. Bizim elde ettiğimiz, ekspiresyon düzeyinde kullandığımız kapari konsantre çayının tedavi amaçlı bir ürüne dönüştürülebilmesi, ümit verici sonuçları karşımıza çıkardı. MS tedavisi için çok büyük ümit vadeden bir çalışma yürüttüğümüze inanıyoruz."

Kapari çay konsantresinden elde ettikleri verilerle, İstanbul Üniversitesi, Bezmialem Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğinde proje hazırladıklarını ve TÜBİTAK'a sunduklarını dile getiren Şen, "İkinci aşamada bu konsantre çayın iyileştirici ajanını da bulmak, insanlarda kullanılması için hazır hale getirmek istiyoruz. Şu aşamada bile MS hastalığına bir ümit ortaya koyacak ürün ürettiğimize inanıyoruz" dedi.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir