Mobilya üssü İnegöl’de durgunluğa karşı umut düğünlerde!
Irak ve libya gibi iddialı olduğu pazarlarda durgunluğu aşamayan İnegöllü mobilyacılar 2014’te iç pazarda yüzde 30, ihracatta ise yüzde 60 kayıp yaşadı
ZEHRA ORUÇ - BURSA
Türkiye’de mobilya sektörünün öne çıkan merkezlerinden İnegöl’de yüzler gülmüyor. Mobilya sektöründe 2014’de başlayan durgunluk bu yıl da devam ediyor. Durgunluğu milletvekili genel seçimlerine bağlayan, seçimlerin ardından sektörün üzerindeki kara bulutların dağılmasını bekleyen sektör temsilcileri henüz bekledikleri hareketliği yakalayamadı. İş çevreleri sezonun tam ortası olmasına rağmen iç pazar ve ihracatta yaprak kıpırdamadığını ifade etti. 2014 itibari ile iç pazarda yüzde 30 daralma yaşayan mobilya sektörünün ihracatta ise yüzde 60 oranında kaybı var. Yılın ilk yarısında da geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta yüzde 10, iç pazarda yüzde 30 daralma yaşayan mobilya sektörü, umudunu önümüzdeki 5 ayda yapılacak düğünlere bağladı. Sektör temsilcileri, yılsonu hedefl erini ise ‘2014 verilerini yakalamak’ sözleriyle ifade ediyor.
İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, herkesin seçimlerden sonra işlerin normale döneceğini beklediğini belirterek, “Maalesef seçimler bitti ama işler normale dönmedi. Çıkan sonuç insanlarda karamsarlığa sebebiyet verdi. Çünkü herkes seçimlere odaklanmıştı. Seçimler bitecek, ertesi haftadan itibaren işler normale dönecek diye bir beklenti vardı. Mevcut duruma göre pek parlak bir görüntü yok. Üretici bu durumu, kendi imkanlarıyla, kendini siyasetin dışında tutarak atlatmak zorunda. Bir an önce huzur ortamı tekrar sağlanmalıdır. Siyasi parti liderlerinin çözüm üretmelerini ve bir hükümet kurmalarını istiyoruz” diye konuştu.
Sektörün ihracatta ciddi olumsuzluklar yaşadığına değinen Ayhan, yüzde 60 oranında kaybın söz konusu olduğunu söyledi. Ayhan, “Türkiye’de ekonomik durgunluk 2014 mahalli seçimleriyle başladı. Arkasından Cumhurbaşkanlığı seçimi, IŞİD olayları çıktı. İhracatımızın büyük çoğunluğunun Irak’a yönelik olması yüzünden IŞİD olayları bizi derinden etkiledi. Libya’ya ihracat durgun. Libya bizim iyi bir pazarımızdı. Suriye’de, Mısır’da olaylar devam ediyor. Sektörde ticaretimiz sadece iç huzura bağlı değil, komşularımızda da huzur olması gerekiyor” dedi. Siyasi partilere de, ‘kırmızı çizgide direnmeyin’ çağrısı yapan Özcan Ayhan, “Belirsizliğin sürmesi halinde sadece İnegöl mobilyacıları değil, tüm Türkiye olumsuz etkilenecek. Birçok sanayici üretim alanlarını genişletmeye çalışıyor, yatırıma gidiyorken, borçlarını ödeyemez duruma gelmemeli. Bir an önce hükümet kurulsun ve belirsizlik ortadan kalksın istiyoruz” diye konuştu.
Yılsonu hedeflerinin 2014’ü yakalamak olduğunu ifade eden Ayhan, ilk 6 ayda iç pazarda yüzde 30, ihracatta da yüzde 10’luk daralma yaşadıklarını bildirdi. Ayhan, ‘Mobilya sektörünün de İran pazarından pay almasını umut ediyoruz. Kriz, Ramazan derken düğün sezonunu da ölü geçirdik. Türkiye’de her yıl ortalama 700 bin düğün oluyor. Bu yılki düğünler son 5 aya kaldı. Hedefimiz olan 400 milyon dolar ihracata ulaşmamız mümkün değil; ancak 2014’ün gerisinde kalmayarak 350 milyon doları yakalamak istiyoruz. İç piyasayı da düğünlerle hareketlendireceğiz” şeklinde konuştu.
"Cezayir ve Suudi Arabistan pazarlarına yoğunlaştık"
İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Başkanı Yavuz Uğurdağ, tüm bu olumsuzluklara karşın mobilya sanayicisinin yeni pazarlar bulma noktasında başarılı olduğuna dikkati çekti. Sektörün, Cezayir ve Suudi Arabistan pazarlarına yoğunlaşıp sıkıntıları aşmaya çalıştığını belirten Uğurdağ, “Son yıllarda önemli pazarlarımızda yaşanan siyasi sıkıntılar ve savaş ortamı sektöre pazar çeşitliliği sağlanmasının önemini bir kere daha gösterdi. Bu yıl öğrendiklerimizin ışığında bir yol haritası belirlemeliyiz. Sektörümüz daha istikrarlı pazarlara odaklanmalı” dedi. Uğurdağ, ABD pazarına dönük çalışmalar da yürüttüklerinin bilgisini vererek, Çin fuarları sayesinde pazar çeşitliliğinin yakalandığını ifade etti.