Mobilya üretiminde yeni stratejiler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ'DEN / Mahmut SABAH

[email protected]

Kayseri'de ekonominin lokomotifi düne kadar tekstil sektörü idi; şimdi ise tekstilin yerinde mobilya sektörü var. Yani ekonomi, iplik, ham bez ve havlu yerine sırtını günde 3 bin oturma grubu,10 bin yatak, 12 bin kanepe üreterek iç ve dış pazarlara yollayan mobilya sektörüne dayamış durumda.

Kayseri'de endüstriyel hareketlenme tekstil, madeni eşya ve makine imalat sanayi gibi sektörlerin öne çıkmasıyla başladı. Teknoloji yoğun üretim gerektiren bu sektörlerin ardından mobilya sektörü girdi devreye. Mobilyada üretim, teknolojiye gerek duyulmadan sürdürdü işlevini bugüne dek. Şimdi ise tüketici tercihleri değişti; talepler kaliteli ürüne yoğunlaştı. Dolayısıyla, tercihler doğrultusunda üretim kaçınılmaz hale geldi. O nedenle artık koltuğa, kanepeye, ofis mobilyasına 'marka' değeri yükleyecek bilinçli üretim ve tasarımlara gereksinim var.

Kayseri şimdilerde, mobilya sektöründe başı çekiyor. Kentte büyük ölçekli 11, küçük ve orta ölçekli (KOBİ) bin 500 dolayında işletme var. Mobilyacılar Odası, atölye düzeninde çalışarak üretim yapan bin mikro KOBİ'yi, haziranda temeli atılacak Ev-Ofis Dekorasyon Merkezi'nde (Mobitek) bir araya getirecek.

Mobitek'le, söz konusu işletmelerin, sektörel bir çatı altında 'ortak kullanım'a açık, ileri teknolojiyle donatılmış atölyelerde buluşturularak, gelişip büyümelerine katkıda bulunulması amaçlanıyor. Bir başka deyişle, KOBİ'lerin katma değeri yüksek, farklı modellerde teknoloji yoğun üretim yapmalarına imkan tanınarak, hem kendi aralarındaki hem de büyük firmalarla olan rekabetlerine son verilecek, dolayısıyla ihracat ağırlıklı üretimin önü açılmış olacak.

Kısacası Mobitek; tasarım, ortak makine parkı, dış ticaret ve pazarlama, girişimcilik üniteleri ve uluslararası niteliklere sahip fuarıyla, dört dörtlük entegre bir işletme olmakla kalmayacak, Orta Doğu ve Kafkaslar'ın, hatta tüm Avrupa'nın en büyük ev ve ofis dekorasyon merkezi olma özelliğini de taşıyacak.

Sağlıklı yatırım için adımların sağlıklı atılması gerek. Kaynakların iyi kullanılması şart. Artık, 'ne üretiyorsam onu satıyorum' mantığına yer yok. Güvenli gelecek için bu ezberin bozulması lazım. Biline ki; isabetli yatırım üretime kalite getirir. Kalite 'imaj' demektir. İmaj 'marka'yı çağırır; ürünü marka sattırır. Eski alışkanlıklardan vazgeçilmesi gerek. Bu yapılamadığı için küçük ve orta boy işletmeler oldum olası, gelişememiş olmanın ezikliğini yaşıyor.

Önce, 'gündüz otur gece yat' modası yataklı kanepe satışlarını patlattı. Bu moda, sonra koltuk takımlarına yansıyınca Kayseri, Türkiye'nin önde gelen mobilya üretim merkezlerinden biri haline geldi. Şimdi de 'Mobitek'le bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Dilerim, başka 'ilk'ler de öteki sektörlerdeki boyu güdük kalmış KOBİ'ler için geçerli olur.

Unutmayalım; 'gelişme'nin yolu, 'değişim'e ayak uydurmaktan geçiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir