Mısır, Hindistan tamam hedef bölgesel birliktelik
Mısır'ın ardından Hindistan'a çıkarma yapan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu önümüzdeki aylarda yeni işbirlikleri için başka ülkelere gidecek.
YENİ DELHİ - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu, Mısır'ın ardından Hindistan'da yeni işbirlikleri ararken, önümüzdeki aylarda ülke ziyaretlerine devam edecek. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ilk ziyaretini geçen yıl ekim ayında Mısır'a yapmıştı.
Türk kadınlarının ülke ekonomisine aktif katkılarını artırmak ve rol model misyonunu gerçekleştirebilmek amacıyla Mısır'ı ziyaret eden kadın girişimciler, Mısır iş dünyasıyla sektörel bazda çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirmişti.
Bölgedeki fabrikaları gezen kadın girişimcilerin gezisine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve bazı milletvekilleri de katılmıştı. Kadın girişimciler, Mısır'ın ardından ikinci ziyaretlerini Hindistan'a yaptı. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden ziyarete katılan kadın girişimciler, Hindistan'daki fırsatları yerinde inceleme ve yeni iş bağlantısı yapma olanağı buldu.
Heyete başkanlık eden TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Bilecik Başkanı Zuhal Mansfield, temaslarını AA muhabirine değerlendirdi.
"İşimiz siyaset değil ticaret"
Kendisinin Mısır'ı çok yakından tanıdığını, Türkiye'nin Mısır ile ilişkilerinin çok güzel olduğunu anlatan Mansfield, "İlişkilerimiz devrime rağmen, Kuzey Afrika'da yaşanan tüm krizlere rağmen çok güzel. Ülkelerimiz arası rakamlar da artışa işaret ediyor" dedi.
Karşılıklı iyi niyet olduğunda her zaman bir yol bulunacağını ifade eden Mansfield, şunları kaydetti:
"Mısır konusunda niyet vardı ve yol bulundu. İşlerimiz çok güzel gidiyor. Değişen iklimler, değişen teknolojilerin yanı sıra değişen ekonomilerin içinde madem kadına daha çok yer var. 'Yeni ekonomiler kadına daha çok alan tanıyor, o halde ben Türk iş kadınlarını Mısır'a götüreyim' diye düşündüm. Giderken herkes çok tedirgindi. Henüz seçim yapılmamış, Tahrir hala ayakta... 'Sen ne yapıyorsun' dediler. Ben o zaman da söyledim; 'bizim işimiz siyaset değil, bizim işimiz ticaret, biz bu iş için gidiyoruz'. Mısır halkı zaten Osmanlı'yı, Osmanlı kadınını tanıyor. 'Oradan bize bir zeval geleceğini sanmıyorum' dedim ve öyle oldu. Mısır'da el üstünde
taşındık. Mısır gezimizde 88 kişiydik. Mısır dönüşü girişimci kadınlarımız önemli bağlantılar yaptıklarını söylediler."
Girişimci kadınların ikinci durağı Hindistan
Zuhal Mansfield, Mısır gezisinin geri dönüşlerinin çok olumlu olduğunu belirterek, ziyaret edecekleri yeni ülke arayışına girdiklerini anlattı. Yeni bir proje hazırladıklarını ve Mısır'ın ardından ikinci ülke olarak Hindistan'ı seçtiklerini söyleyen Mansfield, Hindistan'ın potansiyeline dikkati çekti. 1,2 milyar nüfusu, 4,4 trilyon dolarlık ekonomisi, 700 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile Hindistan'ın girişimciler için doğru ülke olduğunun altını çizen Mansfield, ülkenin aslında Türkiye için yeni bir pazar olmadığını, İpek Yolu dolayısıyla yüzyıllardır bu pazarla ilişkilerin bulunduğunu anımsattı.
Bugünkü koşullarda Türkiye'nin Hindistan'a çok şey sunabileceğine işaret eden Mansfield, şunları anlattı:
"Türkiye'nin Ortadoğu'da, Avrasya'da, Avrupa'da Balkanlar'da ve Kuzey Afrika'da çok ciddi pazarları var. Dolayısıyla Hindistan'a biz daha çok fayda sağlarız. Hindistan'ın devleri bizde yatırımcı. Benim dün yaptığım görüşmelerde madencilik alanında firmalar 'lütfen bize ortak bulun, biz Türkiye'de yatırım istiyoruz' dedi."
Türkiye'deki girişimci kadınların akıllı, ne istediğini bilen, çalışkan insanlar olduğunu söyleyen Mansfield, "Ama toplu olarak hareket etmek çok yeni bir şey. Bu tür gezilerde biz birbirimizi tanıyoruz. Buraya gelen kadın girişimciler bir Türkiye mozaiği. Şimdi biz kendi içimizde entegre oluyoruz. Bölgesel birliktelikleri sağlayamazsanız, küresel oyuncu olamazsınız. Biz şimdi hem bölgesel birliktelikleri sağlıyoruz hem de toplu hareket ederek küresel oyunculuğa talip oluyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Sırada hangi ülke var?
Hindistan temaslarının başarılı olacağına inandığını dile getiren Mansfield, sırada yeni ülkelerin bulunduğunu söyledi.
Kadın girişimcilerin bu konuda talepleri olduğunu belirten Mansfield, "(Çin'e, Avustralya'ya, ABD'ye gidelim) diyorlar. Bu konuda yeni bir proje hazırlayıp TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na sunacağız. Bu, herhangi bir gitme kararı değil, karşı ülkede neler oluyor, ekonomilerimiz nereye gidiyor, oturup bunları araştırmamız, ona göre bir ülke belirlememiz gerekiyor" dedi.
Yaptıkları bu iş gezilerinin TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'nun bir projesi olduğunu belirten Mansfield, katılımcılarının mutlaka kadın olması gerekmediğinin altını çizerek, heyetlerinde erkek katılımcıların da bulunduğunu anlattı.
Türkiye'de kadınların çok hakkı olduğunu ancak yine de kadın olmanın zor olduğunu ifade eden Mansfield, "Erkekler bizimle geldiklerinde 'şimdi daha iyi anlıyoruz sizin ne hissettiklerinizi, azınlıkta olmak zormuş' dediler" dedi.
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'nun bugün binin üzerinde üyesi bulunduğunu bildiren Mansfield, "Yeni tüzüğümüzde farklı bir oluşum içine gireceğiz. Böylece üye sayımız 10 binin üzerine çıkacak. Asıl o zaman bir güç olacağız" değerlendirmesini yaptı.